Mitä olisi joulu ilman mausteista ja makeaa limppua? Siirappikylpy tekee kuoresta leivän parhaan osan.
Joululimppu
Ainekset
Työvaiheet
- Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva piimään sekoitellen. Sekoita nesteeseen myös siirappi, mausteet ja suola. Lisää ruisjauhot ja vähitellen vehnäjauhoja taikinaan. Alusta taikina kimmoisaksi.
- Kohota taikina kaksinkertaiseksi leivinliinalla peitettynä.
- Kaada kohonnut taikina jauhotetulle työtasolle. Vaivaa taikinasta ilmakuplat ja jaa se kahteen osaan. Leivo kummastakin osasta pyöreä limppu. Nosta ne leivinpaperoidulle uunipellille.
- Anna kohota leivinliinalla peitettynä noin puoli tuntia.
- Pistele limppuihin muutama reikä varrastikulla. Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 45 minuuttia. Kun limput ovat paistuneet noin 20 minuuttia, sivele niiden pintaan veteen sekoitettua siirappia. Toista sively noin viiden minuutin välein, kunnes limput ovat kypsiä.
- Nosta leivät uunista ja anna jäähtyä.