Soppalaisten joulupöydissä on tänä vuonna uusia herkkuja. Kuva: Panu Pälviä.
Soppalaisten joulupöydissä on tänä vuonna uusia herkkuja. Kuva: Panu Pälviä.

Soppa365:n tekijät kertovat, mikä uusi ruoka pääsee vuoden 2014 joulupöytään.

Kiia Renko, ruokatoimittaja

"Äitini laatikot ja perinteinen harmaasuolattu kinkku ovat maailman parhaitaita. Tänä jouluna minä leivon glögiherkuiksi pieniä parmesaanipipareita. Ne maistuvat sellaisenaan, voin ja brie-juuston tai hillojen kanssa."

Katja Nordlund, ruokatoimittaja

"Äitini paistaa kinkun ja vääntää laatikot. Kun aattona astun hänen eteiseensä, minulla tarvitsee olla tuomisina vain salaatti. Tänä vuonna se on sharon-salaatti. Se ei synny hetkessä, mutta äiti ansaitsee sen."

Teemu Leminen, tuottaja

"Joulun on oltava helppo mutta juhlava. Siksi syön kinkun mieluiten sormiruokana. Parmankinkku-vuohenjuusto-rucolarullat valmistuvat minuuteissa ja ovat omiaan alkupalaksi kuohuviinilasillisen kanssa."

Outi Väisänen, ruokatoimittaja

"Tuon pöytäämme uuden tulokkaan, piimäpannacottan. Yksinkertaisena ja kevyenä jälkiruokana se sopii jouluumme täydellisesti. Olemme aina niin ähkyt pääruuista, että syömme jälkiruuan vasta puolen yön aikaan ennen nukkumaan menoa."

Hanna Jensen, ruokastrategi

"Innostuin Glorian Ruoka & Viinin joululehden 'jätti-pappilanhätävarasta'. Näen meidät jo kaivamassa isosta lasimaljasta herkkua, jossa on kerroksittain kakkua, marjoja, granaattiomenaa ja pistaasia. Ei mitään söpöilyä!"

Christina Aaltio, ruokatoimittaja

"Tänä vuonna huolehdin siitä, ettei joulupöydästä tule liian ähky. Muutama laatikko jää pois ja tilalle tulee yllättävä ruokalaji: makeansuolaiset, timjamilla ja sinapilla höystetyt uunipäärynät. Mainio lisuke kinkun kaveriksi."

Titti Uotila, art director

"Joka joulu pöytä saa uuden vierailijan. Tänä vuonna sinne pääsee sitruunan ja limetin mehuilla marinoidut siikaruusukkeet, joita olen himoinnut viime joulusta lähtien. Roseepippuria koristeeksi ja tulokas näyttää kattauksessa superkauniilta."

Sanna Maskulin, päätoimittaja

"Tein syksyllä viinimatkan Madeiralle ja hurahdin kuiviin madeiroihin, Verdelhoon ja Sercialiin. Niitä on onneksi Alkossakin. Tänä jouluna aion kokeilla, miltä kuiva, viileä madeira maistuu tattikeiton tai sushin seurassa."

Löydät nämä ja monta muuta kivaa jouluruokaideaa Soppa365:n jouluteemasta!

Keksipohjaiset juustokakut ovat käteviä, kun haluaa unohtaa uunin käytön ja tehdä kakun hyvissä ajoin valmiiksi jääkaappiin. Kokosimme yhteen neljä juustokakkua, joissa kaikissa maistuu kesä.

1. Limoncello-juustokakku. Tyylikäs sitruunainen juustokakku yhdistää italialaiset ihanuudet, mascarponejuuston ja limoncello-liköörin. Tämä kakku on rennon koristelijan riemuvoitto: pinnalle kaadetaan sitruunasiivuista keitetty siirappi, joka saa valua houkuttelevasti pitkin reunoja. Jos haluat kakusta korkean, tee se halkaisijaltaan 20-senttiseen irtopohjavuokaan. Voit hyvin tehdä liivatteella hyydytettävän kakun jääkaappiin päivää ennen tarjoamista.

 

2. Mansikka-kookosjuustokakku. Tämä uuniton juustokakku onnistuu ilman liivatetta. Tee se leivinpaperilla vuorattuun brownievuokaan tai isohkoon, halkaisijaltaan 26-28-senttiseen irtopohjavuokaan. Täyte jää pehmeäksi, joten se on parhaimmillaan kakussa suhteellisen ohuena kerroksena. Kakku saa kookoskermasta ihanan maun. Vuoraa pinta mansikkaviipaleilla, jotta niitä riittää joka palaan.

 

3. Tikkataulukakku. Mintulta, limetiltä ja valkosuklaalta maistuva tikkataulu on napakymppi kesäjuhlissa! Kakku on helpompi tehdä kuin miltä se vaikuttaa. Ideana on valmistaa löysä jogurttikermavaahto, josta puolet värjätään elintarvikevärillä kevyen vihreäksi. Eriväriset täytteet valutetaan vuorotellen vuokaan. Koska täyte on löysäää, varaa hyytymiseen kunnolla aikaa. Jos haluat oikaista koristeiden kanssa, osta valmiita suklaanumeroita pinnalle.

 

4. Ruusuinen punaherukka-juustokakku. Loppukesän tyylikkäin juustokakku höystetään punaherukoilla ja maustetaan ruusuvedellä. Valmista se muiden liivatteella hyydytettävien kakkujen tavoin ajoissa jääkaappiin. Vaniljaista jogurttitäytettä tulee runsaasti, joten kasaa kakku halkaisijaltaan vähintään 22-senttiseen vuokaan. Koristelu on helppoa: kerää puhtaalta paikalta pensasruusun kukkia ja nostele ne punaherukoiden kanssa kakun pinnalle.

Kuvat Panu Pälviä, Tuomas Kolehmainen ja Riikka Kaila.

Kuulutko niihin, jotka nappaavat kahvipöydästä ensimmäisenä beben tai lusikkaleivän? Tämä juhlaleivonnaisten nostalgiakoosteemme on sinua varten.

  1. Lusikkaleivät. Mureat, paahtuneen voin ja sokerin makuiset lusikkaleivät pitävät puolensa juhlapöydässä vuodesta toiseen. Monen mielestä juhlat eivät ole juhlat ilman näitä. Jos haluat tuunata, muunna lusikkaleipien kokoa vaihtamalla muottilusikka pienempään ja levitä väliin trendikästä ruusunterälehtihilloa. Jos et, luota klassisen vadelmahillon voimaan. Näitä leipoessa kannattaa olla tarkkana paistoajan kanssa, sillä se vaihtelee pikkuleivän paksuuden ja koon mukaan. Älä polta lusikkaleipiä reunoistaan, vaan jätä ne mieluummin vaikka hieman vaaleiksi. Täytä ja sokeroi valmiiksi tiiviiseen rasiaan ja säilytä jääkaapissa.
  2. Voileipäkakku. Takavuosien suosikki on taas ajankohtainen! Voileipäkakku on mainio valinta, kun kahvipöytään tarvitaan suolainen leivonnainen korvaamaan tai täydentämään ruokatarjoilua. Tee ihana klassikko ja koristele se tyylikkäästi kuvan tapaan tai ropistele pinnalle rennosti vihreitä pieniä versoja ennen tarjoilua. Voit vaihdella makuaineita loputtomiin. Tärkeintä on muistaa sopiva kostutus, joka tekee voileipäkakusta helposti leikkautuvan. Vegaanisen voileipäkakun täytteeksi sopivat esimerkiksi hummus ja kauratuorejuusto.
  3. Sitruunakakku. Isoäitikin sen jo tiesi, mehevä sitruunakakku on yksinkertaisena parhaimmillaan. Klassinen kahvikakku erottuu juhlapöydässä, jossa kaikki on kuorrutettua ja koristeltua. Tästä kakusta nappaavat palansa seurueen vanhimmat ja nuorimmat, jotka arvostavat juhlatarjottavassa selkeyttä ja ennalta-arvattavuutta. Mikä parasta, tällaisia kakkuja voi tehtailla useamman. Parin päivän lepo jääkaapissa mehevöittää kakun rakenteen herkulliseksi.
  4. Karjalanpiirakat. Miten ihanaa on tänä pussipiirakoiden aikana saada itse leivottuja, aitoja karjalanpiirakoita! Vielä parempaa, jos ne ovat pieniä, suupalan kokoisia, jolloin ne sopivat lähes minkälaiseen juhlapöytään vain. Jos et satu olemaan rypytyksen maailmanmestari, karjalanpiirakoiden tekoon voi järjestää myös talkoot. Älä tavoittele täydellisyyttä. Mitä enemmän piirakat näyttävät käsin tehdyiltä, sen parempi. Lämmitä ne uunissa rapeiksi ennen tarjoilua ja sivele voisulalla, niin kukaan ei kaipaa munavoita.

  5. Bebet. Nuo ihanat kevään juhlien pikkuleivokset ovat hieman työläitä vaan sitäkin ihastuttavampia. Voit pakastaa bebet täytettyinä, mutta kuorruta ne vasta päivää ennen juhlia, jolloin kuorrutus pitää pintansa juhlapöydässä. Sokerikuorrutukseen saa makua sitruunalla tai kahvilla. Pieni veitsenkärjellinen geeliväriä riittää värjäämään kuorrutuksen sopivan hempeäksi kevään juhliin.

      

Kuvat Niko Backström, Mikko Hannula, Arto Vuohelainen, Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo. Ruokien ohjeisiin pääset klikkaamalla niiden nimiä.