Tee-se-itse-puurosekoitus maistuu erityisen hyvältä nuotion ääressä vaelluskenkien kuivuessa vieressä.
Tee-se-itse-puurosekoitus maistuu erityisen hyvältä nuotion ääressä vaelluskenkien kuivuessa vieressä.

Vaellusretken kohokohdaksi muodostuivat kotitekoiset puurosekoitukset puuromiksit. Ne maistuvat paitsi tunturin juurella myös ihan kotona, ruokapöydän ääressä.

Lähdin tänä syksynä pitkästä aikaa kunnon vaellukselle ja reissun parhaaksi ruoaksi nousivat kotitekoiset puurosekoitukset. Aloitimme  päivät usein arvuuttelemalla, minkälaista puuroa tänä aamuna olisi luvassa. Ja kuuliaisesti  retkiseurueen puurovastaava nosti rinkastaan uudenlaisen puurosekoituksen.

Puurosekoituksien ideana on sekoittaa valmiiksi pusseihin puurohiutaleita ja omia lempipuurolisukkeita: leseitä, siemeniä ja pähkinöitä tai kuivattuja marjoja tai hedelmiä. Näin mukana ei tarvitse kantaa hilloa, voita tai tuoreita marjoja.

Sama kikka toimii mainiosti myös kotioloissa. Kun olet tehnyt pari purkillista erilaisia sekoituksia, säästät aikaa aamun tohinassa, mutta saat silti nauttia herkullisesta puurosta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aloita puurosekoituksien tekeminen käymällä isossa marketissa tai muussa kaupassa, jossa voit ostaa raaka-aineet irtotavarana (esimerkiksi Punnitse & säästä -kaupassa). Irtomyynnistä ostaminen on hyvä idea etenkin silloin, jos haluat tehdä paljon erilaisia sekoituksia esimerkiksi vaellusreissulle tai useaksi aamuksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Puuromiksiin sopivat hyvin esimerkiksi:

Pähkinät, mantelit ja siemenet

Leseet

Kuivatut marjat ja marjajauheet

Kuivatut hedelmät, etenkin omena

Mausteet, kuten kaneli, kardemumma ja inkivääri

Maitojauhe

Herneproteiini

Helppo tapa on koota ensin pusseihin kaurahiutaleet ja sitten maustaa erilaisin yhdistelmin. Maitojauheella tai herneproteiinilla puuroon saa lisää tuhtiutta, jolloin nälkä pysyy pidempään loitolla. Marjajauheiden käytössä kannattaa muistaa, että etenkin mustikka- ja mustaherukkajauheet värjäävät puuron. Käytä vain kuivia aineita, jotta puuro säilyy hyvin.

Peruskaava 4:lle

4 dl kaurahiutaleita

½ dl leseitä tai pieniä siemeniä

½ dl pähkinöitä tai kuivattuja marjoja/hedelmiä TAI 2 rkl marjajauhetta

2-4 rkl maitojauhetta tai herneproteiinia

1 tl mausteita

(halutessasi voit lisätä myös ripauksen suolaa)

 3 hyväksi todettua makuyhdistelmää

Omena-kardemumma

Pilko kuivatut omenarenkaat neljään osaan ja lisää ½-1 tl kardemummaa. Tähän lempeään puuroon sopii hyvin myös maitojauhe ja kuorelliset mantelit, joko kokonaisena tai rouhittuna.

Mustaherukkapuuro

Lisää hiutaleiden joukkoon mustaherukkajauhetta (saatavilla ihan tavallisista kaupoista), auringonkukansiemeniä ja kuivattuja marjoja.

Proteiinipuuro

Rouhi kasa erilaisia pähkinöitä pieneksi. Lisää puuron joukkoon vielä kurpitsansiemeniä ja halutessasi 2 rkl chia-siemeniä. Lisää herneproteiinia (reilusti, jos haluat tosi tuhtia!). Mausta puuro vielä kanelilla.

Tallenna tee-se-itse-puurosekoituksen resepti Soppa365-keittokirjaasi klikkaamalla tästä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla