Valkoisen vaahdon alta pilkottaa kullankeltainen kirkastettu voi. Kuva: IStockphoto
Valkoisen vaahdon alta pilkottaa kullankeltainen kirkastettu voi. Kuva: IStockphoto

Kirkastettu voi on paistajan suosikkirasva. Kirkasta kerralla isompi annos voita, säilytä jääkaapissa ja käytä monenlaiseen paistoon.

Voi on monen suosikkipaistorasva, mutta sen käryäminen pannulla aiheuttaa harmaita hiuksia. Voin sisältämät proteiinit ja maitosokeri eivät kestä kuumia paistolämpötiloja vaan ne palavat noin 120 asteessa. Kirkastamisella voista saadaan talteen hyvin kuumennusta kestävä, kauniin keltainen rasvaosa.

Katso videolta, miten helppoa voin kirkastaminen on!

Näin kirkastettu voi valmistuu:

Sulata pienessä kattilassa voita tarvittava määrä. Kerralla kannattaa tehdä isompi annos, sillä kirkastettu voi säilyy kasviöljyjen tapaan pitkään kylmässä säilytettynä. Esimerkiksi puoli pakettia voita on sopiva määrä kokeilla voin kirkastamista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun voi on sulanut kauttaaltaan, anna sen porista kuplien keskilämmöllä noin kymmenen minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja anna voin asettua muutamia minuutteja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kullankeltaisen rasvan pinnalle muodostuu valkoinen vaahto ja sakka valuu kattilan pohjalle. Vaahto on helppo kuoria rasvan pinnalta esimerkiksi lusikalla. Tämän jälkeen rasva kaadetaan toiseen astiaan talteen. Älä heilauttele voisulaa, jolloin pohjalle valunut sakka sekoittuu rasvaan uudestaan.

Käytä kattilan pohjalle jäävä sakka esimerkiksi leipä- tai sämpylätaikinan sekaan.

Kirkastettu voi sopii erittäin hyvin esimerkiksi pihvien tai muun lihan ja blinien paistamiseen. Sitä käytetään myös intialaisissa ruoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla