Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 428 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Nämä pikkupiiraat ovat oikea ranskalainen fantasia: camembertjuustolla päällystettyä karamellisipulia, voita ja rosmariinin tuoksua. Takuuvarma hitti pikkujouluihin!

Nämä minisipulipiiraat ovat juuri sellaisia pieniä suupaloja, jotka toimivat loistavasti juhlatarjoiluna. Ainekset ovat melko yksinkertaiset: näihin tarvitset sipuleita, piirakkataikinaa, voita, mausteita sekä pehmeää herkuttelujuustoa.

Muffinipellin koloissa piiraat pysyvät koossa ja niistä tulee saman kokoisia. Kolojen pohjalle ripotellaan fariinisokeria, joka karamellisoituu sipulin pintaan. Isohkot sipulit leikataan muutaman sentin paksuisiksi viipaleiksi. Sipuliviipaleiden päälle laitetaan nokare voita sekä mausteet. Sipuleita paistetaan ensin ilman taikinakuorta, jotta ne pehmenevät riittävästi.

Kaulitusta piirakkataikinasta leikataan sopivan kokoiset palat, painellaan ne sipuleiden päälle ja piirakoita paistetaan vielä hetki. Kuumat piirakat kannattaa kumota saman tien pois muffinipelliltä ja laittaa pala herkkujuustoa, esimerkiksi camembertia, päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
50 min + sulatus 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Karamellisoidut sipulipiiraat

Ainekset

1
pkt (400 g)
piirakkataikinaa (esim. Sunnuntai)
4
puna- tai keltasipulia
2
rkl
fariinisokeria
1
rkl
rosmariinia hienonnettuna
1
tl
suolaa
50
g
voita huoneenlämpöisenä
100
g
camembertjuustoa
n. ½
dl
vehnäjauhoja leivontaan
rosmariininoksaa

Työvaiheet

  1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori ja leikkaa kukin sipuli kolmeksi, noin 2 cm:n paksuiseksi viipaleeksi. Jaa fariinisokeri muffinipellin koloihin. Laita sipuliviipaleet sokerin päälle. Hienonna rosmariini ja ripottele se ja suola sipuleille. Jaa voi nokareiksi sipuleille. Kypsennä sipuleita uunissa 15 minuuttia. Anna pellin jäähtyä hetki ennen taikinan lisäämistä.
  3. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen. Jauhota alusta ja kauli piirakkataikina noin ½ cm paksuksi levyksi. Ota levystä muffinipellin kolon kokoisia pyörylöitä esimerkiksi juomalasilla ja laita ne sipuleiden päälle. Paista uunissa 20 minuuttia. Anna piiraiden jäähtyä hetki ennen kumoamista.
  4. Kumoa piiraat esimerkiksi uunipellin avulla. Paloittele juusto ja laita pala kunkin piiraan päälle. Viimeistele piiraat rosmariinin lehdillä.

Vinkki Voit tehdä sipulipiiraat myös esimerkiksi silikonisissa muffinivuoissa.

Kommentit (3)

TRL51

Superhyviä - tein näitä viime jouluna.  Tosin niin että laitoin taikinan muffinivuokien pohjalle ja kasasin sipulit ynnä muut sitten sen päälle. 

Vierailija

Mitä piirakkataikinaa? Sunnuntai, mutta minkä sorttisen piirakan taikinaa? 283

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei, tähän kannattaa käyttää suolaisiin piirakoihin tarkoitettua piirakkataikinaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen
Suolaiset tortut täytetään paistamisen jälkeen. Jos kiire yllättää, gluteenitonta torttutaikinaa voi ostaa myös valmiina.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 20 torttua

Huijarin herkkutortut

Ainekset

5
dl
Semper Fin mix -jauhoseosta
2
tl
psylliumia
2
tl
leivinjauhetta
250
g
laktoositonta voita
250
g
laktoositonta maitorahkaa
1
kananmuna
100
g
laktoositonta voita kaulintaan
TÄYTE
100
g
piparjuurituorejuustoa tai kaurapohjaista tuorejuustoa
1–2
tl
piparjuuriraastetta
170
g
Cavi-art-merilevävalmistetta
ruohosipulia
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Raasta kylmä voi raastimella jauhoihin. Nypi sormin taikina murumaiseksi. Lisää seokseen kananmuna ja rahka. Sekoita tasaiseksi. Siirrä kylmään peitettynä tunniksi tai yön yli.

  2. Huiskaise pöydälle jauhoseosta. Notkista taikinaa käsin ja taputtele sitä litteämmäksi. Kauli taikina noin sentin paksuiseksi neliöksi.

  3. Höylää juustohöylällä kylmästä voista lastuja levyn keskiosaan. Lastut saavat peittää noin kolmanneksen taikinalevystä. Nosta levyn kulmat keskelle niin, että voi peittyy kokonaan ja levy näyttää kirjekuorelta.

  4. Tiivistä levy kaulimella painellen ja kauli se sentin paksuiseksi suorakaiteeksi. Käytä kaulintaan mahdollisimman niukasti jauhoseosta. Harjaa pois ylimääräinen jauhoseos. Laskosta taikinalevy kolmin kerroin reunoilta keskelle. Siirrä taikina leivinpaperin päällä pakastimeen 15 minuutiksi.

  5. Taittele ja laskosta taikinaa 5–6 kertaa taittaen taikinaa vuorotellen eri suunnista. Jäähdytä taikinaa kaulintojen välillä pakastimessa. Jätä taikina viimeisen kaulintakerran jälkeen lepäämään peitettynä jääkaappiin 30 minuutiksi tai vaikka yön yli.

  6. Kauli taikina puoli senttiä paksuksi levyksi. Leikkaa levystä neliöitä, joiden sivut ovat noin 10 cm pitkiä. Leikkaa viillot joulutorttujen tapaan ja taittele sakarat. Siirrä paistovalmiit tortut pellille ja pakastimeen vartiksi. Paista 200–225-asteissa uunissa 7–10 minuuttia.

  7. Notkista tuorejuusto tai sekoita piparjuuriraaste kauravalmisteeseen. Lusikoi juusto jäähtyneille tortuille. Lisää päälle Cavi-artia. Koristele ruohosipulilla ja mausta pippurilla.

VEGAANIVERSIO: Korvaa voi kasvimargariinilla ja käytä soijarahkaa. Munan voi korvata soijajogurtilla.

ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Pitkinä pyhäaamuina on hyvää aikaa paistaa pannari. Sen kanssa maistuvat glögissä kylpeneet hedelmät ja raikas jugurttivaahto.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Pannukakku ja glögihedelmät

Ainekset

2
dl
riisipuuroa
2
munaa
dl
maitoa
dl
vehnäjauhoja
¼
tl
suolaa
2
rkl
voita
GLÖGIHEDELMÄT
1
pss (250 g)
kuivattuja sekahedelmiä
3
dl
sokeroimatonta glögiä
1
kanelitanko
2
tähtianista
dl
sokeria
LISÄKSI
2
dl
kreikkalaista jugurttia
1
tl
vaniljasokeria
1
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Aloita hedelmistä. Laita sekahedelmät, glögi ja mausteet kattilaan. Keitä keskilämmöllä puoli tuntia.

  2. Siivilöi hedelmät pois liemestä, palauta liemi kattilaan ja lisää sokeri. Anna liemen kiehua hiljaa poristen 15–20 minuuttia, kunnes liemi tiivistyy siirappimaiseksi. Kaada tarjoiluastiaan jäähtymään.

  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita riisipuuroon munat, maito, jauhot ja suola. Sulata voi ja lisää taikinaan. Vuoraa valurautainen paistinpannu (ø 25 cm) leivinpaperilla. Kaada taikina pannuun ja paista uunissa noin 20 minuuttia.

  4. Mausta jugurtti vaniljasokerilla. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele jugurtin joukkoon.

  5. Nauti lämmin pannukakku hedelmien, glögisiirapin ja jugurttivaahdon kanssa.

VINKKI! Voit tehdä glögihedelmät edellisenä päivänä. Jos riisipuuroa ei ole keitettynä, voit käyttää valmista annospuuroa.

 

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.