
Simppelistä peruna-kukkakaalikeitosta tulee ihan juhlaruokaa, kun se saa makulisän retiisi-tillihakkeluksesta.
Monipuolisen kukkakaalin sesonki jatkuu juhannuksesta syyskuulle. Kukkakaalista syntyy yksinkertaisen helppo sosekeitto, joka saa samettista suutuntumaa perunasta.
Sosekeittoon kannattaa valita jauhoisia perunoita, jotka suurustavat keiton eikä lopputulos jää ollenkaan vetiseksi. Sipuli tuo makua keittoon kasvisliemen lisäksi. Kuoritut ja pilkotut kasvikset kannattaa kuullottaa - jopa hiukan ruskistaa - öljyssä ennen liemen lisäämistä. Näin niihin saa parhaiten makua.
Soseuttamisen jälkeen keitto kuohkeutetaan kevyesti vatkatulla kuohukermalla. Kun kerman lisäksi keiton pinnalle ripottelee retiisistä ja tillistä tehtyä hakkelusta, sopii annos myös juhlien alkupalaksi.
Kukkakaali-perunasosekeitto retiisisilmällä
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori ja paloittele perunat. Leikkaa kukkakaali kukinnoiksi.
- Kuullota kasviksia isossa kattilassa öljyssä noin 7 minuuttia koko ajan sekoittaen. Varo, etteivät kasvikset pala. Lisää kasvisliemi ja keitä 10–15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat täysin kypsiä. Soseuta keitto tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää suolaa tarpeen mukaan.
- Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja lisää se kuumaan keittoon. Sekoita hyvin.
- Leikkaa retiisi ohuiksi suikaleiksi. Hienonna tilli. Annostele keitto lautasille ja viimeistele retiisilä ja tillillä tai laita tilpehöörit erikseen tarjolle keiton seuraksi.