Hernerisotto on kesäinen versio Italian klassikosta. Kuva: Panu Pälviä
Hernerisotto on kesäinen versio Italian klassikosta. Kuva: Panu Pälviä

Täydellinen risotto on kermaisen pehmeä, mutta ei mitään puuroa.

Risotto on italiailainen klassikkoruoka, jolla ei ole juuri mitään tekemistä koulun jauheliharisoton kanssa. Sen valmistamiseen tarvitaan malttia, hyvää riisiä ja pöydässä istuvat vieraat!

Ruokatoimittaja Riikka Kaila listasi kolme vinkkiä risottokokeille:

1. Valitse laadukasta

Käytä pyöreäjyväistä, napakaksi kypsyvää risottoriisiä kuten arboriota tai carnarolia. Niissä on paljon tärkkelystä, joka antaa risotolle kermaisen rakenteen. Yhtä tärkeä asia on maukas liemi. Keitä se itse tai käytä laadukasta liemifondia.

2. Lisää lientä vähitellen

Lisää kuumaa lientä riisiin  ja hämmennä. Silloin jyvät hieroutuvat toisiaan vasten ja tärkkelys vapautuu. Kuuman liemen ansiosta risotto kypsyy tasaisesti. Kun lisäät nestettä vähitellen, saat valuvan ja silkinpehmeän rakenteen.

3. Tarkista kypsyys

Maistele risottoa kypsennyksen loppuvaiheessa. Riisin kypsyminen kestää noin 20 minuuttia. Lopeta kypsennys, kun riisi vielä juuri ja juuri napsahtaa hampaissa. Viimeistele ruoka makua antavilla raaka-aineilla ja tarjoa heti.

 

Katso ohje kuvan hernerisottoon tai klassiseen sahramirisottoon!