Pohjoismaiden kuumimmat ravintolat löytyvät White Guide -oppaasta.
Pohjoismaiden kuumimmat ravintolat löytyvät White Guide -oppaasta.

Joulukuun puolivälissä Michelin-opas saa pohjoismaisen kilpailijan. Silloin ilmestyy uusi ravintolaopas, joka pistää pohjolan ravintolat paremmuusjärjestykseen.

Englanninkielinen White Guide Nordic esittelee 250 parasta ravintolaa Ruotsista, Tanskasta, Norjasta, Suomesta ja Islannista. Eniten sivuja saavat 80 ruotsalaisravintolaa, mutta Suomestakin kirjaan pääsee tekijöiden mukaan ainakin 40 ravintolaa. Arviot ovat nimettömänä pysyttelevien kriitikoiden tekemiä. He ovat pisteyttäneet kaikki ravintolat koekäyntien perusteella.

White Guide -opas on ruotsalaisille entuudestaan tuttu, sillä se on arvioinut ruotsalaisravintoloita vuodesta 2004 lähtien. Tanska sai oman kirjansa viime keväänä. Valkokantinen opas on ollut merkittävä tekijä skandinaavisen ravintolakulttuurin esittelyssä.

Englanninkielisen oppaan ilmestyminen liittyy pohjoismaisen gatronomian nousuun ja menestykseen maailmalla. Pohjolasta on tullut kuuma kohde ruokamatkaajille jo siksi, että kööpenhaminalainen Noma on valittu monta kertaa maailman parhaaksi ravintolaksi. Sen vanavedessä koko Pohjola on alkanut kiinnostaa herkkusuita.

Ruotsalaisten ravintoloiden White Guide -arviot löytyvät osoitteesta whiteguide-sweden.com.