FOlioon käärityt herkut säilyvät mehukkaina eivätkä pala helposti Kuva: iStock
FOlioon käärityt herkut säilyvät mehukkaina eivätkä pala helposti Kuva: iStock

Folionyytti on helppoa grillattavaa. Se pääsee harvemmin palamaan ja siihen voi kääräistä kaikki kesän parhaat maut.

1. Raikas kalanyytti

Kokoa nyyttiin vaalea kalafilee, kuten siikaa tai ahventa, sitruunan siivuja ja tuoretta tilliä. Laita sitruunan siivut alimmaiseksi, jolloin ne paahtuvat vähän ja höyrystävät hyvää makua kalaan. Kun kala on kypsynyt, tipauta nyyttiin vielä lusikallinen tuorejuustoa.

2. Fenkolipussukka

Siivuta fenkoli ohuiksi siivuiksi. Jaa fenkolisiivut pariin nyyttiin ja livauta oliiviöljyä perään. Fenkoli on valmis, kun se on pehmennyt muttei vielä muhjua. Purista valmiille fenkoleille sitruunan mehua.

3. Grillipyttis

Eilisen perunat ja makkarat (miksei myös lihapullat) sujahtavat hyvin grillinyytin sisälle. Tee jokaiselle ruokailijalle oma nyytti ja riko vielä lopuksi kananmuna kuumaan nyyttiin. Kypsytä niin, että valkuainen hyytyy, mutta keltuainen pysyy ihanan löysänä.

4. Aasialainen katkisnyytti

Pilko iso kasa korianteria ja hienonna valkosipulin kynsiä. Halkaise muutama chili. Sekoita kaikki kulhossa katkarapujen kanssa ja nosta grillinyyttiin. Vuole lopuksi päälle muutama siivu voita ja grillaa nopeasti kypsäksi.

5. Jenkkipläjäys

Överi jenkkinyytti tehdään tietenkin ranskalaisista. Pakkaa nyyttiin kasa pakasteranskalaisia ja cheddarjuustoa. Kun ranskikset ovat kypsyneet, viimeistele pläjäys kevätsipulilla tai ruohosipulilla.

6. Kesäperunat

Kääri nyyttiin keitetyt uudet perunat yhdessä voinokareiden kanssa. Saksi mukaan myös kevätsipulin varsi ja reilusti tuoretta tilliä. Tämä nyytti maistuu erityisen hyvältä savukalan kanssa.

7. Rouskuva kasvisnyytti

Valitse rouskuvaan nyyttiin kasviksia, joita voit syödä kypsänä ja raakana. Esimerkiksi paprikat, retiisit, kesäkurpitsa ja punasipuli ovat hyviä nyytin täytteitä. Kärsivällinen grillaaja kypsentää kasvikset melkein pehmeiksi. Hätähousu kiskaisee nyytin grillistä, kun kasvikset rouskuvat vielä toden teolla. Lusikoi kuumien kasvisten päälle yrteillä maustettua tuorejuustoa ja rouhaise reilusti pippuria.

8. Hunajainen persikkanyytti

Puolita persikat ja kaiva siemen ulos. Pakkaa puolikkaat nyyttiin ja lorota päälle hunajaa. Ota pehmenneet persikat grillistä, avaa nyytti ja murusta pääälle sinihomejuustoa. Sulje nyytti vielä hetkeksi, jotta juusto pehmenee. Tarjoa salaatin päällä.

9. Omenahyve grillissä

Siivuta omena. Kokoa nyyttiin omenasiivut, kaurahiutaleita, voinokareita ja fariinisokeria. Halutessasi pilko vielä toffeekarkkeja tai valkosuklaata nyyttiin. Grillaa kunnes omenat ovat pehmeitä. Tarjoa jäätelön kanssa.

10. Avaruusbanaani

Folioon kääritty banaani on klassikko. Tee viilto ja tunge banaanin sisälle suklaata, vaahtokarkkeja, pähkinävoita ja kinuskikastiketta.

Kuvat: iStock

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin

Lehtikaali on monikäyttöinen vihreä voimavihannes, joka on kuin kotonaan niin sopassa, pastassa kuin salaatissakin. Kokkaa omat suosikkisi!

1. Keitä soppa

Ravinteikas, tummanvihreä lehtikaali tuo arkikeittoihin ytyä. Kokeile lehtikaalia vaikka vegaaniseen papukeittoon tai yhdistä se myskikurpitsan kanssa. Kevyen kasviskeiton saa lisäämällä samaan kattilaan muitakin kaaleja. Lehtikaali antaa hauskaa rakennetta ja väriä myös minestroneen.

2. Sekoita salaattiin

Kun lehtikaalia käyttää salaattiin, on entistä tärkeämpää riipiä lehdet kunnolla irti paksuista ruodeista ja silputa ne hienoksi. Hieromalla lehtiä öljytyin sormin ja lisäämällä sitruunaa tai viinietikkaa saa rakennetta hieman pehmenemään. Helpoimmin lehtikaali leppyy salaattikelpoiseksi, kun se saa käväistä kuumalla pannulla. Kokeile lehtikaalia vihreään salaattiin yhdessä lehtipinaatin kanssa tai paista lehtikaali ruokaisan vuohenjuustosalaatin pohjaksi.

3. Paahda sipseiksi

Klassikko jo syntyessään! Uunissa rapeiksi paahdetut lehtikaalit ovat herkullisia sellaisenaan. Lehtikaalisipsit sopivat myös pehmeän pastan ja risoton päälle, ja ne antavat hauskaa rapsuvaa rakennetta salaatteihin. 

4. Lisää piirakkaan ja pizzaan

Silputtuna ja paistettuna lehtikaali sopii erilaisiin kasvispiirakoihin. Jos haluaa lehtien rapeutuvan uunissa sipsien tapaan, kannattaa lehdet lisätä täytteen sijaan pinnalle juuston kanssa. Ohuet lehdet kärähtävät kuitenkin helposti, joten tarkkaile paistumista ja peitä piirakka tarvittaessa leivinpaperilla paistamisen aikana. Lehtikaalista valmistuu vegaaninen lehtikaaligalette, herkullinen lehtikaalipiirakka ja ihana valkoinen lehtikaalipizza.  

6. Tee pasta

Lehtikaali sopii paistettuna tai paahdettuna myös pastaan. Kaalit voi myös paistamisen jälkeen kiehauttaa nopeasti pannulla tilkassa vettä. Yhdistä lehtikaali pekonin kanssa tai surauta se nopeasti pestomaiseksi kastikkeeksi pastalle.

Kuvat: Sami Repo, Reetta Pasanen ja Panu Pälviä.