Nuudelisoppaa voi särpiä hyvällä ruokahalulla. Kuva: Christina Aaltio.
Nuudelisoppaa voi särpiä hyvällä ruokahalulla. Kuva: Christina Aaltio.

Shirataki-nuudeleissa ei ole käytännössä lainkaan kaloreita. Ruokatoimittaja kokeili, saako konjak-jauhoista tehdyistä nuudeleista hyvänmakuista soppaa.

Törmäsin ruokakaupassa erikoiseen pussukkaan. Lötkön pussin sisällä luikerteli vedessä valkoisia, ohuita lonkeroita: shirataki-nuudeleita. Ravintosisältö yllätti, tai oikeammin sen puute. Kaloreita on vain 5 kcal/100 g:ssa! Vesimelonissakin on 37 kcal/100 g, siis huomattavasti enemmän.

Mitä ihmettä nämä japanilaiset nuudelit sisältävät? Tuoteseloste paljasti senkin, vettä ja konjak-jauhoa.

Konjak on Aasiassa yleinen ruoka-aine, joka valmistetaan mukulapökkövehka-nimisen kasvin mukuloista. Sillä on taipumus hyytelöityä, joten tuotetta voi käyttää liivatteen tapaan.

Shirataki-nuudelit ovat konjak-hyytelöä, joka on leikattu nuudelimaisiksi nauhoiksi. Käytännössä konjak sisältää reilusti kuitua mutta ei juuri lainkaan energiaa, joten alussa kerrottu kalorimäärä ei siis ollut näppäilyvirhevirhe.

Päätin kokeilla, voisiko nuudeleista valmistaa vähäkalorisen mutta silti hyvänmakuisen keiton.

Avasin pussin ja valutin vedet, huuhtelin kerää hetken raikkaan veden alla. Nuudelit kaipaavat muutaman minuutin kypsennyksen, mutta uskalsin maistaa niitä raakana. Täysin mautonta, vähän kun popsisi kiisselin joukossa perunajauhopaakkuja, rakenne vain oli erilainen, löysä ja kimmoisa.

Ajattelin keiton saavan makua misopohjaisesta liemestä. Pilkoin joukkoon runsaasti siitakesieniä ja porkkanaa sekä makua antamaan chiliä, inkivääriä ja yrttejä. Lopuksi vielä nuudelit sekaan.

Onnistui, höyryävä keitto ja vain 50 kcal annoksessa!

Iso nälkä ei tällä nuudeliliemellä katoa, mutta kyllä se pahimman vatsankurinan taittaa. Ja jos et laske kaloreita, niin keittoon kannattaa lisätä reilusti pehmeää tofua ja vaihtaa shiratakit täyteläisempiin munanuudeleihin.

Tallenna "lähes kalorittoman" nuudelikeiton resepti omaan Soppa365-keittokirjaasi tästä!

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin