
Italialaisella marengilla hunnutettu Lady Baltimore -kakku on kotoisin iloiselta 1920-luvulta.
Lady Baltimore -kakku
Ainekset
Työvaiheet
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele irtopohjavuoka (Ø 18 cm). Pingota leivinpaperi pohjalle.
- Vaahdota voi ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää likööri tai mehu maitoon.
- Sekoita ensin 1/3 jauhoseosta voi-sokerivaahtoon. Lisää sitten puolet maidosta joukkoon. Lisää toinen kolmannes jauhoista ja loput maidosta. Hämmennä loput jauhot joukkoon.
- Vaahdota valkuaiset sähkövatkaimella ja lisää sokeri vähitellen joukkoon. Vatkaa kovaksi vaahdoksi. Kääntele vaahto varovasti taikinaan.
- kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 20–30 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla ja paista tarvittaessa pidempään. Jäähdytä kakkupohjia 15 minuuttia vuuissaan ja kumoa ne sitten ritilällle.
- Tee täyte. Hienonna hedelmät ja pähkinät. Säästä halutessasi muutama pähkinä ja kirsikka koristeeksi. Laita hienonnetut ainekset likööriin maustumaan vähintään 20 minuutiksi.
- Tee kuorrutus vesihauteessa. Erottele valkuaiset metallikulhoon. Mittaa 2 rkl sokeria ja vaniljasokeri joukkoon. Nosta kulho vettä sisältävän kattilan päälle ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää suola vaahtoon. Ota sivuun odottamaan.
- Mittaa 3 dl sokeria ja vesi kattilaan. Anna veden imeytyä sokeriin. Kuumenna seosta kattilaa silloin tällöin ravistaen, kunnes sokeri on kokonaan sulanut. Keitä sokeria kunnes sen lämpötila on 124 astetta ja ota kattila pois liedeltä. Käytä apuna paistolämpömittaria. Kaada kuuma sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan sähkövatkaimella vatkaten. Jatka vatkaamista 10–15 minuuttia kunnes marenki on jäähtynyt viileäksi ja on kovaa ja kiiltävää.
- Ota 1/3 marenkivaahdosta eri kulhoon ja sekoita liotetut hedelmät marengin joukkoon.
- Leikkaa kakkupohja 2 osaan. Aseta pohja kakkupaperille. Kaada hedelmiä sisältävä marenki paksuksi kerrokseksi pohjan päälle. Nosta toinen kakkupohja täytteen päälle.
- Levitä loppu marenki kakun sivuille ja päälle. Jos haluat paahtaa marengin pinnan, tee se vasta juuri ennen tarjoamista. Koristele kakku esimerkiksi pekaanipähkinöillä. Säilytä jääkaapissa.