Paahdetun kurpitsasalaatin kastikkeessa on valkosipulia ja hunajaa. Kuva: Sami Repo.
Paahdetun kurpitsasalaatin kastikkeessa on valkosipulia ja hunajaa. Kuva: Sami Repo.

Joskus elämässä koittaa se hetki, kun öljy ja viinietikka eivät enää riitä. Varaudu siihen ajoissa ja valitse suosikkisi Sopan parhaista salaatinkastikkeista!

Appelsiinikastike

Alkuperäinen resepti: Salaattipiirakka lohesta, parsasta ja appelsiinista

Sopii parhaiten: raikkaitten kalasalaattien kanssa, keväinen, fiini, sopii mainiosti myös fenkolin seuraan.

  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl appelsiinin mehua
  • 1/2 rkl valkoviinietikkaa
  • 2 tl appelsiinin kuoriraastetta
  • 1/2 tl aniksensiemeniä
  • 1/4 tl rouhittua mustapippuria
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/4 tl sokeria

Sekoita aineet kulhossa.

 

Öljytön tahinikastike

Sopii parhaiten: hummuksen tilalla, täyteläinen ja maukas mutta terveellisempi kuin majoneesi. Kokeile myös dippinä vihanneksille.

  • 1/2 dl tahinia
  • 1/2 dl sitruunan mehua
  • 1 rkl vaahterasiirappia suolaa

Sekoita aineet huolellisesti yhteen kulhossa.

 

Simppeli hunajakastike

Alkuperäinen resepti: Vuohenjuustosalaatti

Sopii parhaiten: juustoisten salaattien kanssa ja kaivatessasi salaattiin vähän makeutta.

  • ½ dl rypsiöljyä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl juoksevaa
  • hunajaa

Sekoita aineet kulhossa.

 

 Inkiväärikastike

Alkuperäinen resepti: Vuohenjuusto-parsasalaatti inkiväärikastikkeella

Sopii parhaiten: aasialaisten makujen ystäville, kaivatessasi paljon lisäpotkua salaattiin kastikkeesta. Ruokaisan salaatin luottokumppani.

  • 2 tl hienonnettua salottisipulia
  • 2 1/2 cm pala inkivääriä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 1/2 rkl riisiviinietikkaa
  • 1 rkl ketsuppia
  • 1 rkl vettä
  • 1 dl öljyä
  • 3 rkl soijakastiketta

Hienonna salottisipuli, inkivääri ja valkosipulinkynsi. Soseuta kaikki ainekset tasaiseksi kastikkeeksi.

 

Hunaja-valkosipulikastike

Alkuperäinen resepti: Paahdettu kurpitsasalaatti

Sopii parhaiten: hyvä vähän perussalaatinkastiketta maultaan syvempi kastike, joka ei kuitenkaan vie huomiota pääraaka-aineilta.

  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
  • 2 tl hunajaa
  • 3 rkl viinietikkaa
  • suolaa
  • pippuria

Sekoita aineet kulhossa.

 

Misomajoneesi

Alkuperäinen resepti: Vegaanin caesarsalaatti

Sopii parhaiten: vegaanirepertuaarisi kuningatar, mutta maistuu toki myös sekasyöjille. Kokeile simppeleissä salaateissa lisämauksi.

  • 1 dl makeuttamatonta soijamaitoa
  • 1 rkl (dijonin)sinappia
  • 2 tl vaaleaa misotahnaa
  • 2 tl kapriksia
  • 2 dl ruokaöljyä
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 1 rkl merilevähiutaleita (tai 1/2 norilevälevyä)
  • 1 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria myllystä

Mittaa soijamaito, sinappi, miso ja kaprikset sauvasekoittimen kulhoon. Aja tasaiseksi ja lisää öljy ohuena nauhana pienissä erissä. Varmista, että öljy ja soijamaito sekoittuvat kunnolla ennen kuin lisäät öljyä, niin saat tasaisen seoksen. Jatka sekoittamista, kunnes majoneesi paksuuntuu.

Purista sitruunan mehu joukkoon ja sekoita. Lisää merilevähiutaleet tai murenna norilevä majoneesiin. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna maustua jääkaapissa vähintään 30 minuuttia.

Voit ohentaa soijamajoneesia sekoittamalla joukkoon tilkan kylmää vettä.

 

Aasialainen kastike

Alkuperäinen resepti: Aasialainen jättirapusalaatti

Sopii parhaiten: merenelävien, esimerkiksi jättiravun, aasialaisten makujen pariksi, kokeile myös lasinuudelisalaatissa korianterin, chilin ja maapähkinöiden kanssa

  • 2 limetin mehu
  • 1/2 dl seesamiöljyä
  • 1/2 dl soijakastiketta
  • 2 cm:n pala inkivääriä

Sekoita limetin mehu, öljy ja soija kastikkeeksi pikku kupissa. Raasta inkivääri joukkoon. Sekoita kastike salaattiin ja anna maustua jääkaapissa mieluiten 1 tunti.

 

Wedge of iceberg -salaatin kastike

Alkuperäinen resepti: Wedge of iceberg -salaatti

Sopii parhaiten: helppo ja täyteläinen kastike, johon kaprikset ja sitruuna tuovat kivaa kipakkuutta. Valitse tämä, kun haluat lisäpotkua yksinkertaiseen salaattiin.

  • 2 rkl majoneesia
  • 1 rkl sitruunan mehu
  • 1 rkl kapriksia
  • mustapippuria

Sekoita aineet kulhossa.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin

Lehtikaali on monikäyttöinen vihreä voimavihannes, joka on kuin kotonaan niin sopassa, pastassa kuin salaatissakin. Kokkaa omat suosikkisi!

1. Keitä soppa

Ravinteikas, tummanvihreä lehtikaali tuo arkikeittoihin ytyä. Kokeile lehtikaalia vaikka vegaaniseen papukeittoon tai yhdistä se myskikurpitsan kanssa. Kevyen kasviskeiton saa lisäämällä samaan kattilaan muitakin kaaleja. Lehtikaali antaa hauskaa rakennetta ja väriä myös minestroneen.

2. Sekoita salaattiin

Kun lehtikaalia käyttää salaattiin, on entistä tärkeämpää riipiä lehdet kunnolla irti paksuista ruodeista ja silputa ne hienoksi. Hieromalla lehtiä öljytyin sormin ja lisäämällä sitruunaa tai viinietikkaa saa rakennetta hieman pehmenemään. Helpoimmin lehtikaali leppyy salaattikelpoiseksi, kun se saa käväistä kuumalla pannulla. Kokeile lehtikaalia vihreään salaattiin yhdessä lehtipinaatin kanssa tai paista lehtikaali ruokaisan vuohenjuustosalaatin pohjaksi.

3. Paahda sipseiksi

Klassikko jo syntyessään! Uunissa rapeiksi paahdetut lehtikaalit ovat herkullisia sellaisenaan. Lehtikaalisipsit sopivat myös pehmeän pastan ja risoton päälle, ja ne antavat hauskaa rapsuvaa rakennetta salaatteihin. 

4. Lisää piirakkaan ja pizzaan

Silputtuna ja paistettuna lehtikaali sopii erilaisiin kasvispiirakoihin. Jos haluaa lehtien rapeutuvan uunissa sipsien tapaan, kannattaa lehdet lisätä täytteen sijaan pinnalle juuston kanssa. Ohuet lehdet kärähtävät kuitenkin helposti, joten tarkkaile paistumista ja peitä piirakka tarvittaessa leivinpaperilla paistamisen aikana. Lehtikaalista valmistuu vegaaninen lehtikaaligalette, herkullinen lehtikaalipiirakka ja ihana valkoinen lehtikaalipizza.  

6. Tee pasta

Lehtikaali sopii paistettuna tai paahdettuna myös pastaan. Kaalit voi myös paistamisen jälkeen kiehauttaa nopeasti pannulla tilkassa vettä. Yhdistä lehtikaali pekonin kanssa tai surauta se nopeasti pestomaiseksi kastikkeeksi pastalle.

Kuvat: Sami Repo, Reetta Pasanen ja Panu Pälviä.