Vain elämää on lisännyt 67 reseptiä.
Linkitetty 69 keittokirjaan.
Ohje: Riikka Kaila Kuva: Pia Inberg

Virve Rostin päivänä Satulinnassa oli tarjolla mausteisia kasvissamosoita. Tällä reseptillä nautit intialaisista pikkupiiraista myös kotona.

Vain elämää -keittokirja – suoraan Satulinnasta!

Nelosen Vain elämää -sarjassa paitsi lauletaan ja musisoidaan myös syödään hyvin. Ohjelman tähdet kokoontuvat kaksi kertaa päivässä aterialle, jonka menun päivän artisti on suunnitellut itse.

Virittäydy Vain elämää -tunnelmaan kokkaamalla samoja ruokia, joita Anssi Kela, Pave Maijanen, Virve Rosti, Sanni, Antti Tuisku, Maija Vilkkumaa ja VilleGalle nautiskelivat ohjelman kuvauksissa.

Vain elämää -reseptit suoraan Hirvensalmen Satulinnasta, olkaa hyvä!

Nauti lisää Satulinnan ihanista Vain elämää -hetkistä Ruutu.fi:ssä.

Ruokala.net: "Tällaisesta ruuasta kaikki muusikot yleensä tykkää", Vicky Rosti paljastaa.

Soppa365 ja Nelonen ovat molemmat osa Sanomaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kasvissamosat

Ainekset

Taikina
Täyte
2
valkosipulinkynttä
1
rkl öljyä
rypsiöljyä
3
tl
garam masala -mausteseosta
1
tl
suolaa
n. 5-7
dl
rypsiöljyä uppopaistamiseen
4
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
rypsiöljyä
1/2
tl
leivinjauhetta
1/2
tl
suolaa
n. 1 3/4
dl
vettä
2
isoa kiinteää perunaa
1
sipuli
1
rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna
100
g
herneitä
1/2
tl
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

 

  1. Pese täytteen perunat ja keitä kuorineen vedessä kypsiksi. Anna perunoiden jäähtyä.
  2. Mittaa jauhot, öljy, leivinjauhe ja suola kulhoon. Sekoita vettä hitaasti lisäten tasaiseksi taikinaksi. Alusta taikina sileäksi, kääri kelmuun ja laita lepäämään jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

  3. Jatka täytteen valmistusta. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori ja hienonna tai raasta inkivääri hienoksi raasteeksi. Kuori ja kuutioi keitetyt perunat pieniksi ”pyttipannu”-kuutioiksi.

  4. Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota sipuli pehmeäksi. Lisää valkosipuli, inkivääriraaste ja garam masala. Kuullota muutaman minuutin ajan koko ajan käännellen. Lisää perunakuutiot, herneet, suola ja pippuri. Jäähdytä täyte vähintään kädenlämpöiseksi.

  5. Jaa taikina noin 10 osaan. Pidä taikinapallot kelmulla peitettynä kuivumisen estämiseksi. Kauli taikinapallot pyöreiksi letuiksi, jonka halkaisija on 12–15 cm. Leikkaa kiekko keskeltä kahtia. Käännä puolikkaat kaksin kerroin. Nipistele leikatut sivut tiukasti kiinni, täytä samosa täytteellä ja nipistele vielä avoin reuna kiinni.

  6. Nosta valmiit samosat hieman jauhotetun leivinpaperin päälle, jotta ne eivät tartu pöytään. Varo myös laittamasta raakoja samosoita kiinni toisiinsa, sillä ne takertuvat helposti kiinni. Peittele leivinliinalla estääksesi taikinan kuivumisen.

  7. Kuumenna öljy tukevassa kannellisessa kattilassa tai padassa. Öljyä pitää olla niin paljon, että kypsennettävät tuotteet kelluvat siinä. Öljy on riittävän kuumaa, kun siihen pudotettu samosa alkaa heti poreilla ja nousee pintaan. Voit käyttää paistolämpömittaria avuksi öljyn lämpötilan arvioinnissa. Uppopaistolämpötila on 170–180 astetta.

  8. Paista muutama piiras kerrallaan kauniin ruskeaksi molemmin puolin, noin pari minuuttia per puoli. Nosta reikäkauhalla valumaan talouspaperin päälle ja sitten tarjoiluastiaan.

  9. Tarjoa valmiit samosat lämpiminä tai huoneenlämpöisinä chutneyn kanssa.

Tomaattichutney

Ainekset

5
tomaattia
1
omena
1
pieni sipuli
2
valkosipulinkynttä
1/2
tuore mieto chili
1/2
rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna
1
dl
fariinisokeria
3/4
dl
omenaviinietikkaa
1
kanelitanko
3
kokonaista neilikkaa
ripaus
suolaa
ripaus
mustapippuria rouhittuna

Työvaiheet

 

  1. Kalttaa tomaatit ja paloittele ne pieniksi kuutioiksi. Kuori ja kuutioi omenat. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna myös halkaistu chilipalko, josta voit halutessasi poistaa siemenet ja kuori ja raasta inkivääri.

  2. Laita kaikki chutneyn aineet pieneen kattilaan. Hauduta miedolla lämmöllä ilman kantta noin tunti välillä sekoitellen, kunnes ainekset ovat pehmenneet ja seos on melko sakeaa. Jäähdytä chutney ja säilytä kannellisessa astiassa jääkaapissa.

  3. Tarjoa chutney intialaisen ruuan lisukkeenä.

Lue myös: Syö kuin Satulinnassa - Soppa julkaisee neljännen Vain elämää -kauden parhaat reseptit!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Kasaa lounasvohvelin päälle avokadoa ja kananmunaa. Jos nälkä on isompi, voi munia paistaa tuplat. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + taikinan turvotus 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Täytetty kauravohveli

Ainekset

TAIKINA
1
dl
kaurajauhoja
1
dl
gluteenittomia kaurahiutaleita
1
tl
leivinjauhetta
¼
tl
suolaa
2
dl
kauramaitoa
1
kananmuna
1
rkl
öljyä
AVOKADOTAHNA
2
kypsää avokadoa
1
rkl
sitruunamehua
1
valkosipulinkynsi
¼
tl
suolaa
LISÄKSI
4
kananmunaa
paistamiseen öljyä
½
tl
suolaa
2
kevätsipulia
2
dl
versoja tai ituja
(chilikastiketta kuten Srirachaa tai tabascoa)

Työvaiheet

  1. Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Sekoita joukkoon kauramaito, muna ja öljy. Anna turvota huoneenlämmössä noin puoli tuntia.

  2. Halkaise avokadot, poista kivet ja lusikoi sisus kulhoon. Muussaa avokado rouheaksi soseeksi haarukalla. Hienonna valkosipulinkynsi ja sekoita avokadon joukkoon yhdessä sitruunamehun ja suolan kanssa.

  3. Paista taikinasta kuumalla vohveliraudalla neljä rapeareunaista vohvelia. Paista yhtä aikaa munat pannulla tilkassa öljyä. Ripottele suolaa munille.

  4. Leikkaa kevätsipulit viipaleiksi.

  5. Lusikoi avokadotahnaa lämpimälle vohvelille ja nosta paistettu kananmuna tahnan päälle. Ripottele päälle kevätsipulia, versoja ja chilikastiketta maun mukaan.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Kylmäsavulohella ja raikkailla vihreillä peitelty pellillinen pannaria on vaivaton lounas isollekin juhlaporukalle.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Pinaattipannukakku

Ainekset

2
l
tuoretta pinaattia
½
dl
vettä
½
l
maitoa tai kauramaitoa
dl
vehnäjauhoja
3
munaa
2
rkl
piparjuuritahnaa
1
tl
suolaa
½
tl
valkopippuria rouheena
Päälle
kylmäsavulohta
rapeaa salaattia
babypinaattia
lehtipersiljaa
herneenversoja

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Levitä uunipannulle leivinpaperi.
  2. Huuhtele pinaatti. Kiehauta paistinpannulla vesi ja höyrytä pinaattia muutaman minuutin ajan. Valuta pinaatti. Saksi lehdet pienemmiksi paloiksi.
  3. Sekoita maidon joukkoon jauhot, munat, piparjuuritahna, suola ja pippuri. Lisää joukkoon pinaatti. Kaada taikina uunipannulle.
  4. Paista pannaria noin 20 minuuttia, kunnes pinta saa hieman väriä. Anna jäähtyä.
  5. Leikkaa pannari annospaloiksi. Levitä pinnalle suikaleiksi leikattua kylmäsavulohta, revittyä salaattia, pinaattia sekä yrttejä.
ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Löytyykö kaapistasi kuivattuja aprikooseja? Hienonna ne teeleipätaikinaan! Makeansuolaiset teeleivät maistuvat uunilämpiminä sellaisenaan voin kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Aprikoosi-teeleivät

Ainekset

2
dl
pehmeitä kuivattuja aprikooseja
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kauraleseitä
1
dl
auringonkukansiemeniä
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
dl
maitoa

Työvaiheet

  1. Hienonna aprikoosit veitsellä ja laita kulhoon.

  2. Lisää jauhot, leseet, siemenet, leivinjauhe ja suola. Sekoita joukkoon maito.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.