Flow-festareilla ruoka ei jää sivuosaan. Kuva: <span class="photographer">Nikko Karki</span>
Flow-festareilla ruoka ei jää sivuosaan. Kuva: Nikko Karki

Kokosimme kesän parhaat ruoka- ja juomatapahtumat kattavaksi kalenteriksi. Festareita on joka lähtöön, joten nyt vain poimimaan omat kesäloman menokohteet!

Oletko perinteisten kesäherkkujen, kuten mansikan ja uusien perunoiden ystävä? Kiinnostaisiko kenties kokeilla uusia herkkuja, kuten nyhtökauraa vai maistaa maailman tulisinta chiliä tai uskaltautua hyönteisruuan makuun? Oletko oluiden tai viinien ystävä? Kesän ruokafestareilla on tarjolla vaikka mitä! Tässä kalenteri koko kesän ruokafestareille:

Kesäkuu

Tapasten ystäville
Tapasfestivaaleilla pikkusyötäviä on luvassa sekä läheltä että kaukaa. Rautatientorilla vieraita viihdyttää Kuubassa syntynyt Norlan El Misionario. Tapahtuma on ilmainen.
Tapasfestivaali, 10.–12.6. Helsinki

Illallinen jalkakäytävällä
Maksuttomassa tapahtumassa kaupunkilaiset voivat illastaa Pohjoisesplanadilla yhdessä omin eväin. Koko Helsingin alueella illastetaan 11.8. Kuka tahansa voi ilmoittaa kartalle oman illallisensa, jonka voi järjestää vaikka puistossa tai jalkakäytävällä.
Illallinen taivaan alla 12.6. Helsinki, 11.8. kaikkialla Helsingissä

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Grillaajan unelma
Suomen suurin grillaustapahtuma BBQ-festissä on grillejä ja savustimia  sekä näytöskeittiöitä, musiikkia ja pienpanimotuotteita. Festivaali on ilmainen.
BBQ-fest, 16.-18.6. Helsinki

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kulinaristin menomesta
Yhdeksän suomalaista ja yksi tallinnalainen huippuravintola kokkaavat kulinaristien iloksi Kansalaistorilla. Taste of Helsingissä ideana on yhdistellä menu esimerkiksi yhden ravintolan alkuruoasta, toisen pääruoasta ja kolmannen jälkiruoasta. Lue täältä, mitä uutta Taste of Helsingissä on tänä vuonna!
Taste of Helsinki, 16.–19.6. Helsinki

Rakkaudesta pottuihin
Kesän ykkösherkkua, neitsytperunaa, juhlistetaan Neitsytperunafestivaaleilla, jossa ohjelmassa on muun muassa perinteinen perunankuorintakisa. Tarjolla on perunaa jos jonkinmoisessa muodossa, kun turkulaiset ravintolat tarjoilevat kojuissaan maisteluannoksia.
Neitsytperunafestivaali, 17.-18.6. Turku

Kuopio tanssii ja soi sekä syö
SATOA goes WILD -ruokatapahtumassa tutustutaan villiruokaan ja savolaiseen kulttuurielämään. Tapahtumassa liikutaan kartan kanssa Kuopion keskustassa ja nautitaan maisteluannoksista, musiikkiesityksistä ja taideperformansseista.
SATOA goes WILD, 17.–18.6. Kuopio

Musiikkia, nyhtökauraa ja hyönteisruokaa
Musiikin ohella Sideways-festareilta löytyy ruokamaailma. Pizzojen ja burgereiden lisäksi tarjolla on mm. nyhtökauraa ja hyönteisruokaa. Janon karkottavat erikoiskahvit ja -oluet sekä viinibaari.
Sideways, 17.–18.6. Teurastamo, Helsinki

Suomalainen olutfestivaali
Lammin Sahti järjestää myös tänä vuonna yli 10 vuotta jatkuneen Suuret Oluet – Pienet Panimot. Tarjolla on myös siideriä, lonkeroa, tisleitä ja virvoitusjuomia. Panimotuotteita on tarjolla yli 100.
Suuret Oluet – Pienet Panimot, Lahdessa to 30.6.-2.7., Helsingissä 27.–30.7., Jyväskylässä 25.–27.8.

 

Heinäkuu

Perinteiset viinifestarit
Juhlavuoden kunniaksi 20. kertaa järjestettävä Kuopio Wine Festival esittelee viinejä ja ruokaa vuosien varrelta. Luvassa on viinejä yli kymmenestä maasta, viinitastingia ja streetfoodia. Lisäksi Cheekin, Antti Tuiskun, Kaija Koon ja Eppu Normaalin musiikkia. Ikäraja on 18 vuotta.
Kuopio Wine Festival, 1.-9.7. Kuopio

Oluthifistelijälle
Tämän vuoden teemana Olusilla on Amerikka, joten luvassa on maan ruokia ja erikoisoluita, kuten trendioluita IPAa ja APAa. Myös löylyn tarkkuusheiton MM-kilpailu ja Olavi Uusivirta, Maija Vilkkumaa ja The Baseballs. Ikäraja on 18 vuotta.
Oluset, 8.-9.7. Iisalmi

Mansikkaa mahantäydeltä
Mansikkapääkaupunkina Suonenjoki järjestää taas mitkäs muutkaan kuin Mansikkakarnevaalit. Ohjelmassa on mansikansyönnin SM-kisat ja Mansikkatytön kruunaus. Mansikkaa on tarjolla pirtelönä, hillona, mehuna, leivonnaisissa sekä tietysti tuoreena. Esiintymässä mm. Stig, Anna Puu ja Aikakone.
Suonenjoen Mansikkakarnevaalit, 8.-10.7. Suonenjoki

Herkkuja pientuottajilta
Fiskarsin Maan maut -tapahtumassa pääsee maistelemaan ja ostamaan herkkuja mm. lähialueen pientuottajilta.  Juustolassa ranskalainen Thierry Jung valmistaa perinteistä kotijuustoa sekä kehittää uusia juustoja.
Maan maut, 27.–28.7. Fiskars

 

Elokuu

Loputon juustopöytä
Juustohiirten paratiisi löytyy Lapinlahden juusto- ja viinijuhlilta. Juustopöytä on 20 metriä pitkä. Mukana mm. Mikko Kartanon musiikkiorkesteri, Arttu Wiskari sekä Heidi Kyrö.
Lapinlahden juusto- ja viinijuhlat, 6.8. Lapinlahti
 
Kaupunkifestari, jossa ruoka ei jää sivuosaan
Flow on tunnettu kattavan musiikkitarjonnan lisäksi myös ruuasta. Festivaaleilla on 30 ravintolaa. Pääosassa ovat laadukkaat ja lähellä tuotetut raaka-aineet. Tarjolla myös kasvisruokaa, samppanjabaari, erikoisoluita sekä alkoholittomia drinkkejä.
Flow, 12.–14.8. Helsinki

Pienpanimoiden sihahdus
Mallasjuomien korkit sihahtavat auki Kymijoki Beer Festivalissa. Luvassa on sekä kotimaisia että ulkomaisia oluita, siidereitä unohtamatta. Oluiden lisäksi ruokaa ja musiikkia.
Kymijoki Beer Festival, 12.–13.8. Kouvola
 
Tulista menoa
Suomen tulisimmalla festivaalilla saa vinkkejä chilin käytöstä ruoanlaitossa sekä voi osallistua yhden maailman tulisimman chilin syöntikilpailuun. Chilifest Finland on maksuton koko perheen tapahtuma. Uutuutena tänä vuonna ovat pienpanimot.
Chilifest, 12.–14.8. Tampere

Tapahtuma koko perheelle
Sampea ja samppanjaa -tapahtumassa on luvassa nimensä mukaisesti herkkuja aikuisille sekä lauantaina Lasten Sampi -tapahtuma perheen pienimmille.
Sampea ja Samppanjaa, 12.–13.8. Varkaus

Koko Suomen herkut samalla torilla
Suomalaisen ruokakulttuurin juhlaa vietetään Herkkujen Suomi ja Syystober -tapahtumassa, joka tuo esille maakuntia sekä kotimaisen ruoan tuotannon ja alkuperän makujen kautta. Anniskelualueella saa maistaa kotimaisia oluita.
Herkkujen Suomi ja Syystober, 18.–20.8. Helsinki

Hyönteisiä yössä
Pala Kiinaa saapuu Suomeen, kun Helsinki Night Market avaa toistakymmentä katuruokakeittiötä illan hämärtyessä. Shanghaista saapuvat hyöteisruokakokit valmistavat eksoottisia makuelämyksiä. Lisäksi luvassa on taidetta, hohtavia lohikäärmeitä ja livemusiikkia.
Helsinki Night Market, 20.–21.8. Teurastamo Helsinki

+

Turku Food Walk
Eivätkö aikataulut sovi yhteen tapahtumien kanssa? Ei hätää. Turku Food Walk -kortilla pääset omatoimiselle ruokamatkalle. Valitse kymmenen ravintolan tarjonnasta viisi mieleistäsi maisteluannosta. Ravintolat sijaitsevat lyhyillä etäisyyksillä toisistaan Aurajoen rannalla.
Turku Food Walk, milloin vain

 

Teksti: Karoliina Närvänen

Sisältö jatkuu mainoksen alla