Tampereen Chilifest sopii kuumakalleille. Kuva: Istockphoto.
Tampereen Chilifest sopii kuumakalleille. Kuva: Istockphoto.

Suomen suvi on pullollaan ruokaisia kesätapahtumia. Ruokaa, olutta, viinejä, kaikkea hyvää. Kerää mukaan rokkijengi tai lähde liikkeelle perheen kanssa. Vaihtoehtoja riittää.

Taste of Helsinki 12.-15.6.2014  pyöräyttää käyntiin mahtavan ruokakesän. 11 gourmet-ravintolaa tuo herkkujaan Helsingin Töölönlahden rannalle, joten maisteltavaa riittää. Voit syödä yhden ravintolan alkuruuan, toisen pääruuan ja kolmannen jälkiruuan tai yhdistellä oman menusi makusi mukaan. Mukana myös vuoden 2014 Michelin-tähdellä palkittu Ask. Oheistapahtumina mm. kokkikoulu, samppanjabaari ja paljon muuta.

Neitsytperunafestivaali 13.-14.6.2014 Turussa juhlistaa suomalaista lähiruokaa, varhaisperunaa. Tapahtumapaikkana on Panimoravintola Koulun piha Turun ydinkeskustassa. Perjantaina 13.6. turkulaisravintoloiden kokit hankkivat raaka-aineet torilta ja käynnistävät Kokataan torilla -kilpailun. Tänä vuonna ruokabloggaajille on oma reseptikilpailunsa. Alueella on perunatori ja ravintola-alueella voi maistella herkullisia perunaruokia.

Suuret oluet-Pienet panimot olutfestivaali on Lahdessa Matkustajasatamassa 26.-28.6.2014 ja Helsingissä Rautatientorilla  24.-26.7.2014. Pääosaa näyttelevät suomalaisten pienpanimoiden oluet, siiderit, long drinkit, tisleet ja virvoitusjuomat. Mahtava tilaisuus tutustua kotimaiseen käsityötaitoon juomien muodossa.

Kuopio Wine Festival eli Kuopion viinijuhla 27.6. -5.7.2014 on kotimaan kesälomamatkailua parhaimmillaan. Savolaista leppoisaa tunnelmaa Kuopion Matkustajasatamassa hyvän ruuan ja viinin merkeissä. Tänä vuonna tutustutaan Kroatian ja Slovenian viineihin. Valitse omaan nälkääsi sopiva take away -ruoka, festivaalimenu tai grillin, salaattibaarin tai soppabaarin herkkuja. Huippuesiintyjinä mm. Cheek, Jenni Vartiainen, Erin, Juha Tapio, Paula Koivuniemi, Haloo Helsinki, Jukka Poika ja J. Karjalainen. Tapahtuman ikäraja K-18.

Suonenjoen mansikkakarnevaalit 11.-13.7.2014 tarjoaa mansikoita mm. pirtelönä, mansikkamaitona, hillona, pyreenä, mehuina, kakuissa, leivoksissa sekä tietysti sellaisenaan. Koska kyseessä on karnevaali, alkaa tapahtuma sambaavalla karnevaalikulkueella. Lapsia hauskuuttavat lastenkarnevaaleissa Mimi ja kuku sekä Dodo klovni. Tanssia, mansikansyönnin SM-kisat, Julkkis-jalkapallo-ottelu selostajana Antero Mertaranta, musiikkia (mm. Petri nygård, Danny. Mamba, Meiju Suvas) sekä paljon muuta.

Sampea ja samppanjaa kaupunkifestivaali 8.-9.8.2014 tarjoaa ruokaa ja rokkia koko perheelle Varkaudessa. Nauti festivaaliruuasta ja rokkaa Stigin, Kolmannen Naisen, Happoradion ja Pete Parkkosen tahdissa. Paljon ohjelmaa ja tapahtumia niin aikuisille kuin lapsille.

Beerfest Finland on Suomea kiertävä olutfestari, joka starttaa Lappenrannan Juvakan kentältä 15.-16.8.2014. Seuraavat festaripaikat ovat Kuopio 28.-30.8.2014, Jyväskylä 12.-13.9.2014, Tampere 26.-27.9.2014, Turku 10.-11.10.2014 ja Helsinki 22.-25.10.2014. Olutta saa vain litran tuopeissa, laulu raikaa ja pöydät on tarkoitettu tanssimiseen. Luvassa on tyylikäs ja riehakas juhla.

Chilifest Finland on varmasti Suomen tulisin ruokafestari Tampereen Keskustorilla 15.-17.8.2014. Tapahtumassa on erilaisia chiliin liittyviä näytöksiä, kilpailuja, näytöskeittiöitä ja tietysti Naga Morich -chilinsyöntikilpailu, jossa kilpaillaan yhden maailman tulisimmista chileistä syönnissä. Hyvä tilaisuus tutustua chilien monipuoliseen maailmaan.

Keravan valkosipulifestivaalit 16.8.2014 Keravan kävelykadulla takaa haisevan hengityksen ja mahtavia makuelämyksiä kaikille valkosipulin ystäville. Oletko maistanut valkosipulijäätelöä tai valkosipuliolutta? Jos et, nyt siihen on oiva tilaisuus. Tarjolla myös ihania myytäviä tuotteita ja musiikkia koko perheelle.

Ravintolapäivä 17.8.2014 on ruokakarnevaali koko Suomessa. Kuka vaan voi perustaa oman ravintolan päiväksi kotiinsa, puistoon, kadulle, lähes mihin vaan. Lisätietoa löydät netistä os. http://www.restaurantday.org/fi/join/

Herkkujen Suomi 21.-23.8.2014 Helsingin Rautatientorilla on lähiruokatapahtuma, jossa mukana myös kotimaisten oluiden Syystober-festari. Tuoreita kotimaisia makuja uudella väännöllä.

Glorian ruoka & viini sekä Soppa365 ovat julkaisseet jälleen runsaan reseptilehden, joka keskittyy hullunhyvään kasvisruokaan.

Miten tehdään maalaissalaatti, joka ei jätä nälkäiseksi? Mitkä vegeruuat pelastavat, kun aikaa on vähän ja ainekset täytyy löytää lähikaupasta? Miten kasviksia grillataan ja mitä ihmettä onkaan nyhtösieni?

Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastaukset Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin erikoisjulkaisusta. Se sisältää yli 60 toimituksen testaamaa reseptiä. Lehti sopii sinulle, joka rakastat kasvisruokaa ja etsit uusia ideoita kokkailuun. Yhtä mainiosti se passaa kuitenkin myös vegeilynoviisin hyppysiin – erityisesti, jos kaipaat helppoja reseptejä, joilla lähteä kokeilemaan. Vege julkaistiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja lehdet loppuivat kaupasta ennen aikojaan. Nyt rakastettu Vege on taas täällä – entistä houkuttelevampien ohjeiden ja ideoiden kera. Julkaisun ohjeista noin puolet ovat vegaanisia ja loput lakto-ovovegetaristeille sopivia. Yli 20 reseptiä valmistuu alle puoleen tuntiin!

Vege-erikoisjulkaisun löydät lehtihyllystä hyvin varustelluista liikkeistä.

#täyttävegeä eteenpäin!

Markkinoille on tullut valtavasti uusia lonkeroita, mutta mitä niistä kannattaa ostaa?

Uusi alkoholilaki toi lonkerot kauppojen hyllyille. Tässä valmistajat näkivät hyvän tilaisuuden panostaa lonkeroihin uudella tavalla. Markkinoille on viime kuukausina tullut runsaasti uusia tuotteita, ja nyt on aika katsoa, miten ne pärjäävät vanhojen suosikkien rinnalla.
Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin toimitus maisteli tällä kertaa markettivalikoimaan kuuluvia greippilonkeroita, eli niin sanottuja “tavallisia lonkeroita”. Ensi kerralla testiin pääsevät karpalolla ja muilla aineilla kuin greipillä maustetut lonkerot.
Peruslonkeroistakin tarjotaan löytyy niin sanotusti laidasta laitaan. Testatut juomat olivat sekä luonteeltaan että laadultaan hyvin vaihtelevia. Testi suoritettiin sokkotestinä.

Voittaja:
Laitila: Gini long drink, 5,5 %, hinta 3,29 e  (0,33 l)
Lasiin kaadettaessa juoma on harmaan sameaa, ja tuoksu on mieto, ehkä hivenen greippilimua muistuttava. Maku miellyttää testaajia. Siinä tuntuu olevan mukana hieman greipin kuorta, mikä tuo mukavaa terää. Sokeria ei ole liikaa, ja gini maistuu mukavasti. Katajanmarjan aromia emme erota, mutta raati on yksimielinen: tätä joisi mielellään niin saunan jälkeen kuin terassilla. Kesähitti!

Jaetulla kakkossijalla:
Leijona: Greippi lonkero, 5,0 %, hinta 2,49 e (0,33 l)
Testin yllättäjä! Tämä on oikea valinta greipin ystävälle, sillä hedelmän maku erottuu juomasta selvästi. Ginin aromi voisi olla vahvempi, mutta testin yllättäjänä leijona on hyvin tasapainoinen ja miellyttävä juoma. Erinomainen hinta-laatu-suhde.

Jaetulla kakkossijalla:
Hartwall: Original Long Drink, 5,5 %, hinta 2,49 e (0,33 l)
Kaikkein tunnetuin lonkerobrändi pärjäsi hienosti ja selvitti tiensä jaetulle kakkossijalle. Makua moitittiin hieman laimeaksi, mutta yhtä kaikki: tasainen, varma suorittaja. Aromissa pieni katajanmarjan vivahdus, ja gini erottuu hieman. Greipin makua sen sijaan ei juurikaan ole, joten tämä sopii myös niille, jotka eivät siitä niin välitä.

Neljäntenä:
A Le Coq: Gin & grapefruit, 5,5, %, hinta 3,65 e (0, 5 l) 
Tuoksuu ja näyttää perinteiseltä lonkerolta. Maku kuitenkin yllättää: alkoholi ei maistu ollenkaan. Tätä voisi erehtyä luulemaan greippilimuksi. Pahalta juoma ei silti maistu: toimisi oikein hyvin terassilla jäiden kanssa.
“Tätä voisi juoda paljon!”

Viides sija:
Trokari salaperäinen paroni, 5 %, hinta 3,49 e (0,33 l)
Sinebrychoffin uutuus, Trokari -sarjan salaperäinen paroni on ginipohjainen gin & greippi –juoma. Vaikka gin ja greippi on Suomessa tarkoittanut erityisesti lonkeroa, Salaperäinen paroni ottaa vaikutteita cocktaileista ja on kirkas toisin kuin tähänastiset lonkerot. Testiryhmän mielestä se tuoksuu ja maistuu hieman Spritelle. Ginin makua ei juomasta tunnista. Siiderinystävän lonkero.
“Vähän kuin kuin limellä maustettu Breezer.”

Kuudes sija:
Sinebrykoff: Classic Long Drink Grapefruit, 5,5 %, hinta 1,99 e (0,33 l)
Osittain käymisteitse valmistettu suomalainen lonkero. Tällä kertaa raati ei kaipaa lisää alkoholin makua, sillä juoma sekä tuoksuu että maistuu viinalle. Ei tosin ginille, vaan vodkalle tai kenties klassisesti Koskenkorvalle. Ei erityisen lonkeromainen lonkero, mutta menisi saunan jälkeen kylmänä.

Seitsemäs sija:
New Long Drink Company: White Grapefruit Drink, 5,5 %,  hinta 2,99 e (0,33 l)
Markkinoiden uusi lonkero tulee mehubrändinä tunnetun Raikastamon tekijöiltä. Sen limumainen ulkonäkö epäilyttää testaajia. Maku yllättää: se on terävä ja vahva. Ihan kuin juomaan olisi uutettu greipin kuorta. Juoma ei miellytä suurinta osaa raadista, vaikka pullo onkin kaunis.

Kahdeksas sija:
Hartwall: Original Long Drink Light, 5,5 %, 2,49 e (0,33 l)
Hartwallin kevytversio tuoksuu ja näyttää perinteiseltä lonkerolta. Silti kokeneet ruoka- ja juomatoimittajat havaitsevat sokkotestissä aspartaamin aromin. Keinotekoinen makeutusaine tuntuu tunkkaisen makuiselta.

Yhdeksäs sija:
Pirkka: Greippi lonkero, 4,7 %, 1,72 e (0, 33 l)
Tämähän tuoksuu simalta, eräs raadin jäsen huudahtaa. Ja toden totta, siihen on luonnollinen selitys: Pirkan lonkero valmistetaan omenamehusta, käymisteitse. Valitettavasti myös jälkimaku on hiivainen. Juoma jää testin jumboksi, eikä ihme: se ei nimestä huolimatta sisällä greippiä eikä giniä.

 

Myöhemmin kesällä julkaistaan testin kakkososa, jossa maisteluun pääsevät muilla raaka-aineilla kuin greipillä maustetut lonkerot. Stay tuned!