Tämä burgeri kätkee sisälleen herne-punajuuripihvin. Kuva: <span class="photographer">Ravintola Ilves</span>
Tämä burgeri kätkee sisälleen herne-punajuuripihvin. Kuva: Ravintola Ilves

Festareilla ei mätetä enää rasvaa tihkuvia makkaraperunoita ja lämmintä olutta muovituopista. Nyt musiikkia kuunnellessa syödään terveellisesti ja laadukkaasti.

Jos ennen festareilla syötiin sitä ruokaa, millä nälkä lähti varmimmin ja nopeimmin, enää näin ei ole. Mättöruokien alaa valtaavat laadukkaat ruoat ja fine dining, mutta rennolla meiningillä.

”Festareilla kävijöiden ikärakenne on muuttunut ja monet kävijät nykyään ovat työssäkäyviä aikuisia, joilla on mahdollisuus kuluttaa enemmän rahaa”, kertoo Qstockin ravintolapäällikkö Pirjo Palonen.

Sidewaysissa Fat Ramen toimii yhdessä hyönteisruokaa valmistavan hyönteiskokki Topi Kaireniuksen kanssa. Kuva: Fat Ramen

Myös Ilosaarirockin tuotantopäällikkö Jani Salomaa kertoo ihmisten haluavan nauttia festareista entistä kokonaisvaltaisemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lähes jokaisilla Suomen suosituimpien festivaalien nettisivuilla on erillinen ruokaosio. Jokaiselle on jotakin, myös perinteiset makkaraperunat ja pyttipannut löytyvät edelleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Vaihtoehtoja on erilaisiin ruokavalioihin, fiilikseen ja kukkaroille”, kuvaa Provinssin festivaalijohtaja Sami Rumpunen.

Esimerkiksi Flow Festivalista ja Sidewaysta makkaraperunoita ei saa. Burgereita kutsutaan gourmet-versioiksi. Jossakin vilahtaa termi ”terveellinen roskaruoka”.

”Miksi juoda lämmintä kaljaa lötkötuopista, jos sen voi tarjoilla jääkylmänä pullosta?  Tai miksi syödä ruokaa vain nälän tunteen helpottamiseksi?” ihmettelee Sidewaysin tiedottaja Johannes Kinnunen.
 
Streetfoodia ja mocktaileja

Uusi makkaraperuna on mitä ilmeisimmin gourmet-burgeri bataattiranskalaisilla.

Luvassa on muun muassa kyyttöjuustohampurilaisia, joissa on kyytön juustosta valmistettu pihvi. Täytteinä voi olla myös haukea ja jokirapua, karitsaa, nyhtökauraa, falafelejä, chilimakkaraa, hampunlehtipihviä, herne-punajuuripihviä tai grillattua seitania.

Artesaanipitsat ovat toinen suosikki. Tarjolla on myös itämaista ruokaa, gourmet-lihapiirakoita, fish n’ chipsejä, rotia, eli pannulla paistettua leipää, burritoja, tacoja ja tortilloja, salaatteja, susheja ja smoothieita. Sidewaysta saa jopa hyönteisruokaa.

Provinssimenu sisältää tapaksia, possua, porkkanaa ja raparperia, leipäjuustoa, mesiangervoa ja mustikkaa, sekä lakua, tyrniä ja valkosuklaata. Kuva: Julius Töyrylä

Katuruokakärryjen sekaan hyppäävät huippuravintolat. Provinssissa Juurella-ravintola valmistaa festareilla neljän ruokalajin menun, ja mukana on Hans Välimäen uusi Pasta Box -konsepti. Muillakin festivaaleilla nähdään suosittuja ravintoloita: Sandro, Sinne, Treffipub, Juuri ja Farang.

Olutbuumi näkyy myös festareilla pienpanimo-oluiden suosiona. Ruisrockissa on omat baarit viinille, kuohuviinille ja samppanjalle. Alkoholittomat drinkit eli mocktailit ovat nyt in. Sidewaysiin esimerkiksi pystytetään mocktailbaari. Monilta festareilta saa myös erikoiskahveja.

Janon yllättäessä voi oluttuopin sijaan nauttia tuoreista hedelmistä. Kuva Aake Kinnunen.

Ekoilu on in

Kierrätysmateriaalit, ympäristökuormituksen minimoiminen, ekologisuus, luomu ja lähiruoka ovat erityisesti huomioituna monilla festivaaleilla. Flow on maailman ensimmäisten hiilineutraalien festivaalien joukossa ja lupaa luoda yleisölle mahdollisimman ekologisia ravintolaelämyksiä.

Qstockissa uutena juttuna tänä vuonna on ruokahävikin vähentäminen. Hävikkiraaka-aineista tehtyä lounasruokaa on tarjolla niin työntekijöille kuin asiakkaille.

Sideways 17.-18.6. Helsingissä
Provinssi 30.6.-2.7.  Seinäjoella
Tuska 1.-3.7. Helsingissä
Ruisrock 8.-10.7. Turussa
Ilosaarirock 15.-17.7. Joensuussa
Qstock 29.-30.7. Oulussa
Flow Festival 12.-14.8. Helsingissä

Teksti: Karoliina Närvänen

Sisältö jatkuu mainoksen alla