Soppakokki Ali on lisännyt 27 reseptiä.
Linkitetty 46 keittokirjaan.
Ohje Ali Toppinen

Ali kokkaa Soppa365-tv:ssä radiojuontaja Anna Perhon kanssa kasvispihvejä, jotka kääräistään pitaleivän väliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kasvispihvit ja munakoisomajoneesi

Ainekset

Kasvispihvit
2
prk
(800 g) kikherneitä (säilyke)
1
ruukku
korianteria
1
ruukku
lehtipersiljaa
2
tl
cayennepippuria
1
tl
kanelia
2
tl
suolaa
2
pientä porkkanaa
1
keskikokoinen sipuli
2
valkosipulin kynttä
n. 5
dl
korppujauhoja leivitykseen
rypsiöljyä paistamiseen
Munakoisomajoneesi
3
dl
majoneesia
1/2
munakoiso
2
valkosipulin kynttä
2
rkl
sitruunan mehua
1/2
ruukkua
minttua
suolaa
Lisäksi
pitaleipää
salaattia
kurkkua
punasipulia suikaleena
tahinia eli seesamitahnaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin munakoisomajoneesi. Lämmitä uuni 220-asteiseksi. Grillaa munakoisoa kauttaaltaan esimerkiksi parilapannulla niin, että se paahtuu ja kypsyy vähän. Nosta munakoiso uuniin kypsymään, kunnes se on pehmeää, noin 10 minuuttia. Ota kypsä munakoiso uunista ja kaavi lusikalla sen sisus ulos ja pilko se veitsellä "soseeksi", anna jäähtyä hetki. Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet. Hienonna minttu. Sekoita valkosipuli, minttu ja sitruunan mehu majoneesiin. Sekoita jäähtynyt munakoisosose majoneesiin ja mausta suolalla. Tarkista maku.
  2. Tee kasvispihvit. Valuta kikherneet huolellisesti. Silppua sipuli ja porkkanat pieneksi. Kypsennä sipuli- ja porkkanasilppu tilkassa rypsiöljyä pannulla ja valuta hyvin rasva pois. Kuori ja hienonna valkosipulit. Hienonna yrtit. Laita kaikki ainekset korppujauhoja lukuun ottamatta tehosekoittimeen ja soseuta karkeaksi taikinaksi.
  3. Pyörittele pihvimassasta halkaisijaltaan noin 4 cm:n pyöryköitä ja leivitä ne kauttaaltaan korppujauhoissa. Kuumenna rypsiöljyä pannussa ja paista pyörykät muutama kerrallaan molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
  4. Tarjoa pihvit pitaleivän, salaatinlehtien, kurkun, punasipulin, tahinin ja munakoisomajoneesin kanssa. 

Vinkki! Jos haluat oikaista, leikkaa munakoiso siivuiksi ja paahda pannulla kypsäksi. Näin vältyt uunin lämmittämiseltä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Nopeasti pannupaistetut kasvikset saavat jäädä rakenteeltaan napakoiksi. Kaupan valmiit falafel-kasvispyörykät tuovat lisää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea pannu-falafelsalaatti

Ainekset

1
munakoiso
200
g
pieniä porkkanoita
2
suippopaprikaa
2
punasipulia
1
l
pinaatinlehtiä
1
rkl
öljyä
¾
tl
suolaa
1
oksa rosmariinia tai salviaa
1
ps (210 g)
valmiita falafel-kasvispyöryköitä
2
rkl
raastettua piparjuurta
1
dl
hummusta

Työvaiheet

  1. Pese munakoiso ja porkkanat, poista kannat ja leikkaa paloiksi. Huuhtele paprikat, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, leikkaa viipaleiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa lohkoiksi. Huuhtele pinaatti lävikössä.

  2. Paista kasviksia pinaattia lukuunottamatta isolla pannulla tilkassa öljyä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja rosmariininlehdillä. Lisää pinaatit ja falafelit. Peitä paistos kannella tai foliolla niin, että pinaatit pehmenevät ja falafelit lämpenevät.

  3. Raasta päälle tuoretta piparjuurta. Tarjoile lisäksi hummusta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Muutama lusikallinen mätiä juhlistaa raikkaan ja kevyen salaatin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkku-omenasalaatti

Ainekset

1
pieni kurkku
½
fenkoli
1
omena
1
pieni punasipuli
1
dl
tilliä silputtuna
1
prk (170 g)
vegaanista mätiä, esim. Cavi-art
Kastike
½
dl
appelsiinimehua
1
tl
fenkolinsiemeniä
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurkku renkaiksi, fenkoli ohuiksi lastuiksi sekä omena ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.
  2. Tee kastike. Purista appelsiinista mehu. Rouhi fenkolinsiemenet morttelissa. Yhdistä kastikkeen ainekset.
  3. Sekoita kasvikset kulhossa. Lisää joukkoon tilli ja kastike.
  4. Laita kasvikset tarjoiluvadille. Lusikoi päälle vegaanista mätiä. Koristele tillillä.

Vinkki! Merileväpohjaisen mädin voi vaihtaa kirjolohen- tai siianmätiin.