Moni herkkusuu ei välitä laihdutuskuureista – eikä tarvitsekaan. Makua ja terveellisyyttä ei kannata asettaa vastakkain, sillä hyvää ruokaa voi kokata kevyesti päivän jokaisella aterialla. Selviät päivästä hieman kevyemmin opettelemalla keveämmän kokkauksen peruskaavan: Käynnistä, vältä, torju ja panosta.

1. Käynnistä päivä (ja vatsa) päräyttävällä aamupalalla

Harvalla on arkena aikaa väsätä monipuolista, tukevaa ja terveellistä aamiaista. Tiedämme kuitenkin, että ravitseva aamiainen on ehdottoman tärkeä, jotta keho ja mieli käynnistyvät kunnolla. Siksi aamiaista kannattaa (ja saa!) ajatella jo illalla.

Valmista aamupala illalla jääkaappiin odottamaan tai valmista aamiainen, joka on kätevä napata työmatkalle mukaan. Esimerkiksi tämä aineenvaihdunnan tehokkaasti käynnistävä vihersmoothie on helppo valmistella jo illalla ja surauttaa valmiiksi aamulla. Mittaa smoothien ainekset avokadoa ja Aktiv Lecithin -rakeita lukuun ottamatta jo illalla blenderin kulhoon ja nosta jääkaappiin odottamaan päräyttävän raikasta aamunaloitusta.

 

2. Vältä väsymys keittolounaalla

Jos lounaalla kasaa lautaselleen aimo annoksen hiilareita, on iltapäiväväsymys taattu. Älä karsi tärkeitä hiilihydraatteja kokonaan pois, mutta vältä hiilariöverit suosimalla keveämpiä vaihtoehtoja etenkin, jos olet toimistotyöläinen. Panosta maukkaisiin liemipohjaisiin keittoihin ja vältä liian täysi olo pitämällä annoskoko maltillisena. Ja mikä parasta – jos lounaalla syö pienemmän aterian, se tarkoittaa, että pian saa syödä välipalaa!

Kokkaa kevyeksi lounaaksi esimerkiksi tätä mausteista marokkolaista keittoa.

 

3. Torju makeanhimo välipalalla

Älä jätä välistä välipalaa varsinkaan silloin, kun suuntaat töiden jälkeen salille tai kauppaan. Salli itsellesi välipalaherkku, mutta unohda kahvipulla (paitsi silloin, kun on juhlahetki).  Kätevä ja maukas välipalapirtelö valmistuu Fibrexistä, jogurtista ja mehukeitosta ilman tehosekoitinta. Kippaa sheikkeriin 1,5 dl (soija)jogurttia, 1,5 dl sokeroimatonta mehukeittoa ja 1 rkl Fibrex-hiutaleita, sheikkaa ja anna turvota 10 min. Jos blenderi on lähettyvillä, voit lisätä raikastukseksi myös kourallisen pakastemarjoja.

 

Vinkki: Pirtelö toimii myös mukaan otettavana aamupalana!

 

4. Panosta päivälliseen

Pyri kokkaamaan päivällinen siten, että vatsa on vielä tyytyväinen välipalasta eikä huuda naposteltavaa. Hoida myös kauppareissut täydellä vatsalla, jotta vältyt ylimääräisiltä houkutuksilta.
Valmista päivälliseksi vaihdellen sekä tuttuja että uusia ruokalajeja. Ennestään tuttuja arkiruokia valmistaessa kannattaa miettiä, voisiko ruoan tehdä hitusen kevyemmin tai parantaa ruokalajin ravintoarvoa. Lisää esimerkiksi lihapullien tai murekkeen kuitupitoisuutta korvaamalla korppujauhot sokerijuurikkaasta valmistetuilla Fibrex-hiutaleilla. Sokerittomat hiutaleet edistävät vatsan toimintaa ja auttavat laskemaan kolesterolia. Kokeile Fibrexiä myös kaalilaatikossa riisin sijasta. Gluteenittoman kaalilaatikon ohjeen löydät täältä.

 

Herkullista ja keveämpää kokkausta toivottaa,
Oriolan Hyvän olon keittiö

 

Edullinen ja maukas rosee kannattaa pitää mielessä myös kevään buffet-kautta varten.

Mikä? Adobe Reserva Rose 2017 (10,40 e) on kuiva, hapokkaan ryhdikäs viini Chilestä. 

Millainen? On pelkkää ennakkoluuloisuutta juoda roseeta ainoastaan kesällä. Tämä talviroseeksi sopiva mainio viini maistuu punaherukoilta, vadelmilta ja punaisilta omenoilta. Hinta-laatusuhde on erinomainen.

Minkä kanssa? Täydellinen seuralainen lämpimälle salaatille, jossa on esimerkiksi paahdettua kesäkurpitsaa tai munakoisoa. Pidä mielessä myös kevään buffet-kautta ajatellen, sillä ryhdikäs viini kestää monenlaisia makuja, ja on edullisuutensa vuoksi hyvä valinta suurempiinkin juhliin.

Lisää Tuomas Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä!