Ribsit hautuvat kaikessa rauhassa kolajuoman ja omenamehun seoksessa. Kuva: Sami Repo.
Ribsit hautuvat kaikessa rauhassa kolajuoman ja omenamehun seoksessa. Kuva: Sami Repo.

Parhaat ribsit ovat niin kypsiä, että kun ottaa luusta kiinni, lihat jäävät lautaselle. Huippukokki Jouni Toivanen kertoo, miten ribsisi onnistuvat aina!

Ribsien grillaajat jakautuvat kahteen ryhmään. Toiset keittävät kylkipalat kypsiksi ennen grillaamista, kun taas toisten mielestä keittäminen vain huuhtoo lihan aromit liemeen.

Kokki Jouni Toivanen on kehittänyt oman menetelmänsä, jossa kaksi koulukuntaa yhdistyy.

Hän keittää ribsit kypsiksi, mutta ottaa haudutusliemen talteen ja keittää siitä glaseerauskastikkeen, jolla kylkipaloja voidellaan grillissä. Näin hän saa "huuhtoutuneetkin" aromit talteen.

"Parhaat ribsikokemukseni liittyvät mökkeilyyn ja ulkona grillaamiseen. Herkuimpaan tulokseen pääsee kunnon hiiligrillillä, ja kun heittää hiillokselle grillauksen aikana kostutettuja savustuspuruja, lihaan tulee savuaromia. Ja grillausjuomaa pitää olla", Toivanen sanoo.

Näillä vinkeillä onnistut

  1. Anna lihan maustua mielellään vuorokausi. Mausteseos ja sen suola mehevöittävät lihaa.
  2. Hauduta ribsit lähes hajoavan kypsiksi. Anna lihojen vetäytyä sillä aikaa, kun keität glaseerauskastikkeen.
  3. Keitä haudutusliemi glaseerauskastikkeeksi.
  4. Grillaa ribsejä keskilämmöllä muutama minuutti per puoli. Kääntele välillä ja sudi glaseerauskastiketta kylkirivin pintaan.

Loppuun vielä lihanleikkausvinkki! Leikkaa kylkirivit kattilaan mahtuviksi paloiksi, mutta jätä ne mahdollisimman isoiksi, koska isoja paloja on helpompi käsitellä grillissä.

Täydellisten ribsien tarkan reseptin saat klikkaamalla tästä!

Täyteläinen punaviini on hinta-laatusuhteeltaan oikea aarre.

Mikä? Nederburg The Winemasters Shiraz 2016 on eteläafrikkalainen punaviini, joka ihastuttaa monikäyttöisyydellään ja hinta-laatusuhteellaan (11,50 e).

Millainen? Täyteläisen ja kohtuullisen tanniinisen viinin maussa tuntuvat ensisiemauksella tummat kypsät metsämarjat ja kirsikat, ja jälkimaussa savuinen tammiaromi.

Minkä kanssa? Hyvä yleisviini grillatulle naudanlihalle ja pihveille, olipa kypsyysaste kypsä tai medium. Pidä mielessä myös syksyn hirvikautta varten.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Glorian ruoka & viini sekä Soppa365 ovat julkaisseet jälleen runsaan reseptilehden, joka keskittyy hullunhyvään kasvisruokaan.

Miten tehdään maalaissalaatti, joka ei jätä nälkäiseksi? Mitkä vegeruuat pelastavat, kun aikaa on vähän ja ainekset täytyy löytää lähikaupasta? Miten kasviksia grillataan ja mitä ihmettä onkaan nyhtösieni?

Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastaukset Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin erikoisjulkaisusta. Se sisältää yli 60 toimituksen testaamaa reseptiä. Lehti sopii sinulle, joka rakastat kasvisruokaa ja etsit uusia ideoita kokkailuun. Yhtä mainiosti se passaa kuitenkin myös vegeilynoviisin hyppysiin – erityisesti, jos kaipaat helppoja reseptejä, joilla lähteä kokeilemaan. Vege julkaistiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja lehdet loppuivat kaupasta ennen aikojaan. Nyt rakastettu Vege on taas täällä – entistä houkuttelevampien ohjeiden ja ideoiden kera. Julkaisun ohjeista noin puolet ovat vegaanisia ja loput lakto-ovovegetaristeille sopivia. Yli 20 reseptiä valmistuu alle puoleen tuntiin!

Vege-erikoisjulkaisun löydät lehtihyllystä hyvin varustelluista liikkeistä.

#täyttävegeä eteenpäin!