Kesäkeiton kulta-aika alkaa olla käsillä. Kauden tuoreimpia kasviksia pursuava soppa herättää nostalgisia muistoja niin hyvässä kuin pahassa. Näillä vinkeillä joko tunnelmoit kultaisia makumuistoja tai karkoitat karmeat kesäkeittopainajaiset. Hyvin valmistettu ja napakka kesäkeitto on alkukesän kunkku!

Hailakka liemi. Harmaat herneet ja parsakaalit. Muusaantuneet perunat ja kukkakaalit. Kouluruokalan tädit, jotka lappavat harmaata soppaa lautasen täydeltä vastustelevista ilmeistä huolimatta. Näistähän meidän monien kesäkeittokokemukset koostuvat.

On todella sääli, että kesäkeitto hautautuu helposti muistojen Ö-mappiin, sillä oikein valmistettuna tämä kasvissoppa esittelee alkukesän tuoreet raaka-aineet mitä parhaimmassa valossa.

Täydellisen kesäkeiton salaisuus piilee napakaksi keitetyissä kasviksissa. Jouni Toivasen laatimassa kesäkeiton ohjeessa annetaan täsmävinkit täydelliseen kesäkeittoon. Pidä mielessä erityisesti tuoreiden raaka-aineiden valinta (pakastekasviksilla maku ja rakenne jää puolitiehen) ja todella lyhyet kypsennysajat.

Jounin kesäkeitto-ohjeen löydät täältä.

Vaihtelemalla kasviksia, lisäämällä tuoreita yrttejä ja kokeilemalla erilaisia höysteitä kuoriutuu kesäkeitosta uusia ja uskaliaitakin muotoja. Maistuisiko tällä kertaa thaimaalainen soppa tai kesäkeittosalaatti?

Thaimaalainen kesäkeitto

Viimeistele keitto kuohukerman sijasta tölkillisellä kookoskermaa tai -maitoa. Mausta thaimaalaisella kalakastikkeella ja lorauksella limetin mehua. Hienonna keiton pinnalle reilusti tuoretta korianteria. Jos olet tulisen ruoan ystävä, hienonna keittoon myös tuoretta punaista chiliä.

Kalaisa kesäkeitto

Valmista kesäkeitto normaaliin tapaan, mutta lisää viipaloitua fenkolia kypsymään liemeen samaan aikaan kukkakaalin ja porkkanoiden kanssa. Viimeistele keitto hienonnetulla lämminsavulohella tai -siialla ja ripottele pinnalle reilusti hienonnettua tilliä.

Pekonimurulla höystetty kesäkeitto

Paahda paketillinen pekonia paistinpannulla tai uunissa rapeaksi. Hienonna pekoni muruksi. Valmista keitto normaaliin tapaan. Ripottele keittoannosten päälle pekonia ja hienonnettua lipstikkaa.

Kesäkeittosalaatti tai -pyttis

Kesäkeiton voi tarjota myös ilman lientä, mutta samoista sattumista koostettuna. Kesäkeittosalaatti on hehkeä idea esimerkiksi juhannuspöytään. Kesäkeittopyttis valmistuu helposti ylijääneistä keitetyistä uusista perunoista sekä tietysti muista kesäkasviksista. Kruunaa pyttis halutessasi häränsilmällä, niin saat myös ruokaisuutta paistokseen.

Tästä voit napata tarkemman kesäkeittosalaattiohjeen.

Vihreä kesäkeitto

Onko vihreä värisi? Valitse kesäkeittoon vain vehreitä kasviksia, kuten parsakaalia, pensaspapuja, parsaa, pinaattia tai nokkosta, purjoa ja herneitä. Vihreä soppa höystetään tietysti reilulla määrällä yrttisilppua.

Ohjeen vihreään kesäkeittoon saat täältä.

Täyteläinen punaviini on hinta-laatusuhteeltaan oikea aarre.

Mikä? Nederburg The Winemasters Shiraz 2016 on eteläafrikkalainen punaviini, joka ihastuttaa monikäyttöisyydellään ja hinta-laatusuhteellaan (11,50 e).

Millainen? Täyteläisen ja kohtuullisen tanniinisen viinin maussa tuntuvat ensisiemauksella tummat kypsät metsämarjat ja kirsikat, ja jälkimaussa savuinen tammiaromi.

Minkä kanssa? Hyvä yleisviini grillatulle naudanlihalle ja pihveille, olipa kypsyysaste kypsä tai medium. Pidä mielessä myös syksyn hirvikautta varten.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Glorian ruoka & viini sekä Soppa365 ovat julkaisseet jälleen runsaan reseptilehden, joka keskittyy hullunhyvään kasvisruokaan.

Miten tehdään maalaissalaatti, joka ei jätä nälkäiseksi? Mitkä vegeruuat pelastavat, kun aikaa on vähän ja ainekset täytyy löytää lähikaupasta? Miten kasviksia grillataan ja mitä ihmettä onkaan nyhtösieni?

Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastaukset Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin erikoisjulkaisusta. Se sisältää yli 60 toimituksen testaamaa reseptiä. Lehti sopii sinulle, joka rakastat kasvisruokaa ja etsit uusia ideoita kokkailuun. Yhtä mainiosti se passaa kuitenkin myös vegeilynoviisin hyppysiin – erityisesti, jos kaipaat helppoja reseptejä, joilla lähteä kokeilemaan. Vege julkaistiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja lehdet loppuivat kaupasta ennen aikojaan. Nyt rakastettu Vege on taas täällä – entistä houkuttelevampien ohjeiden ja ideoiden kera. Julkaisun ohjeista noin puolet ovat vegaanisia ja loput lakto-ovovegetaristeille sopivia. Yli 20 reseptiä valmistuu alle puoleen tuntiin!

Vege-erikoisjulkaisun löydät lehtihyllystä hyvin varustelluista liikkeistä.

#täyttävegeä eteenpäin!