Nuudelisoppaa voi särpiä hyvällä ruokahalulla. Kuva: Christina Aaltio.
Nuudelisoppaa voi särpiä hyvällä ruokahalulla. Kuva: Christina Aaltio.

Shirataki-nuudeleissa ei ole käytännössä lainkaan kaloreita. Ruokatoimittaja kokeili, saako konjak-jauhoista tehdyistä nuudeleista hyvänmakuista soppaa.

Törmäsin ruokakaupassa erikoiseen pussukkaan. Lötkön pussin sisällä luikerteli vedessä valkoisia, ohuita lonkeroita: shirataki-nuudeleita. Ravintosisältö yllätti, tai oikeammin sen puute. Kaloreita on vain 5 kcal/100 g:ssa! Vesimelonissakin on 37 kcal/100 g, siis huomattavasti enemmän.

Mitä ihmettä nämä japanilaiset nuudelit sisältävät? Tuoteseloste paljasti senkin, vettä ja konjak-jauhoa.

Konjak on Aasiassa yleinen ruoka-aine, joka valmistetaan mukulapökkövehka-nimisen kasvin mukuloista. Sillä on taipumus hyytelöityä, joten tuotetta voi käyttää liivatteen tapaan.

Shirataki-nuudelit ovat konjak-hyytelöä, joka on leikattu nuudelimaisiksi nauhoiksi. Käytännössä konjak sisältää reilusti kuitua mutta ei juuri lainkaan energiaa, joten alussa kerrottu kalorimäärä ei siis ollut näppäilyvirhevirhe.

Päätin kokeilla, voisiko nuudeleista valmistaa vähäkalorisen mutta silti hyvänmakuisen keiton.

Avasin pussin ja valutin vedet, huuhtelin kerää hetken raikkaan veden alla. Nuudelit kaipaavat muutaman minuutin kypsennyksen, mutta uskalsin maistaa niitä raakana. Täysin mautonta, vähän kun popsisi kiisselin joukossa perunajauhopaakkuja, rakenne vain oli erilainen, löysä ja kimmoisa.

Ajattelin keiton saavan makua misopohjaisesta liemestä. Pilkoin joukkoon runsaasti siitakesieniä ja porkkanaa sekä makua antamaan chiliä, inkivääriä ja yrttejä. Lopuksi vielä nuudelit sekaan.

Onnistui, höyryävä keitto ja vain 50 kcal annoksessa!

Iso nälkä ei tällä nuudeliliemellä katoa, mutta kyllä se pahimman vatsankurinan taittaa. Ja jos et laske kaloreita, niin keittoon kannattaa lisätä reilusti pehmeää tofua ja vaihtaa shiratakit täyteläisempiin munanuudeleihin.

Tallenna "lähes kalorittoman" nuudelikeiton resepti omaan Soppa365-keittokirjaasi tästä!

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.