Tästä ei salaatti parane. Kuva Sami Repo
Tästä ei salaatti parane. Kuva Sami Repo

Rakenna ruokaisa salaatti syksyn kasviksista ja viljasta. Surauta kylkeen tahna tai mehevä kastike.

Tuhti salaatti käy ateriasta. Syksyisen salaatin rakennat juureksista, pavuista tai lisäämällä joukkoon reilusti juustoa. Viljapohjainen salaatti on helppo rakentaa edellisen päivän rippeistä. Kauhallinen riisiä, pastaa, couscousia tai kvinoaa on loistava lisä kasvisten kylkeen.

Paahda mehevät syysjuurekset uunissa. Lohko pellille punajuuria, palsternakkaa, bataattia ja sipulia. Voitele juurekset mausteöljyllä. Tarjoa jäähtyneinä tai haaleina kirpakan rucolan ja paahdettujen pähkinöiden seurassa.

Valmiit purkkipavut ja kikherneet ovat nopeita ja superkäteviä käyttää. Huuhtele pavut ja lisää joukkoon tilkka yrteillä ja valkosipulilla maustettua öljyä. Anna papujen marinoitua. Lisää ne salaatin osaksi tai surauta tahnaksi salaattikastikkeen tapaan tarjottavaksi.

Juustoista feta ja halloumi ovat kohta tutumpia salaatin parina kuin pitkään kypsytetyt juustot. Kokeile murtaa joukkoon gruyereä tai parmesaania tai kuutioi emmentalia tai kermajuustoa makusi mukaan. Kotoinen raejuustokin toimii arkisen salaatin osana vallan mainiosti.

Pähkinät ja siemensekoitukset ovat hyvä kruntsi salaatin joukossa. Lisää sellaisenaan tai paahda kevyesti pannulla ennen kun lisäät salaatin joukkoon.

Sesonkisalaattina kannattaa käyttää vihersalaatin tilalla valko-, puna-,  lehti- tai vuonankaalia. Kaali on paljon ravitsevampaa ja  maukkaampaa kuin lehtisalaatti. Parsa- ja kukkakaali maistuvat salaatin joukossa pähkinäöljyllä valeltuna taivaallisilta, joko sellaisenaan tai muutaman minuutin kypsennyksen käyneenä.

Sienet kannattaa hyödyntää myös salaateissa. Paista ne napakoiksi pannulla, mausta yrteillä, suolalla ja pippurilla ja pikku tilkalla laadukasta öljyä. Lisää sienet rapean romainesalaatin kyytiin ja lastuta päälle parmesaania.

Kastikkeet viimeistelevät annoksen. Tee öljyistä itamaisia lisäämällä joukkoon silputtua inkivääriä, juustokuminaa, chiliä ja limeä. Välimerellisiä tirskauttamalla kyytiin sitruunaa, valkosipuli ja tuoreita yrttejä.  Lähi-idän säväyksen tekee ras el hanout -mausteseos, sitruunamehu ja tuore minttu.

Tahnat ovat täyttävä lisä salaatin kylkeen. Tee hummusta punajuuresta, kikherneistä tai pestoa parsakaalista tai porkkanoista.

Tästä löydät täydellisen vinegretin kaavan.

Tästä löydät paahdetut juures-linssisalaatin ohjeen.

Tästä löydät adjika-salaatin ja saksanpähkinätahnan ohjeen.

Tästä löydät lämpimän lohisalaatin ohjeen.

Tästä artikkelista löydät lisää vinkkejä salaatteihin.