Kaurakermat, -fraichet ja -jogurtit ovat usein jo yhtä hyviä kuin tavalliset, joskus jopa parempia. Ruokatoimittaja testasi kymmenen kiinnostavinta kauratuotetta.

Enää ei ole mikään ongelma välttää maitotuotteita ruoanlaitossa, sillä kaupan maitohyllyssä on rivikaupalla kasvipohjaisia "kermoja", "fraicheja" ja "jogurtteja". Tarjonta on kehittynyt kysynnän mukaan, kun vegaanius ja ekologiset valinnat ovat alkaneet kiinnostaa yhä useampaa. Erityisesti kauratuotteiden valikoimasta voi kiitellä, sillä lähellä tuotettuina ne ovat soijajogurtteja parempi valinta.

Valitsimme testiin kymmenen kiinnostavinta kauratuotetta, viisi Suomesta ja viisi Ruotsista, sillä valikoima jakautuu melko tasaisesti suomalaisten ja ruotsalaisten tuotteiden välille. Mutta kummat ovat parempia?

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ruokakermat

Suomi: Planti creamy cooking kaura*, 0,99 e/ 200 ml

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maku on mieto ja vähän kaurainen ja koostumus paksumpi kuin tavallisessa ruokakermassa. Sopii kaikkeen mihin ruokakerma: keittoihin, kastikkeisiin ja piirakoihin.

Ruotsi: Oatly ruokaan, 1,39 e/250 ml

Väri ja koostumus vastaa tavallista ruokakermaa ja makukin on lähellä. Ruoassa käytettynä eroa olisi vaikea huomata. Yhtä hyvä tuote kuin ruokakerma, mutta kuohukerman täyteläisyyteen se ei yllä.

Voittaja: Ruotsi

 

Ranskankermat

Suomi: Yosa luomu kaurafraiche, 2,39 e/200 g

Happamassa maussa on kireä takapotku, ja siksi tämä fraiche ei ole parhaimmillaan sellaisenaan kastikkeena tai dippinä. Ruoanlaitossa tuote toimii kyllä. Suutuntuma on hieman jauhoinen, sillä kaikki rasva (yht. 12,6 %) ei ole liennut fraicheen.

Ruotsi: Oatly fraiche, 2,39 e/200 g

Värin, koostumuksen ja maun puolesta tämän melkein sekoittaa tavalliseen ranskankermaan. Erinomainen tuote, jopa parempi kuin tavallinen ranskankerma, jos ajattelee rasvan terveellisyyttä (rasvaa on 15 %). Muutamissa Oatlyn tuotteissa hyvä rakenne on saatu aikaan palmuöljyllä, jonka tuotanto ei ole kovin ekologista.

Voittaja: Ruotsi

 

Maustamattomat jogurtit

Suomi: Yosa luomu naturell, 1,85 e/400 g

Maku on hyvin hapan ihan kuin tavallinenkin jogurtti, eikä kauran ominaismaku puske niin läpi. Paksu koostumus muistuttaa täysrasvaista jogurttia.

Ruotsi: Oatly naturell, 3,69 e/1 kg

Maku on mieto, ja siksi kaura maistuu voimakkaasti. Maku jää turhan pliisuksi. Rakenne on löysempi kuin suomalaisessa. Suuri pakkauskoko toimii hyvin, jos jogurttia kuluu paljon.

Voittaja: Suomi

 

Sitruunajogurtit

Suomi: Yosa luomu sitrus, 1,79 e/2 x 125 g

Koostumus on hytkyvä ja venyvä, vähän kuin viilissä. Maku on voimakkaamman sitruksinen kuin ruotsalaisen kilpailijan mutta turhan makea. Epämiellyttävän koostumuksen vuoksi jogurttia ei tee mieli syödä loppuun.

Ruotsi: Oatly sitruuna-seljankukka, 1,99 e/2 x 125 g

Seljankukka on mausteena trendien aallonharjalla, ja kukkainen maku toimii jogurtissa raikkaan sitruunan parina. Kaura maistuu mutta ei häiritsevästi. Suutuntuma on samettinen ja mukava. Jogurtti herkutteluun.

Voittaja: Ruotsi

 

Vaniljakastikkeet

Suomi: Planti creamy vanilla kaura*, 1,59 e/200 ml

Kastike on turhan makea, ja loppumaku muuttuu kitkeräksi. Maku on voimakkaan vaniljainen mutta keinotekoinen. Se tuo mieleen pikariin pakatun valmisvanukkaan, jossa on kermapursotus päällä.

Ruotsi: Oatly vaniljakastike, 1,39 e/250 ml

Rakenne on juoksevampi ja miellyttävämpi kuin suomalaisessa kastikkeessa, ja samoin maku. Se muistuttaa kaupan valmista maitopohjaista vaniljakastiketta. Maku on hieman keinotekoinen, sillä maku tulee vanilja-aromista, ei aidosta vaniljasta. Tätä söisi mielellään piirakan kanssa.

Voittaja: Ruotsi

 

Lopputulos: Ruotsi 4, Suomi 1. Heja Sverige! Mutta ennen kaikkea heja vegaanit ja maidon välttäjät! Kauratuotteiden valikoima on laadukkaampi kuin koskaan.

*Tuote on valmistettu suomalaisesta kaurasta Suomessa, mutta omistus on Ruotsissa.

Vierailija

Palmuöljyä kuljetetaan samoilla tankkilaivoilla kuin muitakin öljyjä... Jos nyt viljely onkin ekologista (?), mutta käsittely sen jälkeen?

  • ylös 11
  • alas 8
Sisältö jatkuu mainoksen alla