Kuva: <span class="photographer">Sanoma-arkisto/Kimmo Räisänen</span>
Kuva: Sanoma-arkisto/Kimmo Räisänen

Rouskukastiketta ei tarvitse keksiä uudelleen, kun on olemassa tämä klassikko-ohje, jolla se onnistuu aina! Katso myös helppo ryöppäysohje.

Rouskut ovat kirpeitä, jopa pippurisia, ja nopea ryöppäys eli kiehautus vedessä miedontaa sienten kirpeyttä. Mitä miedompi rouskulaji, sitä lyhyempi ryöppäysaika. Sikuri-, noki-, kulta- ja leppärouskuja ei tarvitse ryöpätä, vaan ne voi kypsentää sellaisenaan. Haapa-, kalvashaapa- ja keltarouskuille riittää 5 minuuttia. Kangasrouskuja ja karvarouskuja kannattaa ryöpätä 10 minuuttia.

Näin ryöppäät eli kiehautat rouskut

1 l tuoreita rouskuja jalkoineen

3 l vettä

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Puhdista sienet ja halkaise isoimmat. Jos haluat, liota sieniä väljässä vedessä ennen ryöppäämistä. Kuumenna vesi kiehuvaksi isossa kattilassa. Laita rouskut veteen ja anna kiehua ilman kantta 5-10 minuuttia riippuen rouskulajista. Laske kiehumisaika siitä, kun vesi alkaa kiehua sienten lisäämisen jälkeen. Lisää ensin kattilaan pidemmän ryöppäysajan vaativat lajit, 5 minuutin kuluttua miedommat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valuta sienet pastan tapaan siivilässä. Huuhtele kylmällä vedellä ja valuta hyvin.

Tämä kastike onnistuu aina

Yksinkertaisuudessa piilee usein nerous. Esimerkiksi tuoreista metsäsienistä tehty simppeli kastike kuuluu ruokiin, joissa muutama raaka-aine on yhdessä moninkertaisesti enemmän.

Rouskukastikkeen reseptin löydät täältä.

Reseptiä voi toki muunnella lisäämällä kastikkeeseen tilkan valkoviiniä tai maustamalla sen yrteillä tai muilla mausteilla. Mutta mitään erityistä tarvetta ei ole, sillä se mikä on toiminut ennenkin, toimii edelleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla