Valkoisen vaahdon alta pilkottaa kullankeltainen kirkastettu voi. Kuva: IStockphoto
Valkoisen vaahdon alta pilkottaa kullankeltainen kirkastettu voi. Kuva: IStockphoto

Kirkastettu voi on paistajan suosikkirasva. Kirkasta kerralla isompi annos voita, säilytä jääkaapissa ja käytä monenlaiseen paistoon.

Voi on monen suosikkipaistorasva, mutta sen käryäminen pannulla aiheuttaa harmaita hiuksia. Voin sisältämät proteiinit ja maitosokeri eivät kestä kuumia paistolämpötiloja vaan ne palavat noin 120 asteessa. Kirkastamisella voista saadaan talteen hyvin kuumennusta kestävä, kauniin keltainen rasvaosa.

Katso videolta, miten helppoa voin kirkastaminen on!

Näin kirkastettu voi valmistuu:

Sulata pienessä kattilassa voita tarvittava määrä. Kerralla kannattaa tehdä isompi annos, sillä kirkastettu voi säilyy kasviöljyjen tapaan pitkään kylmässä säilytettynä. Esimerkiksi puoli pakettia voita on sopiva määrä kokeilla voin kirkastamista.

Kun voi on sulanut kauttaaltaan, anna sen porista kuplien keskilämmöllä noin kymmenen minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja anna voin asettua muutamia minuutteja.

Kullankeltaisen rasvan pinnalle muodostuu valkoinen vaahto ja sakka valuu kattilan pohjalle. Vaahto on helppo kuoria rasvan pinnalta esimerkiksi lusikalla. Tämän jälkeen rasva kaadetaan toiseen astiaan talteen. Älä heilauttele voisulaa, jolloin pohjalle valunut sakka sekoittuu rasvaan uudestaan.

Käytä kattilan pohjalle jäävä sakka esimerkiksi leipä- tai sämpylätaikinan sekaan.

Kirkastettu voi sopii erittäin hyvin esimerkiksi pihvien tai muun lihan ja blinien paistamiseen. Sitä käytetään myös intialaisissa ruoissa.

Täyteläinen punaviini on hinta-laatusuhteeltaan oikea aarre.

Mikä? Nederburg The Winemasters Shiraz 2016 on eteläafrikkalainen punaviini, joka ihastuttaa monikäyttöisyydellään ja hinta-laatusuhteellaan (11,50 e).

Millainen? Täyteläisen ja kohtuullisen tanniinisen viinin maussa tuntuvat ensisiemauksella tummat kypsät metsämarjat ja kirsikat, ja jälkimaussa savuinen tammiaromi.

Minkä kanssa? Hyvä yleisviini grillatulle naudanlihalle ja pihveille, olipa kypsyysaste kypsä tai medium. Pidä mielessä myös syksyn hirvikautta varten.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Glorian ruoka & viini sekä Soppa365 ovat julkaisseet jälleen runsaan reseptilehden, joka keskittyy hullunhyvään kasvisruokaan.

Miten tehdään maalaissalaatti, joka ei jätä nälkäiseksi? Mitkä vegeruuat pelastavat, kun aikaa on vähän ja ainekset täytyy löytää lähikaupasta? Miten kasviksia grillataan ja mitä ihmettä onkaan nyhtösieni?

Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastaukset Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin erikoisjulkaisusta. Se sisältää yli 60 toimituksen testaamaa reseptiä. Lehti sopii sinulle, joka rakastat kasvisruokaa ja etsit uusia ideoita kokkailuun. Yhtä mainiosti se passaa kuitenkin myös vegeilynoviisin hyppysiin – erityisesti, jos kaipaat helppoja reseptejä, joilla lähteä kokeilemaan. Vege julkaistiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja lehdet loppuivat kaupasta ennen aikojaan. Nyt rakastettu Vege on taas täällä – entistä houkuttelevampien ohjeiden ja ideoiden kera. Julkaisun ohjeista noin puolet ovat vegaanisia ja loput lakto-ovovegetaristeille sopivia. Yli 20 reseptiä valmistuu alle puoleen tuntiin!

Vege-erikoisjulkaisun löydät lehtihyllystä hyvin varustelluista liikkeistä.

#täyttävegeä eteenpäin!