Kesäkeiton kulta-aika alkaa olla käsillä. Kauden tuoreimpia kasviksia pursuava soppa herättää nostalgisia muistoja niin hyvässä kuin pahassa. Näillä vinkeillä joko tunnelmoit kultaisia makumuistoja tai karkoitat karmeat kesäkeittopainajaiset. Hyvin valmistettu ja napakka kesäkeitto on alkukesän kunkku!

Hailakka liemi. Harmaat herneet ja parsakaalit. Muusaantuneet perunat ja kukkakaalit. Kouluruokalan tädit, jotka lappavat harmaata soppaa lautasen täydeltä vastustelevista ilmeistä huolimatta. Näistähän meidän monien kesäkeittokokemukset koostuvat.

On todella sääli, että kesäkeitto hautautuu helposti muistojen Ö-mappiin, sillä oikein valmistettuna tämä kasvissoppa esittelee alkukesän tuoreet raaka-aineet mitä parhaimmassa valossa.

Täydellisen kesäkeiton salaisuus piilee napakaksi keitetyissä kasviksissa. Jouni Toivasen laatimassa kesäkeiton ohjeessa annetaan täsmävinkit täydelliseen kesäkeittoon. Pidä mielessä erityisesti tuoreiden raaka-aineiden valinta (pakastekasviksilla maku ja rakenne jää puolitiehen) ja todella lyhyet kypsennysajat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jounin kesäkeitto-ohjeen löydät täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaihtelemalla kasviksia, lisäämällä tuoreita yrttejä ja kokeilemalla erilaisia höysteitä kuoriutuu kesäkeitosta uusia ja uskaliaitakin muotoja. Maistuisiko tällä kertaa thaimaalainen soppa tai kesäkeittosalaatti?

Thaimaalainen kesäkeitto

Viimeistele keitto kuohukerman sijasta tölkillisellä kookoskermaa tai -maitoa. Mausta thaimaalaisella kalakastikkeella ja lorauksella limetin mehua. Hienonna keiton pinnalle reilusti tuoretta korianteria. Jos olet tulisen ruoan ystävä, hienonna keittoon myös tuoretta punaista chiliä.

Kalaisa kesäkeitto

Valmista kesäkeitto normaaliin tapaan, mutta lisää viipaloitua fenkolia kypsymään liemeen samaan aikaan kukkakaalin ja porkkanoiden kanssa. Viimeistele keitto hienonnetulla lämminsavulohella tai -siialla ja ripottele pinnalle reilusti hienonnettua tilliä.

Pekonimurulla höystetty kesäkeitto

Paahda paketillinen pekonia paistinpannulla tai uunissa rapeaksi. Hienonna pekoni muruksi. Valmista keitto normaaliin tapaan. Ripottele keittoannosten päälle pekonia ja hienonnettua lipstikkaa.

Kesäkeittosalaatti tai -pyttis

Kesäkeiton voi tarjota myös ilman lientä, mutta samoista sattumista koostettuna. Kesäkeittosalaatti on hehkeä idea esimerkiksi juhannuspöytään. Kesäkeittopyttis valmistuu helposti ylijääneistä keitetyistä uusista perunoista sekä tietysti muista kesäkasviksista. Kruunaa pyttis halutessasi häränsilmällä, niin saat myös ruokaisuutta paistokseen.

Tästä voit napata tarkemman kesäkeittosalaattiohjeen.

Vihreä kesäkeitto

Onko vihreä värisi? Valitse kesäkeittoon vain vehreitä kasviksia, kuten parsakaalia, pensaspapuja, parsaa, pinaattia tai nokkosta, purjoa ja herneitä. Vihreä soppa höystetään tietysti reilulla määrällä yrttisilppua.

Ohjeen vihreään kesäkeittoon saat täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla