
Pari pulloa espanjalaista viiniä, parhaat ystävät ja monta vadillista pintxoja. Niistä on hauska ilta tehty!
Mikä onkaan helpompaa tarjottavaa illanistujaisissa tai juhlissa kuin sormisyötävä! Maistuva kattaus syntyy tapaksista tai pintxoista, jotka ovat helppoja suupaloja.
Kata pintxo-baariin sopivasti vegeä ja lihaa. Monet pikkusuolaiset syntyvät reilussa vartissa.
Tarjoa sormisyötävien kanssa esimerkiksi cavaa, sherryä tai olutta. Myös keskitäyteläinen espanjalainen punaviini tai luonteikas valkoviini sopivat pintxojen seuraan.
Mikä pintxo?
Pintxo [pint∫o] baskin kieltä, tarkoittaa tikkua, esp. pincho [pint∫o], baskilainen alkupala, joka on usein pujotettu tikkuun. Tapa (mon. tapas) on pintxon espanjalainen vastine.
Kokosimme kymmenen ihanaa sormisyötävää baskilaiseen tyyliin. Valitse näistä omaan makuusi sopivat tai tee vaikka kaikki!
Manchego y piquillo
Mikä pikapala! Upota manchego-juusto oliiviöljymarinariin ja tarjoa sormisyötävä valmiin säilykepaprikan kanssa.
Ohjeen manchegotikkuihin löydät täältä.
Gambas y pan
Eli katkarapuja ja leipää. Makua antavat chilimajoneesi ja siianmäti.
Ohjeen katkarapuleipiin löydät täältä.
Jamón y manzana
Hyvä ilmakuivattu kinkku ei kaipaa kuin palan kirpeää omenaa ja pestoa. Tee pesto basilikasta ja pistaaseista tai oikaise valmispestolla.
Jamón y manzana -ohjeen löydät täältä.
Tortilla perunalastuista
Onko ihmistä, joka ei pitäisi espanjalaisesta perunamunakkaasta? Valmista pintxon päivitetty versio sipseistä. Leikkaa perunatortillasta ”pihvejä” pikkupatonkien väliin ja kyytipojaksi aliolia.
Ohjeen tortilloihin löydät täältä.
Remolachas-tikut
Klassikkomakupari uudessa muodossa: tökkää uunipunajuuri tikkuun ja pudota päälle nokare vuohenjuusto-kreemiä ja hasselpähkinää.
Ohjeen Remolachas-tikkuihin löydät täältä.
Patata-perunapintxo
Kypsennä kantikkaiksi leikatut perunapalat uunissa valkosipulilla ja timjamilla maustetussa öljyssä. Päälle mitäpä muutakaan kuin valkosipulijogurttia.
Patata-perunapintxon ohjeen löydät täältä.
Garrotxa
Kokeile myös jotain ihan uutta! Pintxo fuusiotyyliin: marinoi juusto lakritsilla maustetussa öljyssä, Mikä makupari mansikalle ja unikonsiemenille!
Ohje garrotxaan löydät täältä.
Setas y pan
Perusherkkusienet saavat mahtavasti makua, kun marinoit ne valkosipulissa. Sipaise patongille rosmariinituorejuustoa.
Herkkusieni-suupalojen ohjeen löydät täältä.
Croquetas
Kuumat perunakroketit ovat jokaisen baskikuppilan hitti. Sekoita krokettien massa keitetyistä perunoista puristetusta ”lumesta” ja lampaanmaitojuustosta. Friteeraa rapeiksi.
Ohjeen kroketteihin löydät täältä.
Bocadillos de atún
Voiko kananmunaa raastaa? Kyllä vain, saat siitä maistuvan koristeen tonnikalamajoneesilla päällystetyille patongeille.
Tonnikalaleipien ohjeen läydät täältä.