Maailman helpoin vegeruoka! Valitse itsellesi mieluisia vihanneksia, höyrytä nopeasti pehmeiksi. Nauti paistetun kananmunan ja juustoripauksen kanssa.

Olen yrittänyt tänä vuonna syödä vähän tavallista enemmän kasviksia, etenkin vihreitä vihanneksia. Olen ehkä vähän terveysbuumin uhri. Mistään hurahduksesta ei ole kyse, mutta olen tässä lehtikaalikokeilujeni aikana oikeastaan oppinut pitämään sen mausta. Ja kyllä se vain totta on, että vihreää syömällä tulee hyvä fiilis.

Vihantakokeilujeni myötä olen tutustunut myös "uusiin" kypsennysmenetelmiin. Aiemmin esimerkiksi höyrytys on omalta osaltani jäänyt wonton-nyyttien valmistamiseen.

Mutta höyrytyshän on superkätevä (ja nopea) tapa saada pöytään vihreää ruokaa!

Tämä lehtikaali-pinaattihöystö on valmis alle 10 minuutissa. Se on maukas lisuke esimerkiksi kalaruualle, mutta menee kananmunan ja juuston kanssa kepeästä ateriasta sellaisenaankin.

Käytin pohjana tätä Spoon Universityn ohjetta, mutta lisäsin valkosipulia ja limeä, koska pidän niistä niin kovasti.

Vihantapuolelta pannuun voi valikoida tuotteita sesongin ja mielitekojen mukaan. Oikein odotan jo punajuuriaikaa, kun pääsen tekemään vihantapannua naateista!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 annosta
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Höyrytettyjä vihreitä kasviksia ja kananmunaa

Ainekset

1
rkl
oliiviöljyä
2
valkosipulinkynttä
200
g
lehtikaalia
1/2
dl
vettä
250
g
pinaattia
Lisäksi
1
rkl
oliiviöljyä
2
kananmunaa
suolaa
pippuria
juustoa (raastettu parmesaani tai murennettu feta toimivat hyvin)
limen mehua
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kuumenna öljy isohkossa kannellisessa paistokasarissa tai kattilassa. Revi lehtikaalista kovat ruodit pois ja riivi lehdet käsin suikaleiksi. Raasta valkosipulinkynnet. Nakkaa valkosipuli ja lehtikaalisuikaleet pannuun. Paistele muutama minuutti kahdella puulastalla nostellen.
  2. Kaada vesitilkka pannuun ja heitä pinaatti perään. Pane kansi paistokasarin päälle ja höyrytä pari minuuttia, kunnes pinaatti on painunut kasaan.
  3. Kun vihanta höyryttyy, paista toisessa pannussa pari kananmunaa sunny side up eli vain toiselta puolelta. Keltuaisen pitäisi jäädä juoksevaksi.
  4. Kokoa annokset. Jaa vihannekset lautasille. Mausta suolalla, pippurilla ja limen mehulla. Raasta sekaan vähän parmesaania tai murenna nokare fetaa. Aseta kananmuna päälle. Viimeistele lorauksella oliiviöljyä, jos tahdot.

Vinkki: Vihannesten sekaan voi hyvin panna myös siemeniä (auringonkukansiemenet ja seesaminsiemenet toimivat ainakin). Vihantana voi käyttää oikeastaan mitä vain, itse aion kokeilla tätä ruokaa mangoldista tehtynä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Siemenistä saa reippaasti kuitua ja pehmeitä rasvoja. Hiutale-siemensekoitusta kannattaa tehdä isompi määrä valmiiksi purkkiin. Säilytä hiutalesekoitus jääkaapissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-siemenpuuro

Ainekset

3
dl
höyryttämättömiä kaurahiutaleita
1
dl
kuorittuja siemeniä murskattuna (kurpitsan- ja auringonkukansiemen)
½
dl
paahdettua pellavansiemenrouhetta
1
l
vettä tai kasvimaitoa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kaurahiutaleet, rouhitut siemenet ja pellavansiemenrouhe keskenään mittakannussa.

  2. Mittaa kattilaan maito ja hiutale-siemenseos. Kiehauta ja keitä 5–10 minuuttia. Mausta suolalla.

  3. Tarjoile puuron kanssa halutessasi raejuustoa, marjoja ja hunajaa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Anna Huovinen
Nopea nuudeli-kanasalaatti on helppo ottaa evääksi sillä se maistuu myös kylmänä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Teriyaki-kanasalaatti

Ainekset

2
levyä ramennuudeleita
1
pkt (300 g)
kanasuikaleita
1
rkl
öljyä
2
rkl
teriyakikastiketta
1
ps
salaattisekoitusta
1
paprika
½
kurkku
pieni pala kaalia
1
dl
suolapähkinöitä
Kastike
1
limetin mehu
1
dl
seesaminsiemeniä
1
dl
majoneesia
¾
dl
vettä
1
rkl
soijakastiketta
½–1
tl
chililastuja
½
rkl
(fariini)sokeria

Työvaiheet

  1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Valuta ja pyyhi kanapalat. Ruskista palat pannulla öljyssä. Sekoita joukkoon teriyakikastike.
  3. Pilko paprika ja kurkku. Raasta kaali.
  4. Yhdistä salaattiainekset isossa kulhossa tai jaa valmiiksi neljään kannelliseen lounasrasiaan.
  5. Valmista kastike. Purista limetin mehu. Lisää ainekset kulhoon ja surauta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella. Kaada kastiketta salaatin päälle.