Paahda valkosipulit ensin uunissa, soseuta sitten keittoon.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo
Lempeä valkosipulikeitto
Ainekset
4
kokonaista tai 8 solovalkosipulia
3
isoa jauhoista perunaa (esim. Rosamunda)
2
salottisipulia
1
purjo
2
rkl
oliiviöljyä
2
dl
valkoviiniä
1
l
kasvislientä
1/4
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
2
annosta (ns. lyhyttä) espressoa
2
dl
kuohukermaa
Työvaiheet
- Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kääri valkosipulit kokonaisina folioon ja paahda uunissa 30 minuuttia.
- Tee keittopohja sillä aikaa. Kuori ja paloittele perunat ja salottisipulit. Huuhdo ja paloittele purjo.
- Kuullota salottisipulia ja purjoa oliiviöljyssä kattilassa miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää perunat ja valkoviini ja keitä 5 minuuttia. Lisää kasvisliemi ja hauduta 15 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Soseuta keitto.
- Ota valkosipulit uunista ja avaa folio. Anna valkosipulien jäähtyä hieman ja purista niistä paahtunut sisus keiton joukkoon. Soseuta keitto tasaiseksi ja mausta suolalla ja pippurilla. Valmista espressot ja anna jäähtyä.
- Vaahdota kerma kevyesti. Sekoita kahvi kermavaahtoon. Viimeistele keitto kahvikermavaahdolla ja kurkku-omenapikkelsillä (ohje alhaalla).
Vinkki! Paahda valkosipuleita enemmän kerralla, ja käytä sitä esimerkiksi majoneesin, liharuokien ja risoton maustamiseen.
Kurkku-omenapikkelsi
Ainekset
1/2
kurkkua
2
vihreää omenaa
1
rkl
lehtipersiljaa
2
rkl
omenaviinietikkaa
1/4
tl
suolaa
1
rkl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
Työvaiheet
- Pese ja kuutioi kurkku ja omenat. Hienonna persilja. Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Tarjoa seos keiton kanssa.