Arjen helppo herkku mukikakku pukeutuu yksinkertaisin koristeluin myös juhlaan. Näillä hauskoilla koristeluvinkeillä mukikakkujen tuunaus onnistuu jopa perheen pienimmiltä.

Mehevöittävät kuorrutteet

Mukikakun perusrakenne on ehkä vähän kuivahko, joten se suorastaan huutaa pinnalleen muhevaa kuorrutetta. Näköa ja makua saat ilmavista vaahdoista, täyteläisistä kreemeistä, muhevista hilloista ja herkullisista kastikkeista. Kermavaahtonokare tai jäätelöpallo on helpoin tapa kruunata mukaiukku. Erilaiset vaahdot ja kreemit voi lusikoida sopivan huolimattomasti kakun pinnalle. Viimeistellympää jälkeä halajava kaivaa pursotuspussin esiin ja pyöräyttää kakun pintaan kunnon ruusukkeet. Viimeistele kokonaisuus esimerkiksi muutamalla marjalla. Kokeilun arvoinen päällyste on esimerkiksi lemon curdilla maustettu ja notkistettu tuorejuusto, joka kävisi mainiosti esimerkiksi valkosuklaisen ja sitruunalla maustetun mukikakun pinnoitukseksi. Tukevampi ja makeampi kuorrutus syntyy kaakaojauheella ja kermalikööritilkalla maustetusta voikreemistä, kokeile esimerkiksi vadelmilla maustetun mukikakun viimeiseksi silaukseksi.

Hauskat ripotteet

Ripotteet, esimerkiksi pähkinät, siemenet, suklaarouhe ja nonparellit, sopivat mainiosti myös mukikakkujen pintaan. Nakkaa ne kakun päälle joko ennen tai jälkeen paiston. Paistonkestäviä ripotteita ovat esimerkiksi siemenet ja pähkinät. Marjat sopivat sekä kypsennysvaiheessa kakun päälle lisättäväksi että tuoreena kypsän kakun raikastajaksi. Suklaarouhe on klassinen ripotevalinta. Salmiakin ja sitruunan yhdistelmästä pitävä ripauttaa mukikakun päälle turkinpippurirouhetta ja sitruunankuoriraastetta. Värikkäät ja lapsien suosimat koristelut syntyvät koristerakeista ja erilaisista karkeista.

Persoonalliset mukit

Tätä ei melkein edes tajua ajatella, mutta mukin valinnalla voit vaikuttaa kakun ulkoasuun ratkaisevasti. Selväähän se on! Oma suosikkimuki on luonnollinen valinta, mutta mitä jos kokeilisit minikakkuja pieniin sieviin kahvikuppeihin? Lasisissa kypsennysastioissa, kuten minituopeissa, kakun rakenne näkyy hauskasti läpi. Kakkujen valmistus onnistuu myös pieniin kulhoihin tai pahvimukeihin. Tarkista, että kypsennysastiasi on mikronkestävä. Teräsastioita mikron käyttäjä osaa vältellä. Huomaa myös, että esimerkiksi reunakullatut posliinikupit ja -mukit eivät sovellu mikrotukseen.

Kumoa ja koristele

Tiesitkö, että mukikakun voi myös kumota? Voitele muki tarkasti ja reilusti voilla tai margariinilla ennen taikinan lisäämistä. Kypsennä kakku ja kumoa saman tien. Varo kumotessa kuumaa mukia. Kumoamisen jälkeen koristeluun käyvät samat raaka-aineet kuin mukista tarjottuun kakkuunkin. Voit tosin päällystää koko kakun kermavaahdolla, kreemillä, marsipaanilla tai sokerimassalla ja tehdä kakusta leivosmaisen. Kumottuun minikakkuun saa mehevyyttä leikkaamalla sen kahtia ja täyttämällä esimerkiksi marmeladilla tai hillolla.

Tikut ja tangot

Helpoin koristelu syntyy pistelemällä kakkuun koristetikkuja, joita on nykyisin hyvin saatavilla eri teemoihin sopivana. Hedelmäinen kakku viimeistellään drikkivarjolla tropiikin henkeen ja rakkaalle leivottuun mukikakkuun painetaan sydäntikku. Myös pillit näyttävät kivoilta koristeilta mukikakuissa. Synttärisankarin kakku vaatii tietysti kakkukynttilän tai pari. Myös ruoka-aineista löytyy hauskoja koristetikkuja, kuten kaneli- ja  piparminttutanko tai vohveli.

Kokeile helppoa mukikakkua Sopan ohjeilla:

Gluteeniton mikromukikakku suklaasta

Mango-piimäkakku mukissa

Täyteläinen punaviini on hinta-laatusuhteeltaan oikea aarre.

Mikä? Nederburg The Winemasters Shiraz 2016 on eteläafrikkalainen punaviini, joka ihastuttaa monikäyttöisyydellään ja hinta-laatusuhteellaan (11,50 e).

Millainen? Täyteläisen ja kohtuullisen tanniinisen viinin maussa tuntuvat ensisiemauksella tummat kypsät metsämarjat ja kirsikat, ja jälkimaussa savuinen tammiaromi.

Minkä kanssa? Hyvä yleisviini grillatulle naudanlihalle ja pihveille, olipa kypsyysaste kypsä tai medium. Pidä mielessä myös syksyn hirvikautta varten.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Glorian ruoka & viini sekä Soppa365 ovat julkaisseet jälleen runsaan reseptilehden, joka keskittyy hullunhyvään kasvisruokaan.

Miten tehdään maalaissalaatti, joka ei jätä nälkäiseksi? Mitkä vegeruuat pelastavat, kun aikaa on vähän ja ainekset täytyy löytää lähikaupasta? Miten kasviksia grillataan ja mitä ihmettä onkaan nyhtösieni?

Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastaukset Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin erikoisjulkaisusta. Se sisältää yli 60 toimituksen testaamaa reseptiä. Lehti sopii sinulle, joka rakastat kasvisruokaa ja etsit uusia ideoita kokkailuun. Yhtä mainiosti se passaa kuitenkin myös vegeilynoviisin hyppysiin – erityisesti, jos kaipaat helppoja reseptejä, joilla lähteä kokeilemaan. Vege julkaistiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja lehdet loppuivat kaupasta ennen aikojaan. Nyt rakastettu Vege on taas täällä – entistä houkuttelevampien ohjeiden ja ideoiden kera. Julkaisun ohjeista noin puolet ovat vegaanisia ja loput lakto-ovovegetaristeille sopivia. Yli 20 reseptiä valmistuu alle puoleen tuntiin!

Vege-erikoisjulkaisun löydät lehtihyllystä hyvin varustelluista liikkeistä.

#täyttävegeä eteenpäin!