Kaikkihan sen tietävät, miten paljon kova paketti ilahduttaa. Kuva: Panu Pälviä.
Kaikkihan sen tietävät, miten paljon kova paketti ilahduttaa. Kuva: Panu Pälviä.

Kokosimme kuusi kiinnostavaa keittokirjaa, jotka sopivat joululahjaksi keittiössä viihtyvälle läheiselle.

Löytö kasvisfanille

Olen innostunut kasvisruuasta, mutta sekasyöjänä turhan mielikuvitukseton keksimään kasviksista uusia täyttäviä ruokia. Vegaanin keittiössä sai minut kahlaamaan ohjeita sivu sivulta. Näistä ruuista innostuu myös sekasyöjä. Kirjassa on lähes sata ohjetta: bataattifalafeleja, kukkakaalicouscousta, nuudeli-tofukeittoa, savuisia seitanleipiä. Raaka-aineet saa lähikaupasta edullisesti. Ohjeiden ja ruokakuvien takana on vegaaniruokablogi Chocochilin kirjoittaja Elina Innanen.
Elina Innanen: Vegaanin keittiössä – parempaa arkiruokaa kasviksista. Readme 2014. (CA)

Pikkujoululahjaksi jouluihmiselle

Hyvää joulua on oikea kirjakaunotar kaikille joulu- ja juhlaihmisille. Helppojen ja herkullisten ruokaohjeiden lisäksi se tarjoaa askarteluvinkkejä ja lahjaideoita. Ruuat eivät rajoitu nimestä huolimatta pelkästään jouluun, vaan monia ohjeita voi hyödyntää ympäri vuoden ja erityisesti talviaikaan. Ohjeet ovat kätevän lyhyitä, eikä niissä käytetä turhia raaka-aineita tai mausteita. Monet ainekset löytyvät jo valmiiksi kaapista. Lämminhenkinen keittokirja onkin hyvä lahjaidea nuorelle omaan kotiin.
Teresa Välimäki, Johanna Lindholm: Hyvää joulua. WSOY 2014. (KR)

Olutintoilijalle

Oletpa olutharrastuksen alussa tai jo tottunut maistelija, Yks olut tarjoaa taatusti uutta kiinnostavaa tietoa. Anikó Lehtisen innostuneesti kirjoittama teos lähestyy olutta useasta kulmasta. Historian ja oluenvalmistuksen kautta siirrytään oluttyyppien esittelyihin. Eri oluet voi melkein maistaa kirjaa lukiessa. Sivuilta saa vinkkejä niin pruuvien järjestämiseen, oluen ja ruuan yhdistämiseen kuin oluen käyttöön ruuanlaitossakin. Oiva teos nojatuolinautiskeluun.
Anikó Lehtinen: Yks olut! WSOY 2014. (NL)

Tulevalle himoleipurille

Kokit Teemu Aura ja Markus Hurskainen tunnetaan helsinkiläisen patisseriensa upeista kakuista. Uunituoreesta kirjasta löytyy kakkujen sijaan ohjeita juurileiville, suoraan taikinaan leivotuille leiville kuin klassikkoleivonnaisille ja pullillekin. Ohjeilla saat leipään rapean kuoren, juurevan maun ja artesaanitasoisen muodon. Pienet niksit onnistuvat kotikeittiössä, ja työvaihekuvat helpottavat leipomista. Varaa aikaa kohottamiseen ja onnistut kyllä.
Teemu Aura, Markus Hurskainen, Pia Sievinen, Anton Sucksdorff: Teemun ja Markuksen leipäkirja. Teos 2014. (KR)

Kahvihurahtajalle

Ensin uppouduin tutkimaan kirjan lukuisia graafeja. Tiesitkö, että vain kupillisessa kahvia on saman verran kofeiinia kuin tölkissä Red Bullia? Paksu kirja kertoo Suomen kahvihistoriasta, papujen tuotannosta ja paahtamisesta sortumatta turhaan hifistelyyn. Motto on, että peruskeittimelläkin saa hyvää kahvia. Kiinnostavin on tee-se-itse-osio. Aloin heti opiskella trendikkään flat whiten ja cappuccinon eroa. Pressopannukin olisi kiva lisä keittiöön. Jos haluat tietää kahvista "kaiken", tämä kirja on sinulle.
Petri Nieminen, Terho Puustonen: Kahvi – suuri suomalainen intohimo. Tammi 2014. (OV)

Slowfood-kokkaajalle

Viikonloppukokkaajat huomio: Jamie Oliverin uusin lohturuokakirja viipyilee pitkissä resepteissä ja avaa työvaiheiden tärkeitä tekniikoita. Jamie paljastaa myös lapsuuden herkkunsa. Mieleen jää isoisän slowfood-puuro, jonka äärellä pitää odottaa 3 minuuttia, kunnes sokeri on sulanut. Kirjassa on paljon kansainvälisiä herkkuja, joista ensimmäisenä testaan egyptiläisen pasta-linssipata kusharin.
Jamie Oliver: Jamie's Comfort Food – Scrumptious Happy Classics. Penguin Books Ltd 2014. (HJ)

Työryhmä: Christina Aaltio, Kiia Renko, Ninna Lindström, Outi Väisänen, Hanna Jensen.