Kokonainen broileri on näyttävä tapaus. Kuva: Pia Inberg
Kokonainen broileri on näyttävä tapaus. Kuva: Pia Inberg

Vanha kunnon grillibroileri on taas ajankohtaista syötävää. Meheviä broilereita löytää niin markettien lihatiskestä kuin trendiravintoloistakin.

Tutustuin kaupan grillibroileriin isovanhempieni kautta. He ostivat usein valmiiksi grillatun linnun leikkasivat siitä ensin siistejä paloja. Loput herkullisesta lihasta riivittiin tietenkin irti sormin.

Rustopalat eivät päätyneet meidän lastenlapsien lautasille vaan koiran kuppiin. Rangasta keitettiin liemi. Minkä kanssa sitä syötiin, en tiedä, sillä muistan vain mehukkaan kanan.

Teini-iässä ostimme siskon kanssa ostarin lähikaupasta puolikkaan kanan, kun vanhemmat eivät olleet kotona. Se oli hyvää, helppoa ja halpaa, ihan kuin nykyäänkin.

Kokonainen kana on kesän trendikkäin grilliherkku. Kuka on sanonut, etteikö sitä saisi ostaa valmiina! Samaan tyyliin kanansa grillaa Richard McCormick The Cock -ravintolassa.

Näin nautit grillikanasta

Kokonaisena pöytään

Valmista vain lisukkeet ja nosta kana kokonaisena pöytään. Voit koristella vadin leikkaamalla muutaman pienen sitruunan puoliksi ja paahtamalla niihin lähes mustat pinnat kuumalla paistinpannulla. Näin syntyy mielikuva grillaamisesta ja hyvä paistamisen tuoksu. Lisukkeiksi sopivat esimerkiksi kimchislaw tai kreikkalainen perunasalaatti.

Keittoon

Maailman pikaisin keitto syntyy nopeasti kypsyvistä vihanneksista, liemimausteesta, nuudeleista ja grillikanasta. Kokeile tällä ohjeella ja vaihda lohi kanaan! Jos pidät kookoksesta, maukkaan ramen-keiton voi tehdä grillibroilerista.

Tacoon

Järjestä tacofiesta ja pilko tomaatit salsaksi ja avokadot guacamoleksi. Osta pari puskaa yrttejä, limeä ja tietenkin grillibroileri. Revi liha pieneksi ”nyhtökanaksi” ja mausta chilikastikkeella ja tirauksella limen mehua.

Salaattiin

Salaatista kuin salaatista tulee ruokaisa, kun lisäät siihen grillattua kanaa. Voit käyttää pelkät rintapalat jos haluta tehdä kevyen lounassalaatin, mutta ruokaisaan krapulasalaattiin on pakko laittaa myös koivet.

Maailman nopein curry

Lue tämä ohje ja noudata. Ei lisättävää.

Sopan suuren lonkerotestin toisessa osassa maistelimme karpalolla ja eksoottisemmilla aineilla maustettuja lonkeroita. Tässä parhaat!

Karpalon lisäksi lonkeromarkkinoille on tullut paljon eksoottisia makuja. Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin toimitus arvioi erikseen karpalolonkerot ja sitten muut, erikoisemmat maut. Lonkeroita oli testissä enemmän kuin mitä tässä on listattu, sillä haluamme suositella vain parhaita vaihtoehtoja.

Karpalosarjassa kärkeen kiilasi Kyrö Distilleryn rosmariinilla maustettu karpalojuoma. Muiden lonkeroiden joukossa selväksi voittajaksi taas nousi Helsinki Distilling Companyn Helsinki Long Drink Pink Grapefruit. Molempien voittajajuomien pohjana on siis kotimainen käsityögini.

Karpalolonkerot

1. Kyrö Distillery: Long Drink Cranberry & Rosemary, 5,5 %
Hinta: 3,79 e, 0,33 l

Aika ihana tuoksu, raati kommentoi heti alkuun. Maussa oikeasti maistuu karpalo, ja myös rosmariini. Tämä voisi toimia myös ruokajuomana, tarjoaisi hyvin vastusta vaikkapa porogaletelle, ja sopisi ylipäätään riistan kanssa.

“Tarjoaisin ulkomaalaiselle vieraalle. Hieno maku.”

2. Leijona: Karpalo lonkero, 5 %
Hinta: 2,45 e, 0, 33 l

Leijonan karpalolonkero on selkeästi voittajaa laimeampi. Sopii hieman makeamman juoman ystävälle. Silti tasapainoinen kokonaisuus.

3. A Le Coq: Gin & Cranberry, 5,5 % 
Hinta: 3, 49 e , 0,5 l

Ei ihan niin paljon sokeria, ja enemmän karpalon aromia. Jäiden kanssa kuumana kesäpäivänä hyvä vaihtoehto.

 

Eksoottisemmin maustetut lonkerot

1. Helsinki Distilling Company: Helsinki Long Drink Pink Grapefruit, 5,5 %
Hinta 4,65 e, 0, 33 l

Valmistuksessa käytetään tislaamon omaa, suomalaisella puolukalla maustettua Helsinki Dry Giniä sekä helsinkiläisen limonaditehdas Raikastamon verigreippilimonadia. Trooppiset passionhedelmän ja appelsiinin aromit sopivat kuumaan kesäiltaan ja yöhön. Greipin maku on terävä, hieman verigreippimäinen. Raati on yksimielinen: tämä on ihan törkeän hyvää.

“Hienostunut, vahva.”

2. Olvi: Iisalmi Gin lonkero puolukka, 5,0 %
Hinta: 3, 85 e, 0, 5 l

Kakkossijalle nousee Olvin kauniin punainen Iisalmi -puolukkalonkero. Sen marjat on osin poimittu Kainuun metsistä, ja tässäkin tölkissä on käytetty Helsinki Distilleryn giniä. Juomassa maistuu metsä. Joistakin raadin jäsenistä se on mahtavaa, toisille maku on jopa liian metsäinen. Katajanmarjan aromi erottuu myös.

Tämä sopisi hyvin myös ruuan kanssa, vaikka hirven.”

3. Hartwall: Cassis lonkero, 5,5 % 
Hinta 2, 53 e, 0,33l

Pronssille kipuaa Hartwallin mustaherukkalonkero, vaikka joku testaaja naljaileekin siitä erottuvan finrexinin aromia. Maku on hieman sama kuin alkoholittomassa lehtikuohu-juomassa, eli miellyttävä.

“Ei liian makeaa.”

4. Ägräs Long Drink akvaviitti & nokkonen, 5.5 %
Hinta: 3, 49 e, 0,33 l 

Testin erikoisin makuyhdistelmä on lonkero, joka on maustettu akvaviitilla ja nokkosella. Siinä on vahva karvasmantelin aromi. Juoma jakaa raadin: jotkut tykkäävät, toiset inhoavat. Kunnianhimoinen tuote!

“Sopisi rapujuhlajuomaksi. Pieni tillinoksa koristeeksi. ”

5. Leijona lime lonkero 5,0 %
Hinta 2, 34 e, 0,33 l

Viiden sija lankeaa Leijonan limemaustetulle lonkerolle. Siinä on pieni jälkikarvaus, mutta maku on hieman esanssinen. Lime kyllä tuoksuu ja maistuu juomassa, mutta niin myös alkoholi.

Tämä taitaa olla enemmän nuorempien makuun.”

"Loppuillan juoma."

Glorian ruoka & viini sekä Soppa365 ovat julkaisseet jälleen runsaan reseptilehden, joka keskittyy hullunhyvään kasvisruokaan.

Miten tehdään maalaissalaatti, joka ei jätä nälkäiseksi? Mitkä vegeruuat pelastavat, kun aikaa on vähän ja ainekset täytyy löytää lähikaupasta? Miten kasviksia grillataan ja mitä ihmettä onkaan nyhtösieni?

Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastaukset Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin erikoisjulkaisusta. Se sisältää yli 60 toimituksen testaamaa reseptiä. Lehti sopii sinulle, joka rakastat kasvisruokaa ja etsit uusia ideoita kokkailuun. Yhtä mainiosti se passaa kuitenkin myös vegeilynoviisin hyppysiin – erityisesti, jos kaipaat helppoja reseptejä, joilla lähteä kokeilemaan. Vege julkaistiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja lehdet loppuivat kaupasta ennen aikojaan. Nyt rakastettu Vege on taas täällä – entistä houkuttelevampien ohjeiden ja ideoiden kera. Julkaisun ohjeista noin puolet ovat vegaanisia ja loput lakto-ovovegetaristeille sopivia. Yli 20 reseptiä valmistuu alle puoleen tuntiin!

Vege-erikoisjulkaisun löydät lehtihyllystä hyvin varustelluista liikkeistä.

#täyttävegeä eteenpäin!