Ranch-kastike on jenkkiklassikko. Se kuuluu tehdä piimästä.
Ranch-kastike on jenkkiklassikko. Se kuuluu tehdä piimästä.

Suomessa juomme usein piimän piimänä. Amerikassa siitä tehdään kastiketta! Edullinen ja kevyt piimä sopii myös marinointiin ja smoothieen.

Monipuolinen piimä on pompannut ravintoloidenkin listoille. Turkulainen Kaskis on tarjonnut piimäkastiketta kalan kanssa ja Porvoon Sicapellessä siitä on tehty pannacottaa.

Testasimme piimän monipuolisuuden. Tässä kolme tapaa nauttia piimästä!

Ranch-kastike

Kaupan ranch-dipillä ja amerikkalaisessa ranch-kastikkeella ei ole juuri mitään yhteistä. Piimään sekoitettu ranch-kastike on raikas ja kesäinen yleiskastike. Jenkeissä sitä syödään usein salaatin kanssa, mutta miksei ranchia voisi käyttää kastikkeeksi vaikkapa grilliruoalle.

Resepti

2 dl piimää

2 rkl majoneesia

½ dl silputtua lehtipersiljaa ja ruohosipulia

1 tl karkeaa dijon-sinappia

½ tl paprikajauhetta

½ tl suolaa

1 rkl sitruunan mehua

1. Silppua yrtit. Sekoita kaikki ainekset yhteen pienessä kulhossa ja anna tekeytyä 10 minuuttia.

Piimämarinadi

Piimällä (kuten jugurtilla ja muilla hapanmaitotuotteilla) voi mureuttaa ja marinoida lihaa. Piimä on mukavan ohutta joten se sopii hyvin marinadin pohjaksi. Lisäksi sen maku on raikas. Sekoita piimän joukkoon yrttejä ja chilikastiketta ja marinadi on valmis. Voit yhtä lailla käyttää tuoretta chiliä tai vaikkapa salsaa marinadissa.

Piimää smoothieksi

Kevyt piimä sopii myös smoothieen. Kaada pari desiä piimää sauvasekoittimen kulhoon, lykkää perään desi marjoja ja puoli desiä kaurahiutaleita. Surauta tasaiseksi.

Piimä on hyväksi vatsalle ja sopii myös keventäjille.

Piimä ja tilli yhdistyvät vihreäksi kastikkeeksi, joka maistuu grillatun kalan kanssa. Kurkkaa resepti täältä.

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.