Paahdetun kurpitsasalaatin kastikkeessa on valkosipulia ja hunajaa. Kuva: Sami Repo.
Paahdetun kurpitsasalaatin kastikkeessa on valkosipulia ja hunajaa. Kuva: Sami Repo.

Joskus elämässä koittaa se hetki, kun öljy ja viinietikka eivät enää riitä. Varaudu siihen ajoissa ja valitse suosikkisi Sopan parhaista salaatinkastikkeista!

Appelsiinikastike

Alkuperäinen resepti: Salaattipiirakka lohesta, parsasta ja appelsiinista

Sopii parhaiten: raikkaitten kalasalaattien kanssa, keväinen, fiini, sopii mainiosti myös fenkolin seuraan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl appelsiinin mehua
  • 1/2 rkl valkoviinietikkaa
  • 2 tl appelsiinin kuoriraastetta
  • 1/2 tl aniksensiemeniä
  • 1/4 tl rouhittua mustapippuria
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/4 tl sokeria

Sekoita aineet kulhossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Öljytön tahinikastike

Sopii parhaiten: hummuksen tilalla, täyteläinen ja maukas mutta terveellisempi kuin majoneesi. Kokeile myös dippinä vihanneksille.

  • 1/2 dl tahinia
  • 1/2 dl sitruunan mehua
  • 1 rkl vaahterasiirappia suolaa

Sekoita aineet huolellisesti yhteen kulhossa.

 

Simppeli hunajakastike

Alkuperäinen resepti: Vuohenjuustosalaatti

Sopii parhaiten: juustoisten salaattien kanssa ja kaivatessasi salaattiin vähän makeutta.

  • ½ dl rypsiöljyä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl juoksevaa
  • hunajaa

Sekoita aineet kulhossa.

 

 Inkiväärikastike

Alkuperäinen resepti: Vuohenjuusto-parsasalaatti inkiväärikastikkeella

Sopii parhaiten: aasialaisten makujen ystäville, kaivatessasi paljon lisäpotkua salaattiin kastikkeesta. Ruokaisan salaatin luottokumppani.

  • 2 tl hienonnettua salottisipulia
  • 2 1/2 cm pala inkivääriä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 1/2 rkl riisiviinietikkaa
  • 1 rkl ketsuppia
  • 1 rkl vettä
  • 1 dl öljyä
  • 3 rkl soijakastiketta

Hienonna salottisipuli, inkivääri ja valkosipulinkynsi. Soseuta kaikki ainekset tasaiseksi kastikkeeksi.

 

Hunaja-valkosipulikastike

Alkuperäinen resepti: Paahdettu kurpitsasalaatti

Sopii parhaiten: hyvä vähän perussalaatinkastiketta maultaan syvempi kastike, joka ei kuitenkaan vie huomiota pääraaka-aineilta.

  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
  • 2 tl hunajaa
  • 3 rkl viinietikkaa
  • suolaa
  • pippuria

Sekoita aineet kulhossa.

 

Misomajoneesi

Alkuperäinen resepti: Vegaanin caesarsalaatti

Sopii parhaiten: vegaanirepertuaarisi kuningatar, mutta maistuu toki myös sekasyöjille. Kokeile simppeleissä salaateissa lisämauksi.

  • 1 dl makeuttamatonta soijamaitoa
  • 1 rkl (dijonin)sinappia
  • 2 tl vaaleaa misotahnaa
  • 2 tl kapriksia
  • 2 dl ruokaöljyä
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 1 rkl merilevähiutaleita (tai 1/2 norilevälevyä)
  • 1 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria myllystä

Mittaa soijamaito, sinappi, miso ja kaprikset sauvasekoittimen kulhoon. Aja tasaiseksi ja lisää öljy ohuena nauhana pienissä erissä. Varmista, että öljy ja soijamaito sekoittuvat kunnolla ennen kuin lisäät öljyä, niin saat tasaisen seoksen. Jatka sekoittamista, kunnes majoneesi paksuuntuu.

Purista sitruunan mehu joukkoon ja sekoita. Lisää merilevähiutaleet tai murenna norilevä majoneesiin. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna maustua jääkaapissa vähintään 30 minuuttia.

Voit ohentaa soijamajoneesia sekoittamalla joukkoon tilkan kylmää vettä.

 

Aasialainen kastike

Alkuperäinen resepti: Aasialainen jättirapusalaatti

Sopii parhaiten: merenelävien, esimerkiksi jättiravun, aasialaisten makujen pariksi, kokeile myös lasinuudelisalaatissa korianterin, chilin ja maapähkinöiden kanssa

  • 2 limetin mehu
  • 1/2 dl seesamiöljyä
  • 1/2 dl soijakastiketta
  • 2 cm:n pala inkivääriä

Sekoita limetin mehu, öljy ja soija kastikkeeksi pikku kupissa. Raasta inkivääri joukkoon. Sekoita kastike salaattiin ja anna maustua jääkaapissa mieluiten 1 tunti.

 

Wedge of iceberg -salaatin kastike

Alkuperäinen resepti: Wedge of iceberg -salaatti

Sopii parhaiten: helppo ja täyteläinen kastike, johon kaprikset ja sitruuna tuovat kivaa kipakkuutta. Valitse tämä, kun haluat lisäpotkua yksinkertaiseen salaattiin.

  • 2 rkl majoneesia
  • 1 rkl sitruunan mehu
  • 1 rkl kapriksia
  • mustapippuria

Sekoita aineet kulhossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla