Vain elämää on lisännyt 67 reseptiä.
Linkitetty 69 keittokirjaan.
Ohje: Riikka Kaila Kuva: Pia Inberg

Virve Rostin päivänä Satulinnassa oli tarjolla mausteisia kasvissamosoita. Tällä reseptillä nautit intialaisista pikkupiiraista myös kotona.

Vain elämää -keittokirja – suoraan Satulinnasta!

Nelosen Vain elämää -sarjassa paitsi lauletaan ja musisoidaan myös syödään hyvin. Ohjelman tähdet kokoontuvat kaksi kertaa päivässä aterialle, jonka menun päivän artisti on suunnitellut itse.

Virittäydy Vain elämää -tunnelmaan kokkaamalla samoja ruokia, joita Anssi Kela, Pave Maijanen, Virve Rosti, Sanni, Antti Tuisku, Maija Vilkkumaa ja VilleGalle nautiskelivat ohjelman kuvauksissa.

Vain elämää -reseptit suoraan Hirvensalmen Satulinnasta, olkaa hyvä!

Nauti lisää Satulinnan ihanista Vain elämää -hetkistä Ruutu.fi:ssä.

Ruokala.net: "Tällaisesta ruuasta kaikki muusikot yleensä tykkää", Vicky Rosti paljastaa.

Soppa365 ja Nelonen ovat molemmat osa Sanomaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kasvissamosat

Ainekset

Taikina
Täyte
2
valkosipulinkynttä
1
rkl öljyä
rypsiöljyä
3
tl
garam masala -mausteseosta
1
tl
suolaa
n. 5-7
dl
rypsiöljyä uppopaistamiseen
4
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
rypsiöljyä
1/2
tl
leivinjauhetta
1/2
tl
suolaa
n. 1 3/4
dl
vettä
2
isoa kiinteää perunaa
1
sipuli
1
rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna
100
g
herneitä
1/2
tl
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

 

  1. Pese täytteen perunat ja keitä kuorineen vedessä kypsiksi. Anna perunoiden jäähtyä.
  2. Mittaa jauhot, öljy, leivinjauhe ja suola kulhoon. Sekoita vettä hitaasti lisäten tasaiseksi taikinaksi. Alusta taikina sileäksi, kääri kelmuun ja laita lepäämään jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

  3. Jatka täytteen valmistusta. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori ja hienonna tai raasta inkivääri hienoksi raasteeksi. Kuori ja kuutioi keitetyt perunat pieniksi ”pyttipannu”-kuutioiksi.

  4. Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota sipuli pehmeäksi. Lisää valkosipuli, inkivääriraaste ja garam masala. Kuullota muutaman minuutin ajan koko ajan käännellen. Lisää perunakuutiot, herneet, suola ja pippuri. Jäähdytä täyte vähintään kädenlämpöiseksi.

  5. Jaa taikina noin 10 osaan. Pidä taikinapallot kelmulla peitettynä kuivumisen estämiseksi. Kauli taikinapallot pyöreiksi letuiksi, jonka halkaisija on 12–15 cm. Leikkaa kiekko keskeltä kahtia. Käännä puolikkaat kaksin kerroin. Nipistele leikatut sivut tiukasti kiinni, täytä samosa täytteellä ja nipistele vielä avoin reuna kiinni.

  6. Nosta valmiit samosat hieman jauhotetun leivinpaperin päälle, jotta ne eivät tartu pöytään. Varo myös laittamasta raakoja samosoita kiinni toisiinsa, sillä ne takertuvat helposti kiinni. Peittele leivinliinalla estääksesi taikinan kuivumisen.

  7. Kuumenna öljy tukevassa kannellisessa kattilassa tai padassa. Öljyä pitää olla niin paljon, että kypsennettävät tuotteet kelluvat siinä. Öljy on riittävän kuumaa, kun siihen pudotettu samosa alkaa heti poreilla ja nousee pintaan. Voit käyttää paistolämpömittaria avuksi öljyn lämpötilan arvioinnissa. Uppopaistolämpötila on 170–180 astetta.

  8. Paista muutama piiras kerrallaan kauniin ruskeaksi molemmin puolin, noin pari minuuttia per puoli. Nosta reikäkauhalla valumaan talouspaperin päälle ja sitten tarjoiluastiaan.

  9. Tarjoa valmiit samosat lämpiminä tai huoneenlämpöisinä chutneyn kanssa.

Tomaattichutney

Ainekset

5
tomaattia
1
omena
1
pieni sipuli
2
valkosipulinkynttä
1/2
tuore mieto chili
1/2
rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna
1
dl
fariinisokeria
3/4
dl
omenaviinietikkaa
1
kanelitanko
3
kokonaista neilikkaa
ripaus
suolaa
ripaus
mustapippuria rouhittuna

Työvaiheet

 

  1. Kalttaa tomaatit ja paloittele ne pieniksi kuutioiksi. Kuori ja kuutioi omenat. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna myös halkaistu chilipalko, josta voit halutessasi poistaa siemenet ja kuori ja raasta inkivääri.

  2. Laita kaikki chutneyn aineet pieneen kattilaan. Hauduta miedolla lämmöllä ilman kantta noin tunti välillä sekoitellen, kunnes ainekset ovat pehmenneet ja seos on melko sakeaa. Jäähdytä chutney ja säilytä kannellisessa astiassa jääkaapissa.

  3. Tarjoa chutney intialaisen ruuan lisukkeenä.

Lue myös: Syö kuin Satulinnassa - Soppa julkaisee neljännen Vain elämää -kauden parhaat reseptit!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Anna Huovinen

Keskikesän kasvispiirakka muistuttaa vanhan ajan kasvion sivua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 palaa
Valmistusaika
40 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kasvispiirakka

Ainekset

250
g
voita tai leivontamargariinia
3
dl
vehnäjauhoja
2
dl
ruisjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
rkl
kylmää vettä
Täyte
1
prk (120 g)
smetanaa
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa (Cantadou)
1
tl
luomusitruunankuorta raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Pinnalle
3–4
nippuporkkanaa
5–6
retiisiä
6
sokeriherneenpalkoa
2
kesäsipulia
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Nypi voi, jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää kylmä vesi. Sekoita tasaiseksi. Kauli taikina leivinpaperin päälle vajaan pellin kokoiseksi levyksi. Nostele reunat koholle, jotta täyte ei karkaa.
  2. Valmista täyte. Sekoita smetana, tuorejuusto, sitruunan kuoriraaste ja mehu sekä suola ja pippuri. Levitä täyte taikinalle.
  3. Leikkaa pestyt porkkanat pitkittäin, viipaloi retiisit ja puolita herneenpalot veitsellä. Pätki sipuleista osa varresta pois ja puolita sipulit. Levitä kasvikset täytteen päälle. Sivele ne öljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 30 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä, sillä uunituore piiras on murenevaa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Keitetyillä uusilla perunoilla ja raakamakkaralla täytetyt rieskapizzat ovat helpoista helpoin kesälounas. Mehevyydestä vastaa pohjalle sivelty vuohenjuustokerma.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Makkara-perunarieskat

Ainekset

4–8
pientä rieskaa
TÄYTE
8–12
keitettyä varhaisperunaa
2
valkosipulinkynttä
½
ruukku
persiljaa
1
dl
oliiviöljyä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
rs (150 g)
vuohentuorejuustoa
2–3
raakamakkaraa
¼
tl
mustapippuria
PINNALLE
persiljaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin täyte. Viipaloi keitetyt perunat. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet ja persilja isoon kulhoon. Sekoita joukkoon öljy. Kääntele perunaviipaleet varovasti joukkoon.
  2. Sekoita ranskankerma ja vuohenjuusto keskenään.
  3. Laita rieskat leivinpaperin päälle pellille. Levitä päälle ranskankermakastike. Lisää perunat. Purista raakamakkarat kuorista nokareiksi rieskojen päälle. Rouhi pinnalle mustapippuria.
  4. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Hienonna päälle persiljaa. Tarjoa heti.

 

Hyvä terveys on lisännyt 297 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Viipaloi aterialta yli jääneet uuden sadon perunat Suomi-henkisten lättäleipien päälle tillijogurtin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + kypsennys 6 min
Vaikeustaso
Helppo

Perunaflatbread

Ainekset

TAIKINA
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
1
rkl
öljyä
TILLIJOGURTTI
2
dl
turkkilaista jogurttia (laktoositonta)
1
rkl
sitruunamehua
½
ruukkua tilliä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
LISÄKSI
12
keitettyä, uuden sadon perunaa
1
kesäsipuli
2
tl
sormisuolaa
½
ruukkua tilliä

Työvaiheet

  1. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vesi sekä öljy. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

  2. Mausta jogurtti sitruunamehulla, hienonnetulla tillillä, suolalla ja pippurilla.

  3. Leikkaa keitetyt perunat viipaleiksi. Hienonna kesäsipuli varsineen.

  4. Taputtele taikinasta jauhotetuin käsin neljä noin puolen sentin paksuista litteää leipää. Laita leivät grillin parilapuolelle ja lusikoi jogurtti leiville tasaiseksi kerrokseksi. Lado perunat jogurtin päälle. Kypsennä leipiä keskilämmöllä 5–6 minuuttia grillin kansi suljettuna.

  5. Ripottele valmiille leiville kesäsipulia, sormisuolaa ja hienonna pinnalle runsaasti tuoretta tilliä.