Uppomunat turkkilaisittain! Linkin gilbir-aamiaismunien reseptiin löydät jutusta.
Uppomunat turkkilaisittain! Linkin gilbir-aamiaismunien reseptiin löydät jutusta.

Paina mieleesi nämä niksit, valmista täydelliset uppomunat ja tarjoa ne turkkilaiseen tapaan jogurtin ja savupaprikalla maustetun voisulan kanssa.

Uppomunien tekeminen eli kananmunien kypsentäminen vedessä ilman kuorta saattaa kuulostaa hankalalta. Uppomunat ovat kuitenkin suotta vaikean ruuan maineessa: onnistut niiden tekemisessä, kunhan muistat muutaman asian.

Uppomunia tehdessä veteen ei lisätä suolaa, sillä se rikkoo valkuaisen rakennetta. Sen sijaan veteen laitetaan etikkaa, joka taas auttaa uppomunia pysymään kasassa. Me käytimme tähän tarkoitukseen väkiviinaetikkaa, eivätkä valmiit uppomunat maistuneet ollenkaan etikkaisilta. Etikka kannattaa lisätä veteen vasta juuri ennen kananmunia, jolloin se ei pääse haihtumaan.

Toinen kikka, jolla uppomunista tulee kauniita ja palleron muotoisia, on se, että veteen sekoittaa pyörteen esimerkiksi lusikalla tai kauhalla ennen kananmunien lisäämistä. Vesipyörteessä kypsyvästä kananmunasta tulee tiivis paketti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun tehdään uppomunia, kyse ei oikeastaan ole keittämisestä, vaan kananmunat hautuvat kypsiksi juuri ja juuri kiehuvassa vedessä. Kattilassa kovasti poreileva vesi on liian raju uppomunille, ne tarvitsevat hellän kypsennyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kananmunat kannattaa rikkoa kahvikuppeihin tai pieniin kulhoihin, joista ne on helppo kaataa veteen kypsymään. Kaada munat veteen lähellä veden pintaa ja kypsennä korkeintaan kaksi munaa kerrallaan.

Kaveriksi jogurttia ja maustevoita

Jos haluat uppomunista erityistä herkkua, tarjoa ne kastikkeen kanssa. Turkkilainen tapa on yksinkertaisuudessaan nerokas: kananmunan kanssa samalle lautaselle lisätään paksua jogurttia ja voisulaa, joka on maustettu savupaprikalla. Mukaan voi lisätä myös tuoreita yrttejä, kuten lehtipersiljaa tai korianteria, jos niitä sattuu olemaan kotona.

Reseptissä neuvotaan kypsentämään munia kaksi minuuttia, jolloin keltuaiset pysyvät herkullisen valuvina. Jos pidät kypsemmästä keltuaisesta, voit kypsentää munia nelisen minuuttia. Voit tarjota uppomunat joko aamupalalla tai alkupalana paahdetun leivän dippinä.

Löydät gilbir-aamiaismunien reseptin tämän linkin takaa:

Vinkki! Jos uppomunien valmistus tuntuu hankalalta, pääset samaan lopputulokseen kun kypsennät munat muovikelmuun käärittyinä. Vuoraa neljä pientä kahvikuppia kelmulla, sipaise kelmuihin öljyä ja riko munat kelmujen sisään. Kokoa kelmu nyytiksi ja solmi kiinni. Kananmunanyytit kypsyvät kiehuvassa vedessä noin 4–5 minuutissa.

Tarkan ohjeen kelmussa kypsennettävien uppomunien tekemiseen löydät alla olevasta benedictinleipien reseptistä, joka on Junior MasterChef Otto Leskisen käsialaa.

Juttu on julkaistu HS.fi:ssä 11.4.2020.

Sisältö jatkuu mainoksen alla