Nakukakku paljastaa kakkupohjan koko komeudessaan. Kuva: Arto Vuohelainen
Nakukakku paljastaa kakkupohjan koko komeudessaan. Kuva: Arto Vuohelainen

Nakukakku on nyt kaikkien huulilla. Soppa365 kertoo, mikä nakukakku on, miten sitä tehdään ja antaa parhaat reseptit.

Nakukakku on sana, jonka Kotimaisten kielten keskus on valinnut marraskuun sanaksi. Se on käännös englanninkielisestä naked cake -nimityksestä. Suomeksi naku ja kakku sointuvat hupsusti yhteen.

Mikä ihmeen naku?

Nakukakulla tarkoitetaan kakkua, jossa ei ole ollenkaan kuorrutusta reunoilla vaan täyte on pelkästään kerrosten välissä. Se on siis "alaston", sillä sitä ei pueta kuorutuksella. Kakun ominaisuuksiin kuuluu kuitenkin pursuilevuus ja runsaus. Keksintönä nakukakku ei ole uusi, mutta ihana nimitys on vakiintunut käyttöön vasta hiljattain.

Nakukakun trendikkyys on erityisen ilahduttavaa niille, jotka tuskailevat kuorrutuksen tasaisuuden kanssa. Kun kuorrutus jää pois, siitä ei voi stressata. Alastomien kakkujen koristelutyyli on muutenkin boheemi eikä näpertävä eli täydellinen poropeukaloiksi itsensä laskeville.

Kokeile näitä nakukakkuja:

Suklaan, salmiakin ja sitruunan liitto

Mehevä turkinpippurirouheella maustettu suklaakakku on täytetty sitruunavaahdolla. Olemus on trendikkäästi naku, mutta päälle on valutettu suklainen kastike (kuva yllä). Nappaa ohje täältä!

Ruusuinen unelma

Kaunis vaaleanpunainen kakku saa makunsa vadelmista ja ruusuista (kuva ylimmäisenä)! Reseptin löydät täältä!

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.

Vuoden hauskinta samppanjatapahtumaa vietetään Helsingissä Vanhalla Ylioppilastalolla 19.–21.4.

Kuplat täyttävät jälleen Helsingin Vanhan Ylioppilastalon, kun samppanjatapahtuma Grand Champagne poksahtaa käyntiin torstaina 19.4. kello 15.00. Neljättä kertaa järjestettävä kolmipäiväinen tapahtuma kokoaa yhteen samppanjan ystävät, nautiskelijat ja alan huippunimet.

Grand Champagnessa voi syventää omaa tietämystään osallistumalla Master of Winen, samppanja-asiantuntijan Essi Avellanin Master Class -luennoille, tunnetun viini- ja samppanjaekspertin Jukka Sinivirran tai samppanjatalojen vierailevien asiantuntijoiden vetämille, tapahtumaan räätälöidyille Master Class -luennoille. Samppanjan saloihin osallistujia johdattavat kotimaisten kärkinimien lisäksi muun muassa huippuarvostetut kellarimestarit  Richard Geoffroy (Dom Pérignon), Gilles Descôtes (Bollinger) ja Didier Mariotti (G.H. Mumm).

Tietopuolen lisäksi on tietenkin tilaisuus maistella upeita samppanjaharvinaisuuksia. Samppanjoita onkin tänä vuonna tarjolla huikeat 291 kappaletta. Miten siitä joukosta osaisi valita kiinnostavimmat viinit? Pyysimme tapahtumaan vinkit sekä ensikertalaiselle että asianharrastajlle Essi Avellanilta, joka on yksi Grand Champagnen järjestäjistä.

Ensikertalainen: juttele asiantuntijoille & maista lajikkeita erikseen

Samppanja on usein sekoitus eri lajikkeita, mutta Avellan suosittelee tutustumaan niihin myös erikseen. "Chardonnaysta kannattaa maistaa esimerkiksi G.H. Mumm Cramant Blanc de Blancs, Pinot Noireista Alexandre Bonnet Blanc de Noirs ja Meuniereista Moussé & Fils Spécial Club."

Lisäksi Avellan muistuttaa, että tapahtumassa on paikalla mahtava kaarti sekä champagnelaisia asiantuntijoita että kotimaisten maahantuojien samppanjaosaajia. Kolmen päivän ajan on ainutlaatuinen tilaisuus hyödyntää heidän ammattitaitoaan: rohkeasti siis lasi käteen ja juttelemaan. Parhaiten oppii ja löytää suosikkityylinsä maistamalla eri samppanjoita rinnakkain.  

Asianharrastaja: koolla on väliä & älä unohda ostereita

Laadun lisäksi koollakin on väliä, mitä samppanjaan tulee. Avellan kertoo, että Laurent-Perrierin Edouard Cossyn Master Classissa pääsee vertaamaan talon luksussamppanja Grand Sièclea sekä tavallisesta pullosta että magnumista. Maistelun kruunaa harvinaislaatuinen ja arvokas pitkään kypsytetty Les Réserves Grand Siècle magnum, joka on sekoitus vuosien 1995, 1993 ja 1990 vuosikertoja.

Lisäksi viiniasiantuntija suosittelee muistamaan myös tapahtuman ruokapuolen. "Kaviaari ja osterit ovat klassikkoherkkuja samppanjan palanpainikkeeksi. Kotimaisen Carelian Caviarin kaviaarilajitelman kera nauttisin kirkkaan hedelmäistä Louis Roedererin Blanc de Blancsia ja ostereiden seurassa Laurent-Perrier rutikuivaa Ultra Brutia."

Lue lisää Grand Champagnesta tapahtuman verkkosivuilta.

Grand Champagne 19.–21.4. Vanhalla Ylioppilastalolla osoitteessa Mannerheimintie 3, 00100 Helsinki. Pääsyliput saat edullisemmin ennakkoon verkosta sekä saatavuuden mukaan myös ovella kaikkina tapahtumapäivinä torstaina, perjantaina ja lauantaina, à 20 €. Sisäänpääsylipun hintaan kuuluu Lehmann Glassin Opale 21 -samppanjalasi, joka jaetaan sisään tullessa. Tapahtuma on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille. Glorian ruoka & viini sekä Soppa365 ovat Grand Champagnen yhteistyökumppaneita.