Seuraa tätä miestä, jos haluat syödä hyvin. Kuva: Tuomas Kolehmainen.
Seuraa tätä miestä, jos haluat syödä hyvin. Kuva: Tuomas Kolehmainen.

Glorian Ruoka & Viinin vuoden vaikuttajaksi valitsema Richard McCormick tunnetaan etenkin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan makuja tarjoilevista Sandro-ravintoloista sekä ruokarekkojen kokoontumisajoista.

Richard McCormick on antanut kasvot Kalliossa sijaitsevalle Sandrolle, yhdelle Helsingin suosituimmista ravintoloista. Sandroa on pitkälti kiittäminen siitä, että Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän maut shakshuka-pannusta baba ganoush -tahnaan saapuivat meidän tutustuttaviksi – nyt myös kaupungin toisella laidalla. McCormick avasi juuri toisen Sandron Eiraan.

Mutta McCormick puuhaa myös kulisseissa, ja aika tahdilla. Keväällä hän osallistui Streat Helsinki -katuruokatapahtuman järjestämiseen Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategian vetäjän Ville Relanderin ja muun tiimin kanssa.

Tapahtuman tarkoituksena oli edistää katuruuan mahdollisuuksia Helsingissä ja luoda suomalaiselle katuruualle näkyvyyttä kansainvälisestikin. Samaa sanomaa McCormick jakoi myös New Yorkissa syyskuussa järjestetyillä NORTH-festivaaleilla. Hän kokkasi newyorkilaisille nyhtöhirvihodareita mustikka-lakritsikastikkeen ja punajuuriketsupin kanssa.

Suurimman kunnian McCormick ansaitsee kuitenkin työstään ruokarekkojen eteen. Ilman häntä kymmenet rekat ja ruokapyörät eivät olisi parkkeeranneet Kasarmitorille Street Food Carnival -kokoontumisajoihin ja Helsinki rullaisi yhä vuosia Tukholmaa ja Kööpenhaminaa jäljessä.

Myös vuoden ruokavaikuttajan voi bongata ruokarekan piisistä eri tapahtumissa. Pidä silmällä vaaleanpunaista rekkaa, jonka kyljessä lukee ”Richard McCormick’s Food Truck – Follow that Truck”.

Lisää Glorian ruoka&viinin vuoden parhaita löydät tämän linkin takaa.

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneyta. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta enemmän kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.