Nakukakku paljastaa kakkupohjan koko komeudessaan. Kuva: Arto Vuohelainen
Nakukakku paljastaa kakkupohjan koko komeudessaan. Kuva: Arto Vuohelainen

Nakukakku on nyt kaikkien huulilla. Soppa365 kertoo, mikä nakukakku on, miten sitä tehdään ja antaa parhaat reseptit.

Nakukakku on sana, jonka Kotimaisten kielten keskus on valinnut marraskuun sanaksi. Se on käännös englanninkielisestä naked cake -nimityksestä. Suomeksi naku ja kakku sointuvat hupsusti yhteen.

Mikä ihmeen naku?

Nakukakulla tarkoitetaan kakkua, jossa ei ole ollenkaan kuorrutusta reunoilla vaan täyte on pelkästään kerrosten välissä. Se on siis "alaston", sillä sitä ei pueta kuorutuksella. Kakun ominaisuuksiin kuuluu kuitenkin pursuilevuus ja runsaus. Keksintönä nakukakku ei ole uusi, mutta ihana nimitys on vakiintunut käyttöön vasta hiljattain.

Nakukakun trendikkyys on erityisen ilahduttavaa niille, jotka tuskailevat kuorrutuksen tasaisuuden kanssa. Kun kuorrutus jää pois, siitä ei voi stressata. Alastomien kakkujen koristelutyyli on muutenkin boheemi eikä näpertävä eli täydellinen poropeukaloiksi itsensä laskeville.

Kokeile näitä nakukakkuja:

Suklaan, salmiakin ja sitruunan liitto

Mehevä turkinpippurirouheella maustettu suklaakakku on täytetty sitruunavaahdolla. Olemus on trendikkäästi naku, mutta päälle on valutettu suklainen kastike (kuva yllä). Nappaa ohje täältä!

Ruusuinen unelma

Kaunis vaaleanpunainen kakku saa makunsa vadelmista ja ruusuista (kuva ylimmäisenä)! Reseptin löydät täältä!

Täyteläinen punaviini on hinta-laatusuhteeltaan oikea aarre.

Mikä? Nederburg The Winemasters Shiraz 2016 on eteläafrikkalainen punaviini, joka ihastuttaa monikäyttöisyydellään ja hinta-laatusuhteellaan (11,50 e).

Millainen? Täyteläisen ja kohtuullisen tanniinisen viinin maussa tuntuvat ensisiemauksella tummat kypsät metsämarjat ja kirsikat, ja jälkimaussa savuinen tammiaromi.

Minkä kanssa? Hyvä yleisviini grillatulle naudanlihalle ja pihveille, olipa kypsyysaste kypsä tai medium. Pidä mielessä myös syksyn hirvikautta varten.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Glorian ruoka & viini sekä Soppa365 ovat julkaisseet jälleen runsaan reseptilehden, joka keskittyy hullunhyvään kasvisruokaan.

Miten tehdään maalaissalaatti, joka ei jätä nälkäiseksi? Mitkä vegeruuat pelastavat, kun aikaa on vähän ja ainekset täytyy löytää lähikaupasta? Miten kasviksia grillataan ja mitä ihmettä onkaan nyhtösieni?

Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastaukset Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin erikoisjulkaisusta. Se sisältää yli 60 toimituksen testaamaa reseptiä. Lehti sopii sinulle, joka rakastat kasvisruokaa ja etsit uusia ideoita kokkailuun. Yhtä mainiosti se passaa kuitenkin myös vegeilynoviisin hyppysiin – erityisesti, jos kaipaat helppoja reseptejä, joilla lähteä kokeilemaan. Vege julkaistiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja lehdet loppuivat kaupasta ennen aikojaan. Nyt rakastettu Vege on taas täällä – entistä houkuttelevampien ohjeiden ja ideoiden kera. Julkaisun ohjeista noin puolet ovat vegaanisia ja loput lakto-ovovegetaristeille sopivia. Yli 20 reseptiä valmistuu alle puoleen tuntiin!

Vege-erikoisjulkaisun löydät lehtihyllystä hyvin varustelluista liikkeistä.

#täyttävegeä eteenpäin!