Kotona tehty maksalaatikko maistuu makoisalle ja saat ihan itse päättää, teetkö sen rusinoilla vai ilman.
"Suomalaisille rakas maksalaatikko on talonpoikainen versiomme länsieurooppalaisista maksapateista ja terriineistä. Pohjanlahden molemmin puolin on tehty nauris-, porkkana-, maksa- ja kaalilaatikoita, myöhemmin makaroni- ja silakkalaatikoita. Ainoastaan joulupöydän hämäläinen eli imelletty perunalaatikko ja makea lanttulaatikko ovat vanhoja suomalaisruokia”, sanoo tämän maksalaatikkoreseptin kehittänyt Pirjo Toikkanen.
Maksalaatikko
Ainekset
Työvaiheet
- Keitä esikypsytettyjä, kokonaisia ohrasuurimoita suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan eli 35 minuuttia (Myllyn Paras). Valuta kypsät suurimot. Jos käytät jonkin muun valmistajan ohrasuurimoita, kypsennä ja tarvittaessa ensin liota suurimot pakkauksen ohjeen mukaan.
- Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna paistinpannu, lisää voinokare ja sipuli ja anna sipulisilpun kuullottua läpikuultavaksi.
- Vatkaa kananmuna maitoon. Lisää kypsät ohrasuurimot ja muut aineet. Sekoita hyvin. Seosta tulee noin 1,8 litraa. Voitele kaksi uunivuokaa tai yksi isompi ja neljä annosvuokaa. Jaa maksaseos vuokiin.
- Kypsennä maksalaatikkoa 150-asteisessa uunissa 2 tuntia. Pienissä annosvuoissa maksalaatikko kypsyy noin 1,5 tunnissa. Sekoita vesi ja siirappi keskenään ja kuumenna seos. Valele se laatikoiden pintaan kypsentämisen puolivälissä. Viimeisen 15 minuuttia paistolämpötila voi olla 175 astetta, jos haluat pintaan lisäväriä.
- Tarjoa maksalaatikon kanssa voisulaa ja sokeroituja puolukoita tai puolukkasurvosta. Myös omena-puolukkahilloke sopii hyvin maksalaatikon lisäkkeeksi.