Paahdetun kurpitsasalaatin kastikkeessa on valkosipulia ja hunajaa. Kuva: Sami Repo.
Paahdetun kurpitsasalaatin kastikkeessa on valkosipulia ja hunajaa. Kuva: Sami Repo.

Joskus elämässä koittaa se hetki, kun öljy ja viinietikka eivät enää riitä. Varaudu siihen ajoissa ja valitse suosikkisi Sopan parhaista salaatinkastikkeista!

Appelsiinikastike

Alkuperäinen resepti: Salaattipiirakka lohesta, parsasta ja appelsiinista

Sopii parhaiten: raikkaitten kalasalaattien kanssa, keväinen, fiini, sopii mainiosti myös fenkolin seuraan.

  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl appelsiinin mehua
  • 1/2 rkl valkoviinietikkaa
  • 2 tl appelsiinin kuoriraastetta
  • 1/2 tl aniksensiemeniä
  • 1/4 tl rouhittua mustapippuria
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/4 tl sokeria

Sekoita aineet kulhossa.

 

Öljytön tahinikastike

Sopii parhaiten: hummuksen tilalla, täyteläinen ja maukas mutta terveellisempi kuin majoneesi. Kokeile myös dippinä vihanneksille.

  • 1/2 dl tahinia
  • 1/2 dl sitruunan mehua
  • 1 rkl vaahterasiirappia suolaa

Sekoita aineet huolellisesti yhteen kulhossa.

 

Simppeli hunajakastike

Alkuperäinen resepti: Vuohenjuustosalaatti

Sopii parhaiten: juustoisten salaattien kanssa ja kaivatessasi salaattiin vähän makeutta.

  • ½ dl rypsiöljyä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl juoksevaa
  • hunajaa

Sekoita aineet kulhossa.

 

 Inkiväärikastike

Alkuperäinen resepti: Vuohenjuusto-parsasalaatti inkiväärikastikkeella

Sopii parhaiten: aasialaisten makujen ystäville, kaivatessasi paljon lisäpotkua salaattiin kastikkeesta. Ruokaisan salaatin luottokumppani.

  • 2 tl hienonnettua salottisipulia
  • 2 1/2 cm pala inkivääriä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 1/2 rkl riisiviinietikkaa
  • 1 rkl ketsuppia
  • 1 rkl vettä
  • 1 dl öljyä
  • 3 rkl soijakastiketta

Hienonna salottisipuli, inkivääri ja valkosipulinkynsi. Soseuta kaikki ainekset tasaiseksi kastikkeeksi.

 

Hunaja-valkosipulikastike

Alkuperäinen resepti: Paahdettu kurpitsasalaatti

Sopii parhaiten: hyvä vähän perussalaatinkastiketta maultaan syvempi kastike, joka ei kuitenkaan vie huomiota pääraaka-aineilta.

  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
  • 2 tl hunajaa
  • 3 rkl viinietikkaa
  • suolaa
  • pippuria

Sekoita aineet kulhossa.

 

Misomajoneesi

Alkuperäinen resepti: Vegaanin caesarsalaatti

Sopii parhaiten: vegaanirepertuaarisi kuningatar, mutta maistuu toki myös sekasyöjille. Kokeile simppeleissä salaateissa lisämauksi.

  • 1 dl makeuttamatonta soijamaitoa
  • 1 rkl (dijonin)sinappia
  • 2 tl vaaleaa misotahnaa
  • 2 tl kapriksia
  • 2 dl ruokaöljyä
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 1 rkl merilevähiutaleita (tai 1/2 norilevälevyä)
  • 1 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria myllystä

Mittaa soijamaito, sinappi, miso ja kaprikset sauvasekoittimen kulhoon. Aja tasaiseksi ja lisää öljy ohuena nauhana pienissä erissä. Varmista, että öljy ja soijamaito sekoittuvat kunnolla ennen kuin lisäät öljyä, niin saat tasaisen seoksen. Jatka sekoittamista, kunnes majoneesi paksuuntuu.

Purista sitruunan mehu joukkoon ja sekoita. Lisää merilevähiutaleet tai murenna norilevä majoneesiin. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna maustua jääkaapissa vähintään 30 minuuttia.

Voit ohentaa soijamajoneesia sekoittamalla joukkoon tilkan kylmää vettä.

 

Aasialainen kastike

Alkuperäinen resepti: Aasialainen jättirapusalaatti

Sopii parhaiten: merenelävien, esimerkiksi jättiravun, aasialaisten makujen pariksi, kokeile myös lasinuudelisalaatissa korianterin, chilin ja maapähkinöiden kanssa

  • 2 limetin mehu
  • 1/2 dl seesamiöljyä
  • 1/2 dl soijakastiketta
  • 2 cm:n pala inkivääriä

Sekoita limetin mehu, öljy ja soija kastikkeeksi pikku kupissa. Raasta inkivääri joukkoon. Sekoita kastike salaattiin ja anna maustua jääkaapissa mieluiten 1 tunti.

 

Wedge of iceberg -salaatin kastike

Alkuperäinen resepti: Wedge of iceberg -salaatti

Sopii parhaiten: helppo ja täyteläinen kastike, johon kaprikset ja sitruuna tuovat kivaa kipakkuutta. Valitse tämä, kun haluat lisäpotkua yksinkertaiseen salaattiin.

  • 2 rkl majoneesia
  • 1 rkl sitruunan mehu
  • 1 rkl kapriksia
  • mustapippuria

Sekoita aineet kulhossa.

Italialainen keittiö on monien ikisuosikki, eikä ihme! Kokosimme parhaat ruokaohjeet saapasmaasta. Pastat jätettiin tällä kertaa väliin, sillä Italiaan mahtuu paljon muutakin.

1. Italialainen appelsiinikana

Balsamico ja rosmariini tuovat 25 minuutissa valmistuvaan kanapataan särmää, ja appelsiini ihanaa makeutta ja väriä. Herkullisin lopputulos syntyy tuorepuristetulla appelsiinimehulla, mutta myös kaupan mehu sopii tähän ruokaan.

Katso ohje tästä.

2. Gnocchit sorrentolaiseen tapaan

Siinä missä torstai on Suomessa hernekeittopäivä, Italiassa silloin syödään usein gnoccheja. Tähän ruokaan käyvät kaupan valmisgnocchit, sillä sorrentolaiseen tapaan ne viimeistellään uunissa.

Katso ohje tästä.

3. Tomaattinen lihamureke

Italialaiseen lihamurekkeeseen on piilotettu tomaattikastike mukaan! Yrttiseen murekkeen seuraksi keitetään spagettia, jonka pyöräyttää hyvässä oliiviöljyssä.

Katso ohje tästä.

4. Italialainen papu-pastasalaatti

Tässä salaatissa maistuvat kevät ja Italia: siitä huolehtivat valkopapu, parmesaani ja fenkoli.

Katso ohje tästä.

5. Samppanjagranita

Kun tarjolla on pitkä tai tuhti illallinen, italialainen jäädyke eli granita toimii keventävänä väliruokana. Italiassa granita valmistetaan hedelmämehusta. Tässä ohjeessa jäädykkeen pohjana on juhlavasti samppanja ja mausteena sitruunankuori. Granitan voi tehdä pakastimeen valmiiksi vaikka pari päivää ennen h-hetkeä. Lopuksi se rouhitaan haarukalla hileiseksi. Granita sopii myös vegaaneille.

Katso ohje tästä.

6. Caprin sitruunakakku

Ikisuosikki, joka ei koskaan mene pois muodista. Glorian ruoka & viini -lehdessä aikanaan esitelty kahvikakku on ihanan sitruunainen. Ihan kuin kotona Italiassa.

Katso ohje tästä.

Mistä tietää, että ruoka on terveellistä? Helppoa: väristä! Valmistamalla värikkäitä aterioita saat maksimoitua syömisen terveysvaikutukset, sillä erivärisissä raaka-aineissa on eri vitamiineja ja hivenaineita. Kokosimme maukkaan ja terveellisen ruuan värisuoran!

1. Pinkki: ohra-punajuurivuoka kananmunien kanssa

Hitaasti hautunut ohra-punajuurivuoka saa viimeistelyn lehtikaalilla ja kananmunilla. Ateria on aikamoinen terveyspommi. Punajuuri nimittäin sisältää monipuolisesti kivennäisaineita: paljon kaliumia, kalsiumia, kuparia, magnesiumia, natriumia, ­rautaa ja sinkkiä. Lehtikaalissa taas on kaksi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa. Ohra on näille superkasviksille parempi seuralainen kuin vaikkapa peruna: ohran sisältämä beetaglukaani nimittäin alentaa tutkitusti kolesterolia.

Katso resepti tästä.

2. Vihreä: parsa-lohivokki.

Vihreää, rapeaa, paahteista. 20 minuutissa valmistuva herkkuvokki yhdistää parsan ja lohen uudella, raikkaalla tavalla. Lohesta saat tarpeellista omega-3-rasvaa että D-vitamiinia, ja parsa taas on on antioksidanttipitoisuudessaan vihannesten kärkikastia. Vihreästä vokista löytyy myös pinaattia, joka on varsinainen terveyspommi ja tekee monipuolisesti hyvää keholle.

Katso resepti tästä.

3. Oranssi: Porkkanahummus

Vegaaninen porkkanahummus on supermaukas tahna leivän päälle tai dipiksi. Porkkanoiden ja valkosipulien paahtaminen antaa tahnaan lempeän paahteisen maun. Porkkana sisältää runsaasti A-vitamiinia ja beetakaroteenia. Kikherneistä puolestaan saat proteiinia, kuituja ja hyviä rasvoja.

Katso resepti tästä. 

4. Violetti: Punakaalilaatikko 

Tässä kasviskaalipaistoksessa on todella lihaisa tuntuma, vaikka ruoka on täysin vegaaninen. Siinä käytetään "Ruotsin nyhtökauraa", soijaproteiini oumphia. Punakaali taas sisältää runsaasti muun muassa K- ja C-vitamiinia sekä rikkiä, joka auttaa ihon hyvinvointia.  

Katso resepti tästä.