
Puolukan mehevöittämä saaristolaisleipä maistuu parhaalta pari päivää paistamisen jälkeen. Rouheinen leipä voitti Kodin Kuvalehden leipäkilpailun vuonna 2014.
Puolukkainen saaristolaisleipä
Ainekset
Työvaiheet
- Lämmitä hera tai piimä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva ja luota nesteeseen.
- Sekoita muut juuren ainekset nesteeseen. Anna juuren tekeytyä peitettynä lämpimässä paikassa 15-20 minuuttia, kunnes se alkaa hieman kuplia.
- Sekoita muut taikina-ainekset juuren joukkoon esimerkiksi puuhaarukalla. Peitä taikinakulho liinalla ja anna taikinan kohota puoli tuntia.
- Voitele ja jauhota leipävuoat, kun taikina kohoaa.
- Nosta taikinaa isolla lusikalla leipävuokiin. Täytä vuoat vähän yli puolivälin, jotta taikinalla on tilaa kohota.
- Peitä vuoat liinalla ja kohota leipiä tunti.
- Paista leipiä 200 asteessa uunin alatasolla 15 minuuttia.
- Sekoita tällä välin siirappi lämpimään veteen.
- Voitele leivät 15 minuutin paistamisen jälkeen siirappivedellä. Peitä leipävuoat foliolla.
- Alenna uunin lämpö 170 asteeseen ja jatka paistamista 40 minuuttia.
- Alenna lopuksi uunin lämpö 150 asteeseen, poista folio leipävuokien päältä ja jatka paistamista vielä 50 minuuttia.
- Anna leipien jäähtyä rauhassa vuoissaan ja kumoa ne.
- Leikkaa leivät ennen tarjoilua. Saaristolaisleipä on parhaimmillaan paistamista seuraavina päivinä.