Olutkukon maku syvenee pekonilla. Kuva: <span class="photographer">Sami Repo.</span>
Olutkukon maku syvenee pekonilla. Kuva: Sami Repo.

Tällä viikolla Sopan viikonloppumenu valmistuu hyvissä ajoin ennen ruokailua. Ruokahalu herää viimeistään uunissa hautuvan olutkukon tuoksusta.

Syksyn karheuttama kurkku kaipaa tuimia makuja. Kukkakaali saa uutta terää, kun sen pyöräyttää hienostuneeksi sosekeitoksi vihreän currytahnan kanssa. Tee keitto päivää ennen ruokailua, sillä se maistuu hyvin myös kylmänä. Toki voit myös lämmittää sopan juuri ennen tarjoilua. Jos currytahnan potku ei riitä, lorauta kukkakaalishottiin vielä tilkkanen vodkaa!

Kukkoa viinissä on ranskalaisen keittiön klassikoita, mutta tällä kertaa kukko hautuu mureaksi ale-oluessa. Pienten alkuvalmistelujen jälkeen kukko valmistuu lähes itsestään, joten kokille jää aikaa seurustella päivällisvieraiden kanssa. Vieraita tuskin tarvitsee huudella syömään, sillä uunissa muhiva pata herättää tuoksuillaan kaikkien lähistöllä olevien ruokahalun. Ja jos kukkoa ei löydy, voit hyvin käyttää pataan myös broileria.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Syksyn iso omenasato suorastaan huutaa uusia käyttötarkoituksia. Ehdottomasti kokeilun arvoinen on norjalaissyntyisen ruokaguru Paul Lowen, alias Sweet Paulin superjälkiruoka, jossa tuoreet omenat haudutetaan calvadoksen kanssa. Annos on kuin fiini pappilan hätävara, sillä se viimeistellään leivänmuruilla ja kermalla. Valmista omenaherkku ruokailua edeltävänä päivänä ja kasaa jälkiruoka valmiiksi juuri ennen tarjoilua.

Etsi kukkakaaliviinistä voimakkuutta ja syvyyttä

Kukkakaalin maku on melko voimakas, joten viinistäkin kannattaa etsiä voimakkuutta ja syvyyttä. Sopivaa makumaailmaa löytyy esimerkiksi Gewürztraminer- tai Viognier-rypäleistä. Tässä annoksessa basilikan maku kallistaa valinnan jälkimmäiseen. Maustetun alkuruuan kanssa sopii argentiinalainen La Celia Pioneer Chardonnay Viognier Reserve 2012 (11,48 e). Viognier- ja Chardonnay rypäleestä valmistettu viini on monipuolinen ja kiinnostava. Viinin kukkaisuus soljuu mukavasti mausteiden kanssa muodostaen miellyttävän kokonaisuuden.

 

Kevyttä punaista kukon kylkeen

Hitaasti haudutettu kukko imee makuja pekonista ja oluesta, ja juomaksi sopii sekä valko- että punaviini. Punaviini kannattaa valita kevyimmästä päästä, jotta kukko pääse oikeuksiinsa. Mainio valinta on ranskalainen Guigal Côtes du Rhône 2010 (12,99 e), jossa on hyvä hinta-laatusuhde. Viinissä on sopivasti maanläheisyyttä, mutta se ei ole liian vahva peittääkseen kukon makua. Viinin herkkyys ja jopa karpalomaisuus antavat kokonaisuudella sopivaa syvyyttä. Jos viiniä jostain syytä jää, niin se sopii hyvin nautittavaksi myöhemmin illalla takkatulen ääressä.

Reseptit ja valmistusohjeet:

Kukkakaalishotti ja basilikalla maustetut kukkakaalinuput

Kukkoa oluessa

Calvadosomenat ja kermavaahto Sweet Paulin tapaan

Viinisuositukset: Terhi Oksanen-Alén. Tuotekuvat: Alko.

Sisältö jatkuu mainoksen alla