Kuva: Sanoma-arkisto/Kimmo Räisänen
Kuva: Sanoma-arkisto/Kimmo Räisänen

Rouskukastiketta ei tarvitse keksiä uudelleen, kun on olemassa tämä klassikko-ohje, jolla se onnistuu aina! Katso myös helppo ryöppäysohje.

Rouskut ovat kirpeitä, jopa pippurisia, ja nopea ryöppäys eli kiehautus vedessä miedontaa sienten kirpeyttä. Mitä miedompi rouskulaji, sitä lyhyempi ryöppäysaika. Sikuri-, noki-, kulta- ja leppärouskuja ei tarvitse ryöpätä, vaan ne voi kypsentää sellaisenaan. Haapa-, kalvashaapa- ja keltarouskuille riittää 5 minuuttia. Kangasrouskuja ja karvarouskuja kannattaa ryöpätä 10 minuuttia.

Näin ryöppäät eli kiehautat rouskut

1 l tuoreita rouskuja jalkoineen

3 l vettä

Puhdista sienet ja halkaise isoimmat. Jos haluat, liota sieniä väljässä vedessä ennen ryöppäämistä. Kuumenna vesi kiehuvaksi isossa kattilassa. Laita rouskut veteen ja anna kiehua ilman kantta 5-10 minuuttia riippuen rouskulajista. Laske kiehumisaika siitä, kun vesi alkaa kiehua sienten lisäämisen jälkeen. Lisää ensin kattilaan pidemmän ryöppäysajan vaativat lajit, 5 minuutin kuluttua miedommat.

Valuta sienet pastan tapaan siivilässä. Huuhtele kylmällä vedellä ja valuta hyvin.

Tämä kastike onnistuu aina

Yksinkertaisuudessa piilee usein nerous. Esimerkiksi tuoreista metsäsienistä tehty simppeli kastike kuuluu ruokiin, joissa muutama raaka-aine on yhdessä moninkertaisesti enemmän.

Rouskukastikkeen reseptin löydät täältä.

Reseptiä voi toki muunnella lisäämällä kastikkeeseen tilkan valkoviiniä tai maustamalla sen yrteillä tai muilla mausteilla. Mutta mitään erityistä tarvetta ei ole, sillä se mikä on toiminut ennenkin, toimii edelleen.

Eloisa ja hennosti mausteinen viini on kuin tehty sienillä höystetyn punaviinirisoton seuraan.

Mikä? Avignonesi Rosso di Montepulciano 2016, 14,98 e, on keskitäyteläinen, silti tummasävyinen ja mukavan yrttinen toscanalainen punaviini.

Millainen? Napakan hapokas viini ihastuttaa makukirjolla, jossa on metsämarjoja, punaherukkaa ja kirsikkaa. Suutuntuma on eloisa ja hennosti mausteinen jälkimaku viipyy suussa. Viini avautuu nuorekkaammaksi karahvissa.

Minkä kanssa? Viini on kuin tehty sienillä höystetyn punaviinirisoton seuraan. Jos tarjoat risoton lihan kanssa, aina parempi. Risoton perusohjeen löydät tästä.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.