Susanna Kuusisto ja Kari Hyvärinen tarjoilivat pop-up-ravintolassaan plättyjä. Kuva: Marinella Ruusunen.
Susanna Kuusisto ja Kari Hyvärinen tarjoilivat pop-up-ravintolassaan plättyjä. Kuva: Marinella Ruusunen.

Toukokuun Ravintolapäivässä on mukana yli 2000 pop-up-ravintolaa.

Lauantaina 17. toukokuuta vietetään jälleen Ravintolapäivää, ja tällä kertaa tapahtumasta on tulossa suurempi kuin koskaan.

"Mukaan on ilmoittaunut ennätykselliset 2002 yhden päivän ravintolaa 34 eri maasta ja määrä kasvaa edelleen" kertoo Ravintolapäivän järjestäjiin kuuluva Timo Santala.

Pop-up-ravintolakarnevaali paitsi kasvaa mutta myös kansainvälistyy. Eniten Ravintolapäivä on kasvattanut suosiotaan Venäjällä, Hollannissa ja Tšekissä. Uusia, ensimmäistä kertaa Ravintolapäivään osallistuvia maita ovat Etelä-Korea, Taiwan ja Jordania.

Ravintolapäivään odotetaan osallistuvan tällä kertaa noin 240 000 henkilöä. Näistä puolet osallistuu tapahtumaan Suomessa. Kotimaisia pop-up-ravintoloita on tässä Ravintolapäivässä mukana 1200 kappaletta.

"Se on valtava määrä Suomen kokoisessa maassa ja osoittaa, että Ravintolapäivä on vakiinnuttanut asemansa koko kansan yhteisenä juhlana. Ravintolapäivän viehätys perustuu siihen, ettei se ole pelkkä ruokatapahtuma, vaan sosiaalinen tapahtuma, joka kokoaa yhteen kaikki vauvasta vaariin, niin tekijöinä kuin kokijoina" Santala sanoo.

Ravintolapäivä on Suomessa kehitelty ruokakarnevaali, jolloin kuka tahansa voi perustaa pop-up-ravintolan päivän ajaksi. Nyt järjestettävä Ravintolapäivä on järjestyksessään 13:s.

Ravintolapäivässä mukana olevat ravintolat löytyvät täältä.

Vuoden sisään Turku ja Helsinki saivat modernit vegeravintolat. Söimme niissä ja olimme hyvin tyytyväisiä.

Niin Kuorissa kuin Yes yes yesissäkin uskotaan pieniin annoksiin ja niiden jakamiseen seurueen kesken. Selkeää jakoa alku- ja pääruokiin ei ole, ja viini sekä cocktailit ovat vahvassa roolissa. Isoruokaiselle voi erityisesti kalliimmassa Yes yes yesissä kertyä maksettavaa, mutta kevyesti syövä kiittää, että ei tarvitse maksaa ylisuurista annoksista. Kummassakin ravintolassa osa annoksista on vegaanisia.

Yes yes yes
Helsinki, Iso Roobertinkatu 1

Parhaat maut

Mustan tahinin maustama uunibataatti ja halloumiranskalaiset ovat Yes yes yesin puhutuimmat annokset, mutta herkullisuudessa voiton vievät saviuunissa paistetun naan-leivän kanssa tarjotut dipit, 12 e, ja palmunsydänsalaatti, 12 e, jossa Italia kohtaa Aasian parmesaanin, tryffeliöljyn, mison, inkiväärin ja chilin liittoumassa. Viereisen pöydän ruotsalaismies tilaa kukkakaaliannoksen kahdesti.

Maukkain juoma

Lehtikaalidaiquiri, 12 e, osoittaa, ettei iso baaritiski seiso ravintolan keskellä turhaan.

Miinusta

Ruuhkaisessa ravintolassa tarjoilijat vaihtuvat lennossa, eikä yhteispeli tahdo sujua: jälkiruokia tyrkytetään, vaikka osa tilatuista ruuista on saapumatta. Kuten ketjun muissa ravintoloissa, myös täällä monet tarjoilijat haluavat puhua vain englantia, ja ruokalista löytyy ainoastaan englanniksi.

Katso ja nauti

Läpibrändätyn ravintolan sisustus kertoo, että Miami vice -pastellivärit, pitkä baaritiski, viherkasvit ja marmori ovat nyt muotia. Harmillisesti seinältä loistava koristevalo ”pilaa” annosten kuvaamisen. Parasta ravintolassa on iloinen hyörinä, joka täyttää suositun paikan jopa arki-iltaisin. Asiakkaat ovat vanhempia kuin Kuorissa, mikä selittyy kenties sillä, että Yes yes yes on kalliimpi.

Hinta

10–14 e, pieniä annoksia suositellaan tilaamaan 3–4/ruokailija.

Kuoren pöydät ovat lähellä toisiaan.
Kuoren pöydät ovat lähellä toisiaan.


Kuori
Turku, Hämeenkatu 8

Parhaat maut

Aasialaisvaikutteiset ruuat hallitsevat listaa, ja ne ovat myös säväyttävimpiä – mikä maku, tuoreus ja raikkaus! Tällaista aasialaisruuan pitäisi aina olla. Esimerkiksi grillistä makua saaneet paksoit lämpimän soija-mustakaaliliemen kanssa vievät makutaivaaseen. Myös paikan tunnusannokseksi muodostunutta rapean seitanin täyttämää salaattitacoa, 6 e, kannattaa maistaa.

Upea cocktail 

Baarimestari ravistaa raikkaan vegaanisen mocktailin, 5 e, jossa maistuu minttu, basilika ja limetti. Kunpa muuallakin tehtäisiin yhtä hyviä alkoholittomia drinkkejä. Oluilla ja vegaanisilla viineillä on vahva rooli juomavalikoimassa.

Matala kynnys

Lähellä yliopistoa sijaitseva ravintola on erityisesti nuorten naisten suosiossa. 60-luvun isojen ikkunoiden liiketilaa ei ole remontissa hiottu tylsäksi, vaan paikka hengittää kutsuvasti. Viherkasvit ja puiset huonekalut pehmentävät betonilattiaisen salin, ja ikkunaseinän pitkä tiski tarjoaa pimeänä iltana suojaisan paikan yksin saapuville.

Miinusta

Yksityiset keskustelut kannattaa käydä toisaalla, sillä väli viereisiin pöytiin on hyvin lyhyt.

Hinta

Annokset 6–18 e, kuusi ruokalajia 56 e, viinipaketti, 40 e.

Juttu on julkaistu Glorian ruoka ja viinin numerossa 2/2018. 

Juhannusmyyntiä Helsingin kauppatorilla vuonna 1957. Kuva: Kaarlo Lindberg / Helsingin kaupunginmuseo
Juhannusmyyntiä Helsingin kauppatorilla vuonna 1957. Kuva: Kaarlo Lindberg / Helsingin kaupunginmuseo

Helsinki hiljenee juhannukseksi, mutta ei hätää. Näillä vinkeillä löydät maittavaa ruokaa pääkaupungin yöttömässä yössä. 

Kiinnostaako perinteinen juhannusmeininki kokkoineen ja merimaisemineen? Suuntaa Pihlajasaareen tai Uunisaareen. Molemmissa saarissa on nimittäin myös ravintola. Juhannuksena niissä nautitaan muun muassa savustettuja herkkuja: esimerkiksi kampelaa ja viljaporsasta. Kaivopuiston Café Ursula on avoinna juhannuksen. Senkin edustalla poltetaan kokkoa ja soitetaan haitaria. Kahvila tarjoaa myös à la carte -annoksia, ja pitää ovensa auki juhannusaaton kunniaksi perjantaina keskiyön yli.

Sekä Hernesaaren rannassa että Lonnan saarella on erityisiä juhannustapahtumia, joissa on tunnettuja artisteja, mutta myös ruokaa. Tapahtumiin täytyy kuitenkin ostaa liput erikseen.


Allas Sea Pool, kuva Eetu Ahanen

Jos haluat sekä saunaan että syömään, vaihtoehtoina ovat Löyly ja Allas. Löylyn kesämenun suosituin annos on nyhtökaurahampurilainen. Altaalla taas on avoimet ovet juhannusaattona, eli saunaan pääsee ilmaiseksi klo 14-17. Pihalla on tarjolla juhannusmakkaraa, ravintolan puolella muun muassa silakkatempuraa ja sipulipihviä.


Kuva: Ravintola Sunn

Keskikaupungilla monet ravintolat sulkevat ovensa. Kebab-pizzerioiden ja kiinalaisten ravintoloiden lisäksi on kuitenkin joitakin poikkeuksia. Bystro tarjoaa modernia slaavilaista sapuskaa ja Bröd urbaania bistromeininkiä. Skandinaavista ruokaakin löytyy, sillä Senaatintorin nurkalla sijaitseva Sunn ei lomaile. Ja jos italialaisten makujen himo yllättää, Bulevardilla sijaitseva Toscanini on auki. 

Parempaa pizzaa saa juhannusviikonloppuna useammasta paikasta, mutta aukioloaikojen kanssa kannattaa olla tarkka. Yrjönkadulla sijaitseva Pjazza on auki vain lauantaina, ja Kalevankadun Puttes Pizza & Bar taas vain sunnuntaina. Skiffer palvelee Liuskaluodon saaressa läpi juhannuksen. 

Modernia pohjoisafrikkalaista taas tarjoaa Kallion Sandro, joka on auki koko juhannuksen (Eiran Sandro sen sijaan on suljettu).

Kampin kauppakeskuksen ravintolat ovat suurimmaksi osaksi kiinni. Auki ovat kuitenkin italialaistrattoria Bastardo ja tapasbaari Bar Cón.


Kuva: Gula Villan

Hyvän ruuan perässä kannattaa tietysti suunnata hieman kauemmaskin. Gula Villan on 1800-1900 luvun vaihteessa rakennettu huvila Espoon Isossa-Vasikkasaaressa. Nykyään paikalla on muun muassa kesäravintola, jossa voi juhannuksena nauttia niin etanoita kuin lohikeittoa merellisissä maisemissa. Myös Nokkalan majakassa Espoossa voi syödä merta ihastellen. 

Nuuksion luontokeskus Haltian ravintola taas tarjoaa kotimaisista raaka-aineista valmistettuja juhannusherkkuja viikonlopun yli. Luvassa on myös elävää musiikkia.