Voi käryää jo noin 120 asteessa, mutta kirkastettu voi kestää savuamatta 250 astetta. Kuva: Panu Pälviä.
Voi käryää jo noin 120 asteessa, mutta kirkastettu voi kestää savuamatta 250 astetta. Kuva: Panu Pälviä.

Kirkastettu voi kestää reilusti kuumempaa lämpötilaa kuin tavallinen voi. Se onkin löytänyt tiensä trendiravintoloihin ja jopa terveysintoilijoiden juomiin.

Voi ei ole pelkkää rasvaa. Se on myös proteiineja, maitosokeria ja vettä. Ja ne pitää saada pois, jos aikoo paistaa jotain oikein kuumassa. Muuten räiskyy ja käryää. Blininpaistajat tietävät tämän, mutta kirkasteun voin etuihin ovat havahtuneet myös Sydneyn muotiravintolat, jotka paistavat sillä hampurilaispihvit. Arla myy kirkastettua voita voiöljy-nimellä 1,8 kg:n pakkauksissa. Kalanpaistajan on kuitenkin turha ottaa hampurilaiskokeista mallia, sillä kirkastamisessa voi menettää makua.

Voi maistuu myös terveysintoilijoille

Tehosekoittimessa valmistuva kuuman kahvin tai teen, kirkastetun voin ja kookosöljyn seos on terveysintoilijoiden hittijuoma, jota on myyty esimerkiksi helsinkiläisessä Rupla-kahvilassa.

Maku?

No, se on makuasia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Voikahvin ja -teen suosio nojaa uskoon sen terveellisyydestä. Juoman kun pitäisi antaa energiaa aivoille, lisätä rasvanpolttoa ja pitää nälkä loitolla.

Lisämakua maustekimarasta

Intiassa kirkastettu voi on perusrasvaa. Gheeksi kutsuttua voita myydään meillä etnokaupoissa ja Warrior Coffeen nettikaupassa. Siitä köytyy myös kotimainen luomu-laidunvoista tehty versio.

Etiopialaiset puolestaan käyttävät "niter kibbehiä" eli kirkastettua voita, joka on hautunut sipuleiden ja mausteiden, kuten inkiväärin, muskotin ja kardemumman, kanelin ja juustokuminan kanssa. Jos syöt etiopialaisittain valmistettua kanaa, se on todennäköisesti paistettu tällaisessa maustevoissa.

Voin kirkastaminen on ihan helppoa kotioloissakin.

Katso tästä kirkastetun voin perusresepti!

Helmimaaria

Mistä johtuu, että minulla kirkastettu voi alkaa  aika pian kärytä, kun pannu kuumenee+ Pahemmin kuin tavallinen voi.

Hernenenä

Voikahvia on juotu Suomessa maailman sivu. Kerma tai maito ei säily savotassa, retkellä, paimenessa, heinätöissä jne, joten voita laitettiin kahviin ja laitetaan edelleenkin. Trendpellen  jos toisenkin tiedoksi, että kaikki uusi, hyvä tai terveellinen ei tule merten takaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla