Perinteinen valkokastike sakeutuu vehnäjauhojen avulla. Mausteeksi ripaus muskottia! Kuva: <span class="photographer">Sami Repo.</span>
Perinteinen valkokastike sakeutuu vehnäjauhojen avulla. Mausteeksi ripaus muskottia! Kuva: Sami Repo.

Perinteinen lasagne mehevöittyy valkokastikkeella, mutta muitakin vaihtoehtoja on.

Perinteinen lasagne saa täytteekseen tomaattisoosin lisäksi valkoisen maitokastikkeen, jonka ranskalainen nimi on béchamel. (Reseptin saat klikkaamalla tästä.)

Valkokastike syntyy, kun kiehautat voin ja vehnäjauhot puuromaiseksi tahnaksi ja sekoitat siihen maidon huolellisesti vispaten. Lisää maito kahdessa erässä ja vatkaa seosta pallo- tai lankavispilällä, niin soosista tulee sileää.

Valkokastikkeeseen tuleva maito voi vallan hyvin olla jääkaappikylmää, joten sitä ei kannata lämmittää turhaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Valkokastikkeen mausteeksi sopii erityisen hyvin muskotti, jolle on muuten varsin vähän käyttöä. Kannattaa kokeilla valkokastikkeen mausteena myös viherpippuria!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos valkokastikkeen keittäminen ei inspiroi, voi lasagnen valmistaa myös ilman sitä. Kokeile näitä vaihtoehtoja:

Lisää proteiinia rahkalla

Rahka toimii mainiosti lasagnessa. Siinä on paljon proteiineja ja vähän rasvaa, mutta ennen kaikkea se on helppo ja nopea täyte. Sen kun vain maustat ja lusikoit levyjen pinnalle! Rahkan voi maustaa vaikkapa valkosipulilla tai pestolla.

Lempeää makua tuorejuustolla

Maustamaton ja maustettu tuorejuusto ovat kätevät korvikkeet maitokastikkeelle. Pehmeä vuohenjuusto sopii kasvislasagneen. Kokeile myös ricotta- tai raejuustoa! Sivele juusto suoraan kuivien pastalevyjen pintaan.

Kevennä jogurtilla tai maidolla

Jogurtti on kevyt vaihtoehto maitokastikkeelle, mutta turkkilaiset jogurtit keventäjän kannattaa skipata. Voit myös valuttaa lasagneen 1–2 desiä maitoa tai ruokakermaa vuoan reunaa pitkin ennen kuin nostat ruuan uuniin. Maidon määrä on sopiva, kun nestepinta nousee näkyviin.

Tässä kasvislasagnessa valkokastike korvataan rahkalla, jonka maku on piristetty sitruunalla ja basilikalla. Rahkaseos sivellään kypsentämättömien lasagnelevyjen päälle.

Rahkatäytteen lisäksi lasagnessa on herkullinen tomaattikastike ja sattumina munakoisoa ja herkkusieniä.

Paprikoiden paahtaminen ja kuoriminen voi kuulostaa vaivalloiselta, mutta se vie vain vartin ja tekee paprikoiden maulle ja rakenteelle todella hyvää. Jos laiskottaa, löytyy kaupan säilykehyllystä valmiiksi paahdettua paprikaa tölkissä.

Rahkalla mehevöitetyn kasvislasagnen ohjeen löydät täältä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla