Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 775 keittokirjaan.

Nachopelti, nacholevy, nachos supremos. Mättöruokien mestarisarjalaisella on monta nimeä.

Elämässä on hetkiä, jolloin haluaa repiä ravintosuositukset riekaleiksi ja upottaa sormensa tahmeanrapeaan nachopaistokseen. Tulisen jauhelihamössön, venyvän juustokastikkeen ja rapeiden maissilastujen yhdistelmä karkottaa krapulan, nostaa (urheilu- tai euroviisu)kisakatsomon tunnelmaa tai toimii täydellisenä "jes, kämppä on kerrankin tyhjä ja syön yksin" -ruokalajina.

Rakastan nachopellin muunneltavuutta. Itselleni paistoksen ainoat "pakolliset" raaka-aineet ovat maissilastut, juusto ja kastikkeet. Muuten sekaan voi heittää tavaraa "mitä kaapista löytyy" -asenteella.

Omaan peltiini päätyy aika usein jauhelihaa, jonka maustan joskus itse ja joskus kaupan valmiilla maustesekoituksilla. Tällä kertaa maustoin itse ja käytin chilikastikkeena korealaista gochujang-tahnaa, joka toimikin jauhelihaseoksessa mainiosti. Ruuan onnistumisen kannalta on olennaista jättää jauhelihaseos kyllin kosteaksi, sellaiseksi muhennosmaiseksi. Muhennosmainen jauheliha tarttuu maissilastuihin paremmin kuin kuivaksi paistettu jauhelihamuru, jolloin nachomättöä on helpompi kauhoa ääntä kohti.

Vegeversioon laitan jauhelihan sijaan mustapapuja, koska niiden rakenne sopii mielestäni nachopeltiin niin hyvin. Kun papuja paistelee mausteiden kanssa, ne muussaantuvat muhennosmaiseksi ja takertuvat nachoihin juuri oikealla tavalla.

Tiedän, että jotkut tekevät nachopeltiä myös broilerista, mutta omasta mielestäni kanan maku vähän jyrääntyy tässä ruuassa, eikä sen tekstuurikaan toimi ihan yhtä hyvin kuin jauhelihan tai papujen. Mutta makuasiahan tämäkin on.

Olen joskus tehnyt nachopeltiä pelkkänä lastu-soosi-liha-juustoversiona, mutta kasviksilla raikastettu versio on mielestäni herkullisempi. Yleensä turvaudun tuttuun ja luotettavaan tomaatti-sipuli-paprikakomboon, mutta joskus mukaan pääsee myös maissia.

Viime aikoina olen alkanut ripotella valmiin paistoksen päälle rucolaa tai muuta salaattia, jotta ruuan voisi edes naamioida näyttämään vähän vähemmän verisuonistoa tukkivalta.

Ja kuten alussa sanoin, ainakin meillä nachopelti syödään poikkeuksetta sormin. Sotkuistahan se on, mutta sormin syöminen kutittelee kivasti toimistotyön surkastuttamia liskoaivoja ja on hyvässä seurassa toteutettuna vielä aika seksikästäkin hommaa. Suosittelen muitakin kokeilemaan!

Haarukka, mitä ihmeen hienostelua se sellainenkin on?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Nachopelti

Ainekset

200
g
maissilastuja
250-400
g
jauhelihaa (tai mustapapuja)
1
tl
juustokuminaa
1
tl
paprikajauhetta
1
rkl
chilikastiketta
2
rkl
tomaattipyrettä
suolaa
mustapippuria
Lisäksi
1
prk
valmista tacokastiketta
1
prk
valmista juustokastiketta
1
punasipuli
10
kirsikkatomaattia
1/2
paprika
jalopenoja
juustoraastetta
(rucolaa tai muuta salaattia)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Ruskista jauheliha paistinpannussa, mausta juustokuminalla, paprikajauheella, suolalla ja pippurilla. Lisää chilikastike ja tomaattipyree. Hauduttele hetki. Halutessasi voit käyttää myös kaupan valmista tacomausteseosta.
  2. Kuori punasipuli ja viipaloi ohuiksi siivuiksi. Puolita kirsikkatomaatit. Leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi.
  3. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Ripottele pellille suurin osa maissilastuista. Levitä maissilastuille jauhelihaseos. Lisää pilkotut kasvikset ja lusikoi pinnalle taco- ja juustokastikkeet. Ripottele päälle loput maissilastut ja juustoraaste.
  4. Paista uunissa, kunnes juusto sulaa ja saa vähän väriä, noin 10-15 minuuttia.
  5. Sirottele halutessasi kypsän nachopaistoksen päälle rucolaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 340 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Siemenistä saa reippaasti kuitua ja pehmeitä rasvoja. Hiutale-siemensekoitusta kannattaa tehdä isompi määrä valmiiksi purkkiin. Säilytä hiutalesekoitus jääkaapissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-siemenpuuro

Ainekset

3
dl
höyryttämättömiä kaurahiutaleita
1
dl
kuorittuja siemeniä murskattuna (kurpitsan- ja auringonkukansiemen)
½
dl
paahdettua pellavansiemenrouhetta
1
l
vettä tai kasvimaitoa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kaurahiutaleet, rouhitut siemenet ja pellavansiemenrouhe keskenään mittakannussa.

  2. Mittaa kattilaan maito ja hiutale-siemenseos. Kiehauta ja keitä 5–10 minuuttia. Mausta suolalla.

  3. Tarjoile puuron kanssa halutessasi raejuustoa, marjoja ja hunajaa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Anna Huovinen
Nopea nuudeli-kanasalaatti on helppo ottaa evääksi sillä se maistuu myös kylmänä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Teriyaki-kanasalaatti

Ainekset

2
levyä ramennuudeleita
1
pkt (300 g)
kanasuikaleita
1
rkl
öljyä
2
rkl
teriyakikastiketta
1
ps
salaattisekoitusta
1
paprika
½
kurkku
pieni pala kaalia
1
dl
suolapähkinöitä
Kastike
1
limetin mehu
1
dl
seesaminsiemeniä
1
dl
majoneesia
¾
dl
vettä
1
rkl
soijakastiketta
½–1
tl
chililastuja
½
rkl
(fariini)sokeria

Työvaiheet

  1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Valuta ja pyyhi kanapalat. Ruskista palat pannulla öljyssä. Sekoita joukkoon teriyakikastike.
  3. Pilko paprika ja kurkku. Raasta kaali.
  4. Yhdistä salaattiainekset isossa kulhossa tai jaa valmiiksi neljään kannelliseen lounasrasiaan.
  5. Valmista kastike. Purista limetin mehu. Lisää ainekset kulhoon ja surauta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella. Kaada kastiketta salaatin päälle.