Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 254 keittokirjaan.
Outi Väisänen

Tiesitkö, että salaatin voi valmistaa kulhossa nuijimalla? Tämä thaikeittiön ehkä paras salaatti tulvii makua, sillä chilit ja valkosipuli nuijitaan muiden ainesten joukkoon, vaikka perunanuijalla.

Thaimaalaisen ystäväni Wassanan äiti valmistaa maailman parasta som tam -salaattia. Maku on samaan aikaan tulinen (chilistä), kirpeä (limetistä), makea (sokerista), suolainen (kalakastikkeesta) ja maukas (valkosipulista). Vihdoin sain Wassanan äidin salaattiohjeen.

Som tamin juju on se, että kaikki ainekset nuijitaan sekaisin. Oikein hakataan, niin että kaikki makuaineet irtoavat. Tähän tarkoitukseen on olemassa som tam -morttelikin, mutta itse käytän kulhoa ja perunanuijaa ja hakkaan niin, että tiskit hyppivät pöydällä.

Jos haluaa satsata, salaattiin voi ostaa vihreän papaijan, joka on salaatin alkuperäinen raaka-aine. Sitä saa esimerkiksi Helsingin Hakaniemen Vii-Voanista (kokeile ainakin kerran!). Iso papaija maksaa kuitenkin lähemmäs kympin kappale, joten ei Wassanan äitikään aina sitä osta. Vihreä papaija on raakaa, rouskuvaa papaijaa, jonka suutuntuma on vähän kuin varhaiskaalin, joten joskus olen korvannut papaijan kaalilla. Wassana kertoi, että myös raastettua lanttua voi käyttää, mutta lempeä kurkku toimii ehkä parhaiten (poista siemenet lusikalla). Porkkana ja tomaatit tuovat salaattiin väriä.

Som tam -mortteli saattaa olla turhake, mutta yhtä välinettä suosittelen, ainakin jos tykästyt tähän salaattiin: julienne-rauta. Se on kuin kuorimaveitsi, joka vuolee kasvikset ohuiksi, täydellisiksi tikuiksi (noin 6 euroa keittiötarvikeliikkeissä). Mutta mandoliinilla tai tavallisella kartioraastimellakin pärjää hyvin. 

Salaatti käy pikku nälkään sellaisenaan tai lisukkeeksi vaikka grillatulle lihalle tai mausteiselle kalalle.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2–4 annosta
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Aito som tam -papaijasalaatti

Ainekset

2
kourallista (300 g)
raastettua vihreää papaijaa
1
raastettu porkkana
10
puolitettua kirsikkatomaattia
Kastike
2-3
halkaistua punaista chiliä
1
iso valkosipulinkynsi
1/2
dl
maapähkinöitä
1
rkl
sokeria
1 1/2
rkl
kalakastiketta
1
lohkottu limetti

Työvaiheet

  • Murskaa chilit ja valkosipuli kulhossa nuijalla. Murskaa loput kastikkeen ainekset joukkoon.
  • Hakkaa kasvikset huolellisesti nuijalla joukkoon.

Kommentit (3)

Alina
Seuraa 
Liittynyt12.1.2015

Lempparisalattini!
Löytyykö vihreää papaijaa vain etnisitä kaupoista vai saako sitä myös suurista perus ruokakaupoista?

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Moi Alina!

Noita vihreitä papaijoita on todella huonosti saatavilla Suomesta, mutta jos kauppasi on kauppiasvetoinen, kannattanee pyytää nätisti, niin ehkä he voivat järjestää muutaman kappaleen :)

Hilluhellu
Seuraa 
Liittynyt13.6.2014

Olen joskus korvannut papaijan makealla nauriilla, ja uskokaa tai älkää - toimii varsin hyvin.

Ketju on lukittu.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 316 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Käyttövalmiit purkkipavut on kerrassaan loistava keksintö. Ne tuovat sosekeittoon rutkasti hyvää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Parsakaali-valkopapukeitto

Ainekset

1
(400 g)
parsakaali
1
prk (280 g)
valkoisia papuja
1
l
vettä
2
kasvisliemikuutiota
1
rkl
yrttimausteseosta
SIEMEN-PERSILJAPESTO
1
dl
hienonnettua persiljaa
½
dl
auringonkukansiemeniä
3
rkl
rypsi- tai oliiviöljyä
1
rkl
sitruunanmehua
2
tl
raastettua luomusitruunan kuorta
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin siemenpesto murskaamalla kaikki ainekset isossa huhmaressa rouheiseksi kastikkeeksi. Voit myös surauttaa seoksen sauvasekoittimella, mutta älä soseuta pestoa täysin sileäksi.

  2. Huuhtele parsakaali ja leikkaa paloiksi. Valuta ja huuhtele pavut säilöntäliemestä.

  3. Kiehauta vesi. Lisää kasvisliemikuutiot, yrttimausteseos, parsakaalit ja pavut. Keitä keskilämmöllä 10–15 minuuttia, kunnes parsakaali on pehmeää.

  4. Soseuta sileäksi sauvasekoittimella. Tarjoile keiton kanssa siemen-persiljapestoa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Ninna Lindström
Lähes kokonaan säilykkeistä valmistettu maukas tomaattikeitto on arjen pelastus. Luksuslisän keitolle antavat täyteläisen juustoiset krutongit.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattikeitto ja juustokrutongit

Ainekset

2
prk (à 400 g)
tomaattimurskaa
10
aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
1
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
valkosipulinkynttä
1
kasvisliemikuutio
1
rkl
balsamicoa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
2
dl
kiehautettua vettä
(suolaa)
JUUSTOKRUTONGIT
8
palaa hapanjuurileipää
40
g
voita
200
g
cheddarjuustoa viipaleina
LISÄKSI
1
ruukku basilikaa
oliiviöljyä ja chilihiutaleita

Työvaiheet

  1. Kaada tomaattimurska kattilaan. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja timjami. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Lisää ne kattilaan. Lisää kasvisliemikuutio, balsamico, sokeri ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Keitä kannen alla välillä sekoitellen noin 10 minuuttia.

  2. Valmista sillä aikaa krutongit. Voitele leipäpalat molemmilta puolilta. Päällystä puolet leivistä cheddarviipaleilla. Paina loput leipäviipaleet kansiksi juuston päälle. Paista pannulla noin 3 minuuttia per puoli tai kunnes juusto on sulanut. Jos haluat leivistä tiiviimpiä, levitä leivinpaperipala pannulla olevien leipien päälle ja paina leivät toisella pannulla tai kattilalla litteämmiksi.

  3. Nosta leivät leikkuulaudalle ja leikkaa ne krutongin kokoisiksi paloiksi.

  4. Lisää keittoon kookosmaito ja kiehautettu vesi. Soseuta sauvasekoittimella. Jos keitto on mielestäsi liian paksua, voit lisätä hieman vettä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Keittoa ei tarvitse enää kuumentaa.

  5. Viimeistele keitto basilikan lehdillä, oliiviöljyllä ja chilihiutaleilla. Tarjoa juustokrutonkien kanssa.

Hyvä terveys on lisännyt 316 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Nieminen KUVA Ninna Lindström

Suolainen ohrapuuro sopii loistavasti lounaaksi. Puuron päälle voit lisätä mieleisiä lisukkeita esim. avokadoa tai kalaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Suolainen ohrapuuro

Ainekset

1
valkosipulinkynsi
1
rkl
rypsiöljyä
50
g
kourallinen pinaattia + muutama lehti koristeluun
2
dl
ohrasuurimoita, ruokaohra (Wilja)
4
dl
suolatonta kasvislientä
½
rasiaa (á 250 g)
kirsikkatomaatteja
½
tl
suolaa
PÄÄLLE
2
kananmunaa
½
rkl
rypsiöljyä paistamiseen
½
dl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulikynsi. Kuullota valkosipuli miedolla lämmöllä öljyssä pinaatin kanssa. Lisää ohrasuurimot ja kuullota minuutin ajan. Lisää kasvisliemi ja kokonaiset tomaatit. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa nestettä, jotta puuro olisi löysää. Mausta suolalla.

  2. Paista öljytyllä pannulla kananmunat toiselta puolelta. Lusikoi puuroa lautaselle, laita päälle kananmuna ja rouhi päälle mustapippuria. Ripottele päälle kurpitsansiemeniä ja viimeistele tuoreilla, pestyillä pinaatinlehdillä.

Hyvä terveys on lisännyt 316 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Wokkaa kasviksia pikaisesti pannulla. Rapeus ja ravintoarvot säilyvät, kun kasvikset eivät kypsy liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Wokattu kasviskeitto

Ainekset

350
g
kirsikkatomaatteja
1
l
pinaattia
1–2
lehtisellerinvartta
1
suippopaprika
100
g
herkkusieniä
1
punasipuli
3
valkosipulinkynttä
1
l
kasvislientä (gluteeniton)
2
rkl
rypsiöljyä
½
dl
cashewpähkinöitä
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
kuivattua yrttisekoitusta
1
tl
sokeria
1
prk (380/230g)
valkoisia kypsiä papuja

Työvaiheet

  1. Huuhtele kirsikkatomaatit, pinaatinlehdet ja lehtisellerit. Viipaloi lehtisellerit. Huuhtele paprika, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, viipaloi. Puhdista sienet ja viipaloi. Kuori ja viipaloi punasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna kasvisliemi (1 l vettä + 2 kasvisfondikuutiota).

  2. Kuullota wokkipannussa tai paistokasarissa öljyssä sipuleita, herkkusieniä, lehtiselleriä, paprikaa ja pinaattia muutaman minuutin. Lisää cashew-pähkinät ja mausteet. Jatka paistamista pari minuuttia. Lisää huuhdotut pavut ja tomaatit. Kaada joukkoon kuuma kasvisliemi. Kiehauta. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoile keitto hyvän leivän kanssa.