Ranch-kastike on jenkkiklassikko. Se kuuluu tehdä piimästä.
Ranch-kastike on jenkkiklassikko. Se kuuluu tehdä piimästä.

Suomessa juomme usein piimän piimänä. Amerikassa siitä tehdään kastiketta! Edullinen ja kevyt piimä sopii myös marinointiin ja smoothieen.

Monipuolinen piimä on pompannut ravintoloidenkin listoille. Turkulainen Kaskis on tarjonnut piimäkastiketta kalan kanssa ja Porvoon Sicapellessä siitä on tehty pannacottaa.

Testasimme piimän monipuolisuuden. Tässä kolme tapaa nauttia piimästä!

Ranch-kastike

Kaupan ranch-dipillä ja amerikkalaisessa ranch-kastikkeella ei ole juuri mitään yhteistä. Piimään sekoitettu ranch-kastike on raikas ja kesäinen yleiskastike. Jenkeissä sitä syödään usein salaatin kanssa, mutta miksei ranchia voisi käyttää kastikkeeksi vaikkapa grilliruoalle.

Resepti

2 dl piimää

2 rkl majoneesia

½ dl silputtua lehtipersiljaa ja ruohosipulia

1 tl karkeaa dijon-sinappia

½ tl paprikajauhetta

½ tl suolaa

1 rkl sitruunan mehua

1. Silppua yrtit. Sekoita kaikki ainekset yhteen pienessä kulhossa ja anna tekeytyä 10 minuuttia.

Piimämarinadi

Piimällä (kuten jugurtilla ja muilla hapanmaitotuotteilla) voi mureuttaa ja marinoida lihaa. Piimä on mukavan ohutta joten se sopii hyvin marinadin pohjaksi. Lisäksi sen maku on raikas. Sekoita piimän joukkoon yrttejä ja chilikastiketta ja marinadi on valmis. Voit yhtä lailla käyttää tuoretta chiliä tai vaikkapa salsaa marinadissa.

Piimää smoothieksi

Kevyt piimä sopii myös smoothieen. Kaada pari desiä piimää sauvasekoittimen kulhoon, lykkää perään desi marjoja ja puoli desiä kaurahiutaleita. Surauta tasaiseksi.

Piimä on hyväksi vatsalle ja sopii myös keventäjille.

Piimä ja tilli yhdistyvät vihreäksi kastikkeeksi, joka maistuu grillatun kalan kanssa. Kurkkaa resepti täältä.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin