Olutkukon maku syvenee pekonilla. Kuva: Sami Repo.
Olutkukon maku syvenee pekonilla. Kuva: Sami Repo.

Tällä viikolla Sopan viikonloppumenu valmistuu hyvissä ajoin ennen ruokailua. Ruokahalu herää viimeistään uunissa hautuvan olutkukon tuoksusta.

Syksyn karheuttama kurkku kaipaa tuimia makuja. Kukkakaali saa uutta terää, kun sen pyöräyttää hienostuneeksi sosekeitoksi vihreän currytahnan kanssa. Tee keitto päivää ennen ruokailua, sillä se maistuu hyvin myös kylmänä. Toki voit myös lämmittää sopan juuri ennen tarjoilua. Jos currytahnan potku ei riitä, lorauta kukkakaalishottiin vielä tilkkanen vodkaa!

Kukkoa viinissä on ranskalaisen keittiön klassikoita, mutta tällä kertaa kukko hautuu mureaksi ale-oluessa. Pienten alkuvalmistelujen jälkeen kukko valmistuu lähes itsestään, joten kokille jää aikaa seurustella päivällisvieraiden kanssa. Vieraita tuskin tarvitsee huudella syömään, sillä uunissa muhiva pata herättää tuoksuillaan kaikkien lähistöllä olevien ruokahalun. Ja jos kukkoa ei löydy, voit hyvin käyttää pataan myös broileria.

Syksyn iso omenasato suorastaan huutaa uusia käyttötarkoituksia. Ehdottomasti kokeilun arvoinen on norjalaissyntyisen ruokaguru Paul Lowen, alias Sweet Paulin superjälkiruoka, jossa tuoreet omenat haudutetaan calvadoksen kanssa. Annos on kuin fiini pappilan hätävara, sillä se viimeistellään leivänmuruilla ja kermalla. Valmista omenaherkku ruokailua edeltävänä päivänä ja kasaa jälkiruoka valmiiksi juuri ennen tarjoilua.

Etsi kukkakaaliviinistä voimakkuutta ja syvyyttä

Kukkakaalin maku on melko voimakas, joten viinistäkin kannattaa etsiä voimakkuutta ja syvyyttä. Sopivaa makumaailmaa löytyy esimerkiksi Gewürztraminer- tai Viognier-rypäleistä. Tässä annoksessa basilikan maku kallistaa valinnan jälkimmäiseen. Maustetun alkuruuan kanssa sopii argentiinalainen La Celia Pioneer Chardonnay Viognier Reserve 2012 (11,48 e). Viognier- ja Chardonnay rypäleestä valmistettu viini on monipuolinen ja kiinnostava. Viinin kukkaisuus soljuu mukavasti mausteiden kanssa muodostaen miellyttävän kokonaisuuden.

 

Kevyttä punaista kukon kylkeen

Hitaasti haudutettu kukko imee makuja pekonista ja oluesta, ja juomaksi sopii sekä valko- että punaviini. Punaviini kannattaa valita kevyimmästä päästä, jotta kukko pääse oikeuksiinsa. Mainio valinta on ranskalainen Guigal Côtes du Rhône 2010 (12,99 e), jossa on hyvä hinta-laatusuhde. Viinissä on sopivasti maanläheisyyttä, mutta se ei ole liian vahva peittääkseen kukon makua. Viinin herkkyys ja jopa karpalomaisuus antavat kokonaisuudella sopivaa syvyyttä. Jos viiniä jostain syytä jää, niin se sopii hyvin nautittavaksi myöhemmin illalla takkatulen ääressä.

Reseptit ja valmistusohjeet:

Kukkakaalishotti ja basilikalla maustetut kukkakaalinuput

Kukkoa oluessa

Calvadosomenat ja kermavaahto Sweet Paulin tapaan

Viinisuositukset: Terhi Oksanen-Alén. Tuotekuvat: Alko.

Korkkasitko glögikauden jo lokakuussa? Niin mekin. Siksi listasimme neljä muuta herkullista sesonkijuomaa. Ne tuovat vaihtelua glögin rinnalle.

1. Kuuma hunajamojito

Klassikkodrinkki muuttuu ihanaksi talvijuomaksi, kun rommi ja lime saavat kaverikseen haudutettua teetä sekä hunajaa. 

Reseptin kuumaan hunajamojitoon löydät täältä.

2. Manhattanin siideri

Amerikassa kuumaa ja mausteista juomaa kutsutaan siideriksi. Siitä nimi tälle lämmittävälle omenapohjaiselle drinkille.

Manhattanin siiderin reseptiin pääset tästä.

3. Omena-inkivääritoti

Inkiväärin terästämä kuuma omenajuoma maistuu myös perheen pienimmille.

Omena-inkivääritotin ohjeen löydät täältä.

4. Munatoti Jamie Oliverin tapaan

Pilvenpehmeä, makea ja mausteinen – maailman paras munatoti. Sellainen on Jamie Oliverin reseptistä inspiraationsa saanut hienostunut drinkkiklassikko. 

Munatotin ohjeen löydät täältä!

Tiesitkö? Glögillä on pitkä historia. Suomeen juoma rantautui Ruotsista 1900-luvun alussa, mutta sen historia juontaa aina 2000 vuoden taakse. Perinteisesti kanelin, neilikan, kardemumman ja inkiväärin maustamaa glögiä on juotu joulun tienoilla, mutta viime vuosina sen sekä muiden lämpimänä nautittavien juomien sesonki on laajentunut myös joulunajan ulkopuolelle. Myyntitilastojen mukaan sesonki alkaa lokakuussa ja jatkuu aina maaliskuulle saakka.

Kun Suomi täyttää sata vuotta, on syytä nostaa malja. Valitsimme kolme eleganttia kuplivaa eri hintaluokista.

1. La Vida al Camp Rosé Brut, 14,94 e

Huima cavalöytö! Tämä kuohuviini sopii täydellisesti aperetiiviksi, sillä espanjalaisen roseen terhakat kuplat herättävät ruokahalun tehokkaasti. Suutuntuma on muutenkin napakka ja jämäkät hapot tuovat kokonaisuuteen ryhtiä. Juo sellaisenaan tai tarjoa esimerkiksi paistetun kalan kanssa. 

2. André Clouet Silver Champagne Brut Nature, 35,99 e

Pientuottajan samppanja on yksi Ruotsin myydyimmistä. Naapureihin kannattaa luottaa: tämän kuplivan rutikuiva luonne ja huippukylien kypsät rypäleet luovat tyylin, joka puhdistaa suun ja herättää ruokahalun. Ryhdikäs hedelmäisyys sopii täydellisesti juhlamaljaan.

3. Ruinart Blanc de Blancs Champagne Brut, 75,50 e

Viime vuosien hittisamppanja on monivivahteinen, herkullinen ja kypsä. Silti tyyli huokuu raikkautta ja kepeyttä. Tämä samppanja on Chardonnayn valmistamisen taidonnäyte, jonka seuraan esimerkiksi äyriäiset istuvat erityisen hyvin.

Vinkit: Tuomas Tanttu, Essi Avellan sekä Glorian ruoka & viinin juomaraati 2017