FOlioon käärityt herkut säilyvät mehukkaina eivätkä pala helposti Kuva: iStock
FOlioon käärityt herkut säilyvät mehukkaina eivätkä pala helposti Kuva: iStock

Folionyytti on helppoa grillattavaa. Se pääsee harvemmin palamaan ja siihen voi kääräistä kaikki kesän parhaat maut.

1. Raikas kalanyytti

Kokoa nyyttiin vaalea kalafilee, kuten siikaa tai ahventa, sitruunan siivuja ja tuoretta tilliä. Laita sitruunan siivut alimmaiseksi, jolloin ne paahtuvat vähän ja höyrystävät hyvää makua kalaan. Kun kala on kypsynyt, tipauta nyyttiin vielä lusikallinen tuorejuustoa.

2. Fenkolipussukka

Siivuta fenkoli ohuiksi siivuiksi. Jaa fenkolisiivut pariin nyyttiin ja livauta oliiviöljyä perään. Fenkoli on valmis, kun se on pehmennyt muttei vielä muhjua. Purista valmiille fenkoleille sitruunan mehua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Grillipyttis

Eilisen perunat ja makkarat (miksei myös lihapullat) sujahtavat hyvin grillinyytin sisälle. Tee jokaiselle ruokailijalle oma nyytti ja riko vielä lopuksi kananmuna kuumaan nyyttiin. Kypsytä niin, että valkuainen hyytyy, mutta keltuainen pysyy ihanan löysänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Aasialainen katkisnyytti

Pilko iso kasa korianteria ja hienonna valkosipulin kynsiä. Halkaise muutama chili. Sekoita kaikki kulhossa katkarapujen kanssa ja nosta grillinyyttiin. Vuole lopuksi päälle muutama siivu voita ja grillaa nopeasti kypsäksi.

5. Jenkkipläjäys

Överi jenkkinyytti tehdään tietenkin ranskalaisista. Pakkaa nyyttiin kasa pakasteranskalaisia ja cheddarjuustoa. Kun ranskikset ovat kypsyneet, viimeistele pläjäys kevätsipulilla tai ruohosipulilla.

6. Kesäperunat

Kääri nyyttiin keitetyt uudet perunat yhdessä voinokareiden kanssa. Saksi mukaan myös kevätsipulin varsi ja reilusti tuoretta tilliä. Tämä nyytti maistuu erityisen hyvältä savukalan kanssa.

7. Rouskuva kasvisnyytti

Valitse rouskuvaan nyyttiin kasviksia, joita voit syödä kypsänä ja raakana. Esimerkiksi paprikat, retiisit, kesäkurpitsa ja punasipuli ovat hyviä nyytin täytteitä. Kärsivällinen grillaaja kypsentää kasvikset melkein pehmeiksi. Hätähousu kiskaisee nyytin grillistä, kun kasvikset rouskuvat vielä toden teolla. Lusikoi kuumien kasvisten päälle yrteillä maustettua tuorejuustoa ja rouhaise reilusti pippuria.

8. Hunajainen persikkanyytti

Puolita persikat ja kaiva siemen ulos. Pakkaa puolikkaat nyyttiin ja lorota päälle hunajaa. Ota pehmenneet persikat grillistä, avaa nyytti ja murusta pääälle sinihomejuustoa. Sulje nyytti vielä hetkeksi, jotta juusto pehmenee. Tarjoa salaatin päällä.

9. Omenahyve grillissä

Siivuta omena. Kokoa nyyttiin omenasiivut, kaurahiutaleita, voinokareita ja fariinisokeria. Halutessasi pilko vielä toffeekarkkeja tai valkosuklaata nyyttiin. Grillaa kunnes omenat ovat pehmeitä. Tarjoa jäätelön kanssa.

10. Avaruusbanaani

Folioon kääritty banaani on klassikko. Tee viilto ja tunge banaanin sisälle suklaata, vaahtokarkkeja, pähkinävoita ja kinuskikastiketta.

Kuvat: iStock

Sisältö jatkuu mainoksen alla