Hernerisotto on kesäinen versio Italian klassikosta. Kuva: Panu Pälviä
Hernerisotto on kesäinen versio Italian klassikosta. Kuva: Panu Pälviä

Täydellinen risotto on kermaisen pehmeä, mutta ei mitään puuroa.

Risotto on italiailainen klassikkoruoka, jolla ei ole juuri mitään tekemistä koulun jauheliharisoton kanssa. Sen valmistamiseen tarvitaan malttia, hyvää riisiä ja pöydässä istuvat vieraat!

Ruokatoimittaja Riikka Kaila listasi kolme vinkkiä risottokokeille:

1. Valitse laadukasta

Käytä pyöreäjyväistä, napakaksi kypsyvää risottoriisiä kuten arboriota tai carnarolia. Niissä on paljon tärkkelystä, joka antaa risotolle kermaisen rakenteen. Yhtä tärkeä asia on maukas liemi. Keitä se itse tai käytä laadukasta liemifondia.

2. Lisää lientä vähitellen

Lisää kuumaa lientä riisiin  ja hämmennä. Silloin jyvät hieroutuvat toisiaan vasten ja tärkkelys vapautuu. Kuuman liemen ansiosta risotto kypsyy tasaisesti. Kun lisäät nestettä vähitellen, saat valuvan ja silkinpehmeän rakenteen.

3. Tarkista kypsyys

Maistele risottoa kypsennyksen loppuvaiheessa. Riisin kypsyminen kestää noin 20 minuuttia. Lopeta kypsennys, kun riisi vielä juuri ja juuri napsahtaa hampaissa. Viimeistele ruoka makua antavilla raaka-aineilla ja tarjoa heti.

 

Katso ohje kuvan hernerisottoon tai klassiseen sahramirisottoon!

Täyteläinen punaviini on hinta-laatusuhteeltaan oikea aarre.

Mikä? Nederburg The Winemasters Shiraz 2016 on eteläafrikkalainen punaviini, joka ihastuttaa monikäyttöisyydellään ja hinta-laatusuhteellaan (11,50 e).

Millainen? Täyteläisen ja kohtuullisen tanniinisen viinin maussa tuntuvat ensisiemauksella tummat kypsät metsämarjat ja kirsikat, ja jälkimaussa savuinen tammiaromi.

Minkä kanssa? Hyvä yleisviini grillatulle naudanlihalle ja pihveille, olipa kypsyysaste kypsä tai medium. Pidä mielessä myös syksyn hirvikautta varten.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Glorian ruoka & viini sekä Soppa365 ovat julkaisseet jälleen runsaan reseptilehden, joka keskittyy hullunhyvään kasvisruokaan.

Miten tehdään maalaissalaatti, joka ei jätä nälkäiseksi? Mitkä vegeruuat pelastavat, kun aikaa on vähän ja ainekset täytyy löytää lähikaupasta? Miten kasviksia grillataan ja mitä ihmettä onkaan nyhtösieni?

Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastaukset Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin erikoisjulkaisusta. Se sisältää yli 60 toimituksen testaamaa reseptiä. Lehti sopii sinulle, joka rakastat kasvisruokaa ja etsit uusia ideoita kokkailuun. Yhtä mainiosti se passaa kuitenkin myös vegeilynoviisin hyppysiin – erityisesti, jos kaipaat helppoja reseptejä, joilla lähteä kokeilemaan. Vege julkaistiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja lehdet loppuivat kaupasta ennen aikojaan. Nyt rakastettu Vege on taas täällä – entistä houkuttelevampien ohjeiden ja ideoiden kera. Julkaisun ohjeista noin puolet ovat vegaanisia ja loput lakto-ovovegetaristeille sopivia. Yli 20 reseptiä valmistuu alle puoleen tuntiin!

Vege-erikoisjulkaisun löydät lehtihyllystä hyvin varustelluista liikkeistä.

#täyttävegeä eteenpäin!