Amerikkalaisen keittiömestarin ja televisiotähden Julia Childin opit eivät ole vanhentuneet 50 vuodessa lainkaan.
Amerikkalaisen keittiömestarin ja televisiotähden Julia Childin opit eivät ole vanhentuneet 50 vuodessa lainkaan.

Jos et jaksa lukea ranskalaisen keittotaidon opuksia, on olemassa helpompi tapa opetella, kuinka tehdään vichyssoise ja soufflé au fromage.

Olen nyt katsonut amerikkalaisen keittiömestarin Julia Childin "näin teet oikeaoppisen munakkaan"-videon kolme kertaa (omelettes). Tiedän, että paistinpannun kuuluu olla tarpeeksi kuuma, kun kaadan muna-vesi-suola-pippuri-sekoituksen pannuun. Tiedän, että pitää odottaa hetki ja sitten vetää kaksin käsin paistinpannua edestakaisin, jotta kananmuna alkaa kääntyä rullalle. Tiedän, koska olen ladannut multimedia-applikaation Mastering the Art of French Cooking: Selected Recipes (2012). Se sisältää muun muassa 32 klassista ranskalaista reseptiä ja 30 "Way to Cook" -videoklippiä.

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aion suorittaa lyhyen oppimäärän ranskalaisista klassikkoruuista kesän aikana Turun saaristossa. Syy: ranskalainen keittotaito ja sen periaatteet ovat lopulta perustana kaikelle ruoanlaitolle, ja taidoissani on vielä hiomisen varaa. Olen valinnut opettajakseni Julia Childin, koska hän ei voi olla huono. Hänhän opetti ranskalaisen keittotaidon menestyksekkäästi yhdysvaltalaiselle yleisölle 1960-luvulla. Mikä parasta, hänen "näin teet" -videoissaan ei ole taustamusiikkia. Minua viehättää myös tieto siitä, että Julia Child inhosi ruokasnobbailua ja mokaili keittiössä. Hän piti kovasti viinistä.

 

 

Resources-osiossa on ruoanlaittajan työkalut: selitykset ranskankielisille ruokatermeille (ranska-englanti), opastusta ranskalaisten ruoka-aineiden käytöstä, semi-uuvuttava tietopaketti viineistä, erinomainen (kuvapainotteinen) opaste paloittelusta ja raaka-aineiden oikeaoppisesta leikkaamisesta sekä celcius-fahrenheit-muuntotaulukko (ja paljon muuta).

Julia Childin ääntä ja korkeaa intonaatiota on hauska kuunnella. Odotan, että hän sanoo kuuluisat "yum yum" ja "horray". Tirkistelen, millainen kuvauskeittiö Way to Cook -studiossa on ollut 1960-luvulla ja kappas, näyttää siltä, että Julian monitoimikone on samanlainen kuin minulla (omani on 1970-luvulta).

"Kun teet majoneesin itse, et enää ikinä osta sitä kaupasta", Julia päättää puolestani.

 

Julia Child kuoli 92-vuotiaana 13. elokuuta 2004. Hänen elämästään on myös tehty elokuva Julie & Julia (Amy Adams & Meryl Streep).

Englanninkielisen sovelluksen saa ladattua iTunesista 4,99 dollarilla.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla