Nakukakku paljastaa kakkupohjan koko komeudessaan. Kuva: Arto Vuohelainen
Nakukakku paljastaa kakkupohjan koko komeudessaan. Kuva: Arto Vuohelainen

Nakukakku on nyt kaikkien huulilla. Soppa365 kertoo, mikä nakukakku on, miten sitä tehdään ja antaa parhaat reseptit.

Nakukakku on sana, jonka Kotimaisten kielten keskus on valinnut marraskuun sanaksi. Se on käännös englanninkielisestä naked cake -nimityksestä. Suomeksi naku ja kakku sointuvat hupsusti yhteen.

Mikä ihmeen naku?

Nakukakulla tarkoitetaan kakkua, jossa ei ole ollenkaan kuorrutusta reunoilla vaan täyte on pelkästään kerrosten välissä. Se on siis "alaston", sillä sitä ei pueta kuorutuksella. Kakun ominaisuuksiin kuuluu kuitenkin pursuilevuus ja runsaus. Keksintönä nakukakku ei ole uusi, mutta ihana nimitys on vakiintunut käyttöön vasta hiljattain.

Nakukakun trendikkyys on erityisen ilahduttavaa niille, jotka tuskailevat kuorrutuksen tasaisuuden kanssa. Kun kuorrutus jää pois, siitä ei voi stressata. Alastomien kakkujen koristelutyyli on muutenkin boheemi eikä näpertävä eli täydellinen poropeukaloiksi itsensä laskeville.

Kokeile näitä nakukakkuja:

Suklaan, salmiakin ja sitruunan liitto

Mehevä turkinpippurirouheella maustettu suklaakakku on täytetty sitruunavaahdolla. Olemus on trendikkäästi naku, mutta päälle on valutettu suklainen kastike (kuva yllä). Nappaa ohje täältä!

Ruusuinen unelma

Kaunis vaaleanpunainen kakku saa makunsa vadelmista ja ruusuista (kuva ylimmäisenä)! Reseptin löydät täältä!

Huikea sekoitusviini on omiaan valkosipuli-chilipastan tai äyriäisten kanssa, vinkkaa Essi Avellan.

Mikä? Terraprima Blanco 2016 on edullinen (13,30 e), mutta intensiivinen ja maukas valkoviini Kataloniasta.

Millainen? Sekoitusviinissä on montaa eri rypälettä: Xarel-loa, Rieslingiä, Chenin Blancia, Rousannea, Moscatellia ja Garnatxa Blancaa. Korkea ilmanala ja jopa 80-vuotiaat köynnökset ovat tuottaneet mineraalisen ja huippulaatuisen luomuviinin.

Minkä kanssa? Maistuu merellisen paellan tai valkosipuli-chilipastan kanssa.

Lisää Essi Avellanin viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.