Kodin Kuvalehti on lisännyt 1193 reseptiä.
Linkitetty 55 keittokirjaan.
Ohje Marie Samnegård ja Minna Mercke Schmidt Kuva Minna Mercke Schmidt

Piirakka on paitsi maukas myös ilo silmälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalaishenkinen sipulipiiras anjoviksella

Ainekset

Taikina
125
g
huoneenlämpöistä voita
1
muna
3
rkl
vettä
4 ½
dl
vehnäjauhoa
Täyte
4
suurta keltaista sipulia
2
rkl
voita paistamiseen
1
suuri purkki anjovisfileitä
3
munaa
3
dl
maitoa
2
dl
maukasta raastettua juustoa
1
punasipuli
suolaa
valkopippuria

Työvaiheet

  1. Pehmitä voi sähkövatkaimella tai monitoimikoneella.
  2. Lisää munat ja sen jälkeen vesi. Lisää jauhot.
  3. Pyöritä taikina pullanmuotoiseksi jauhotetulla alustalla. Anna taikinan viilentyä jääkaapissa noin tunnin ajan.
  4. Lämmitä uuni 225 asteeseen.
  5. Kuori ja viipaloi sipulit. Kuullota ne pehmeiksi ja kiiltäviksi ympyröiksi kattilassa tai paistinpannussa. Anna jäähtyä.
  6. Riko munat ja sekoita maitoon vispilällä tai haarukalla. Lisää myös hiukan anjovisten lientä. Mausta pippurilla ja varovasti suolalla, koska anjovikset tuovat myös suolaa.
  7. Taputtele taikina piirakkavuokaan. Täytä se sipulilla.
  8. Puolita anjovisfileet. Peitä ohuella sipulikerroksella.
  9. Kaada päälle munasekoitus ja ripottele pintaan juustoraaste.
  10. Viipaloi punasipuli poikittain ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet piirakan päälle.
  11. Paista uunissa noin 30-40 minuuttia, kunnes munaseos on hyytynyt. Peitä alumiinifoliolla paiston loppuvaiheessa, jos juusto alkaa tummua liikaa.
  12. Tarjoa piirakka lämpimänä tai haaleana.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3413 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen
Satsi taikinaa riittää juuri sopivasti täyttämään yhden pellin pienillä sämpylöillä, ja samalla kypsyy myös pari kiekkoa kermaisen täyteläistä camembert-juustoa. Tämä leipä on kuin tehty ison porukan illanviettoon. Dippaa ja haukkaa!
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen, 40 min
Valmistusaika
30 min + kohotus ja paistaminen 1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Dippisämpylät ja kuuma camembert

Ainekset

1
annos taikinaa (ks. ohje alla)
2
kiekkoa (à 250 g)
camembert-juustoa puukorissa
VOITELUUN
1
rkl
hunajaa
1
rkl
vettä
KARAMELLISOITU KEVÄTSIPULI
5
ohutvartista kevätsipulia
2
rkl
voita
1
rkl
balsamiviinietikkaa
2
tl
hunajaa
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ja kohota taikina ohjeen mukaan.

  2. Kaada kohonnut taikina alustalle ja jaa kahteen osaan. Pyörittele ne pitkiksi tangoiksi ja jaa kumpikin 20 palaan. Pyörittele palat sämpylöiksi ja nosta ne leivinpaperin päälle pellille. Jätä sämpylöiden väliin 1–2 cm tilaa. Jätä sämpylöiden lomaan myös kolot juustoille.

  3. Poista pakkauspaperi juustojen ympäriltä. Laita juustot takaisin puisiin koreihinsa ja nosta korit sämpylöiden keskelle pellille. Peitä pelti liinalla ja anna sämpylöiden kohota noin puoli tuntia.

  4. Yhdistä hunaja ja vesi, ja sivele sämpylät seoksella. Kypsennä sämpylöitä ja juustokiekkoja 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kevätsipulit noin 1 cm:n paloiksi. Sulata voi pannulla ja paista sipuleita pari minuuttia. Lisää etikka, hunaja ja suola ja jatka paistamista noin minuutti koko ajan sekoittaen. Lusikoi karamellisoitu sipuli kuumien juustokiekkojen päälle tai tarjoa erikseen.

Perusleipätaikina

Ainekset

5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
2
tl
sokeria
2
tl
suolaa
½
dl
öljyä
n. 12–13
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele joukkoon hiiva. Sekoita sokeri, suola ja öljy joukkoon. Alusta jauhot nesteeseen. Sämpylä- ja patonkitaikina saa jäädä aavistuksen pehmeämmäksi kuin leipätaikina. Vaivaa taikinaa 2–3 minuuttia.

  2. Anna taikinan kohota liinan alla 30–40 minuuttia ja leivo sitten leiviksi, patongeiksi tai sämpylöiksi.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3413 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen
Jos himoitset paistopisteiden valkosipulivoipatonkia, ihastut tähän kotiversioon ikihyviksi. Patongin täytteeksi tuleva voi sekoitetaan paahdetuista valkosipulinkynsistä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 kpl
Valmistusaika
30 min + kohotus, kypsennys ja jäähdytys 1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Valkosipulivoipatongit

Ainekset

1
annos taikinaa (ks. ohje)
TÄYTE
2
(pienehköä) valkosipulia
1
rkl
oliiviöljyä
1
ruukku lehtipersiljaa
125
g
voita huoneenlämpöisenä

Työvaiheet

  1. Valmista ja kohota taikina ohjeen mukaan.

  2. Kaada taikina alustalle ja jaa se 4 palaan. Pyörittele palat pellin pituisiksi patongeiksi ja nosta ne leivinpaperin päälle kahdelle pellille (2 patonkia per pelti). Anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia.

  3. Leikkaa valkosipulien suiposta päästä pieni lakki pois. Kaada loraus oliiviöljyä sipuleiden sisään. Laita sipulit leivän viereen pellille.

  4. Kypsennä patonkeja ja valkosipuleja 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia. Anna patonkien jäähtyä 15–20 minuuttia ennen täyttämistä.

  5. Purista valkosipulinkynnet kuoresta kulhoon ja hienonna niiden rakenne haarukalla. Hienonna lehtipersilja ja lisää se voin kanssa valkosipulinkynsien joukkoon. Sekoita tasaiseksi.

  6. Leikkaa patonkeihin syviä viiltoja noin 1½ cm:n välein. Jaa täyte patonkien viiltoihin. Jos täytettä jää yli, hiero loppu patonkien päälle. Paahda patonkeja 225-asteisessa uunissa 5 minuuttia. Tarjoa heti. Vinkki Valkosipulia saa olla täytteessä reippaasti, sillä paahtaminen tekee sen mausta pehmeän.

Perusleipätaikina

Ainekset

5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
2
tl
sokeria
2
tl
suolaa
½
dl
öljyä
n. 12–13
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele joukkoon hiiva. Sekoita sokeri, suola ja öljy joukkoon. Alusta jauhot nesteeseen. Sämpylä- ja patonkitaikina saa jäädä aavistuksen pehmeämmäksi kuin leipätaikina. Vaivaa taikinaa 2–3 minuuttia.

  2. Anna taikinan kohota liinan alla 30–40 minuuttia ja leivo sitten leiviksi, patongeiksi tai sämpylöiksi.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1193 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Klassisimmat bagelien täytteet ovat avokado ja kylmäsavulohi. Kokeile myös soseuttaa avokadon joukkoon piparjuurituorejuustoa.
Klassisimmat bagelien täytteet ovat avokado ja kylmäsavulohi. Kokeile myös soseuttaa avokadon joukkoon piparjuurituorejuustoa.
Parempaa välipalaa ei olekaan kuin rapeapintainen, siemenillä päällystetty bageli. Voit valita mieleiset täytteet suolaisen tai makean nälkään.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
40 min + 1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Bagelit

Ainekset

5
dl
vettä
50
g
margariinia
n. 1
l
vehnä- tai sämpyläjauhoja
1
ps
kuivahiivaa
1
rkl
sokeria
tl
suolaa
Keitinvesi
3
l
vettä
2
rkl
siirappia
Pinnalle
1
muna
unikon- tai seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Lämmitä vesi 42 asteiseksi. Sulata rasva. Lisää jauhojen joukkoon kuivahiiva.
  2. Alusta nesteeseen puolet jauhoista, sokeri ja suola. Vaivaa 5 minuuttia. Lisää loput jauhot ja rasva. Alusta taikina kimmoisaksi. Nostata taikinaa liinan alla puoli tuntia.
  3. Pyöräytä kohonnut taikina jauhotetulla pöydällä tangoksi. Jaa pötkö 12 palaan. Pyöritä palat pulliksi ja kohota liinan alla vielä puoli tuntia. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  4. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää joukkoon siirappi. Pyöräytä pullien keskelle reikä peukalolla ja venytä rinkeleiksi. Kypsennä muutama kerrallaan kiehuvassa vedessä pari minuuttia.
  5. Nosta rinkelit reikäkauhalla leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele bagelit munalla ja ripottele pintaan siemeniä. Paista bageleitä uunissa 15 minuuttia.
  6. Täytä jäähtyneet bagelit avokadolla ja kylmäsavulohella, tuorejuustolla ja marjoilla tai vaikkapa hummuksella ja kasviksilla.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3413 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen
Fetalla ja lehtikaalilla täytetty kierreleipä sopii sellaisenaan raikkaan salaatin tai sakean kasvissopan seuraan. Fetamurujen joukossa saa olla isojakin sattumia, sillä ne pehmenevät paiston aikana juuri sopivasti.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
40 min + kohotus ja kypsennys 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Fetakierreleivät

Ainekset

1
annos taikinaa (ks. ohje alla)
TÄYTE
100
g
lehtikaalia
1
ps (65 g)
babypinaattia
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
200
g
fetajuustoa
LISÄKSI
1
kananmuna voiteluun

Työvaiheet

  1. Valmista ja kohota taikina ohjeen mukaan.

  2. Leikkaa kaalinlehdistä kova keskiruoti pois ja laita lehdet tehosekoittimen kulhoon. Lisää joukkoon pinaatti ja tuorejuusto, ja pyöräytä seos koneella rouheaksi tahnaksi. Murustele feta valmiiksi.

  3. Kaada taikina alustalle ja jaa se kahteen palaan. Kauli taikinapala noin 25 cm x 30 cm:n kokoiseksi levyksi. Jaa puolet täytteestä levylle niin, että toisesta pitkästä reunasta jää 1 cm:n kaistale tyhjää. Ripottele puolet fetamuruista täytteen päälle. Rullaa taikinalevy tiiviiksi pötköksi kohti tyhjää kaistaletta. Nipistele rulla huolellisesti kiinni. Leikkaa rulla pitkittäin halki terävällä veitsellä, mutta jätä toinen pää ehjäksi noin 2 cm:n matkalta. Puno leipä kierteiseksi. Nipistele auki leikattu pää kiinni ja käännä se kevyesti leivän alle. Nosta leivinpaperin päälle pellille. Tee toinen leipä samalla tavalla. Anna leipien kohota liinan alla 30–40 minuuttia.

  4. Voitele leivät kananmunalla. Kypsennä 180-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia.

Perusleipätaikina

Ainekset

5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
2
tl
sokeria
2
tl
suolaa
½
dl
öljyä
n. 12–13
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele joukkoon hiiva. Sekoita sokeri, suola ja öljy joukkoon. Alusta jauhot nesteeseen. Sämpylä- ja patonkitaikina saa jäädä aavistuksen pehmeämmäksi kuin leipätaikina. Vaivaa taikinaa 2–3 minuuttia.

  2. Anna taikinan kohota liinan alla 30–40 minuuttia ja leivo sitten leiviksi, patongeiksi tai sämpylöiksi.