Ensin perunaa haukuttiin lihottavaksi ja sitten se jätettiin lisukkeeksi. Tee perunalle kunniaa kokkaamalla Sopan ohjeilla ruokia, joissa peruna saa loistaa.

Perunaparka on aina vähän vääränlainen. Vaikka se on suomalaisen ruuan kulmakivi, sen maine ei ole ollut hääppöinen. Ylipainokeskustelussa peruna sai syyt niskoilleen ja kesti kauan kumota väitteet. Vihdoin sentään ymmärretään, ettei perinnejuureksemme kalpene ravintoarvoiltaan riisille tai pastalle - päinvastoin, mutta edelleen peruna nähdään helposti pelkkänä lisukkeena. Peruna on paljon muutakin kuin lautasen reunalla nököttävä onneton pallero. Poimi talteen Sopan parhaat perunaohjeet ja vakuutu.

Vihreät, keltaiset ja punaiset perunat

Perunasta saa kaiken irti, kun valitsee oikean lajikkeen kulloiseenkin käyttötarkoitukseen. Kiinteämaltoiset lajikkeet on merkitty vihreällä värikoodilla ja ne sopivat hyvin muun muassa keittoihin ja salaatteihin. Jauhoiset perunat soseutuvat hyvin muusiksi ja taikinoihin ja ne on merkitty punaisella värillä. Keltaisen värikoodin perunat ovat yleisperunoita yleiskokkailuun.

Kuorilla vai ilman?

Monesti sanotaan, että perunan arvokkaat ainesosat sijaitsevat kuoressa ja siksi perunat kannattaisi syödä kuorineen. Perunan kuori sisältääkin muun muassa runsaasti kuitua. Toisaalta kasvisten luontaisia myrkkyjä, eli toksiineja sijaitsee eniten perunan kuorikerroksessa ja kuoriminen vähentää myrkkypitoisuutta tuntuvasti. Kyse onkin siis enemmän makuasiasta. Jos haluat syödä perunat kuorineen, pese ne hyvin juuresharjalla.

Gnoccheissa perunaa ei ole alistettu sivurooliin, vaan se saa loistaa estradilla. Herkullisten perunamykyjen lisukkeeksi riittää yksinkertaisimmillaan raastettu pecorino ja mustapippuri.  Myös ruskistettu tai sitruunalla maustettu voi sekä tuore salvia tai persilja ovat loistavia kumppaneita perunagnoccheille.

Kukaan ei pakota tekemään risottoa riisistä! Kun kiinteät perunat leikkaa pienen pieniksi kuutioiksi, ne voi paistaa risoton tapaan.  Rapsakaksi paistettujen metsäsienten kanssa käsillä on syksyn paras ”potutto”.

Tuhdisti maustetussa vuoassa perunaviipaleet käpristyvät ronskisti padan pinnalla, eivätkä piilotettuna pohjalle. Talvisessa herkussa maistuu perunoiden lisäksi paprika.

Perunat imevät itseensä ihanat maut myös tässä padassa. Oliivit, sitruunat ja yrtit maustavat sekä potut että broilerin.

Syksyn rapeimmat kasvispihvit syntyvät perunoista ja rouskuista. Lisukkeena tarjotaan kurkkusalaattia ja venäläisittäin maustettua ranskankermaa.

Kantikkain leikatuista perunoista syntyy naposteltava, joka on kaukana vaatimattomasta.

 

 

 

Vain siirapilla makeutettu lisuke

Perunalle päärooli! Tee lisukkeesta tähti

Imelletty perunalaatikko valmistettiin vielä 1900 luvun lopulla haarukalla syötäväksi pääruoaksi ja sillä oli tarkoitus tulla kylläiseksi. Nykyisin imelletyn perunalaatikon asema pääruokana on romahtanut ja sitä valmistetaankin lähinnä vähäpätöiseksi "vain lisukkeeksi" notkeaksi velliksi mikä ei edes haarukassa pysy. Ja imeltäminen on korvattu siirapilla ja sokereilla makeuttamalla. Imelletylle perunalaatikolle olisi jo aika palauttaa se asema "tavallisena arkiruokana" mihin se nousi 1700 luvun...
Lue kommentti