Jos et jaksa perjantaina työviikon jälkeen käyttää aikaa kokkaamiseen, tee nopea munapannu. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Jos et jaksa perjantaina työviikon jälkeen käyttää aikaa kokkaamiseen, tee nopea munapannu. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tässä kiireisen arjen pelastus: valmis ruokalista koko viikoksi! Nappaa talteen helpot, nopeat ja maukkaat ruokaohjeet, jotka maistuvat koko perheelle.

Maanantai: Tomaatti-vuohenjuustopasta

Aloita viikko supernopealla pastalla. Aikaa ruuanvalmistukseen kuluu pastan kypsennyksen verran. Nerokasta pastakastiketta ei edes kuumenneta. Tuoreet kastikeainekset pilkotaan ja kuuma pasta kumotaan suoraan ainesten päälle. Eikä tiskiäkään synny.

 

Tästä löydät tomaatti-vuohenjuustopastan ohjeen.

 

Tiistai: Raikas kuskus-uunilohi

Tässä uunilohessa on kaikki. Vuoan pohjalla kypsyy kuskus ja mehevän fileen pinta viimeistellään "salaatilla". Lohi toimii loistavasti, mutta kalan voi vaihtaa myös vaaleaan kalaan. Kokeile esimerkiksi turskaa.

Tästä löydät raikkaan kuskus-uunilohen ohjeen.

 

Keskiviikko: Makkara-lehtikaalikeitto

Makkarakeitto saa uuden twistin, kun keiton liemeen pilkkoo mausteista bratwurstia. Linssit lisäävät täyteläisyyttä ja lehtikaali tuo keittoon väriä ja vitamiineja. Halutessasi lisää joukkoon kasviksia, esimerkiksi porkkanaa ja purjoa.

Tästä löydät makkara-lehtikaalikeiton ohjeen.

 

Torstai: Jauhelihaspesiaali

Tässä makaronilaatikko ilman uunia. Keitä makaronit lihaliemessä. Kuori joukkoon sipulia, juuriselleriä ja porkkanoita. Ruskista jauheliha. Ja siinä se on, koko perheen lempiruoka!

Kokeile joskus nauta-sikajauhelihan tilalla kalkkunajauhelihaa.  Vaihda juuriselleri fenkoliin ja saat aivan uudenlaisen maun ruokaan.

Tästä löydät jauhelihaspesiaalin ohjeen.

 

Perjantai: Vihreä munapannu

Tämän helpommaksi ruuanvalmistus ei voi tulla. Pilko kaapista löytyviä kasviksia pannulle. Paista ne rapean kypsiksi ja riko joukkoon kananmunia. Tarjoa tuoreen leivän kanssa. Saat ruuasta ruokaisamman, kun lisäät pannulle kourallisen kinkkua, makkaraa tai pekonia.

Tästä löydät vihreän munapannun ohjeen.

 

Lauantai: Tonnikalalasagne

Edullinen lasagne syntyy purkkitonnikalasta. Lasagne vaatii hieman enemmän vaivaa, mutta se kannattaa. Kapriksilla ryyditetty tomaattipohjainen tonnikalakastike ja juustokastike vuorottelevat lasagnelevyjen kanssa. Nam!

Valitse MSC-sertifioitua tonnikalaa, niin  et käytä uhanalaista tonnikalaa. Merkin löydät tonnikalapurkista.

Tästä löydät tonnikalalasagnen ohjeen.

 

Sunnuntai: Sinappikana

Sunnuntainen ruoka kypsyy uunissa. Tarjoa sitruunalla ja sinapilla ryyditetyt leikkeet riisin ja vihreän salaatin kanssa. Kokeile joskus vaihtaa sitruuna limettiin, kerma kookoskermaan ja silppua valmiin ruuan päälle reilusti korianteria.

Tästä löydät sinappikanan ohjeen.

 

Kuvat:

Tuomas Kolehmainen, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Riikka Väliahde

Viisi ohjetta, jotka ehdit valmistaa milloin tahansa.

Kolme ruokalajia parissakymmenessä minuutissa? Ei voi olla totta. Mutta kyllä vain! Näillä ohjeilla teet alkuruoan minuutissa, pääruoan vartissa, ja kun jälkkärin valmisteluun on edellisenä päivänä käytetty viisi minuuttia, niin se onkin jo valmiina. Minimiponnistuksella maksimitulokseen!

Jos totta puhutaan, niin harvemmin on tarvetta kokata kokonaista menua pikavauhtia. Sen sijaan arkipäivien kiireiden puristuksessa on aina käyttöä maukkaalle ruualle, joka syntyy esimerkiksi viidessä minuutissa. Siksi keräsimme Sopan nopeimmat reseptit. Ne ovat pöydässä suunnilleen siinä ajassa, kun vieraat riisuvat takkinsa tai lapset käyvät pesemässä kädet.

1. Minuutin italialaiset kinkkukierteet

Maailman nopein alkuruoka on hienostunut ja simppeli – ihan niin kuin Italiassa. Se syntyy yksinkertaisesti kääräisemällä täytteet parmankinkkusiivuihin. Ohjeessa täytteeksi ehdotetaan vuohenjuustoa, rucolaa ja sinappia, mutta voit toki valita omat suosikkisi.

Kinkkukierteiden ohjeen löydät täältä.

2. Viiden minuutin tomaattikastike

Tämä kastike on valmis jo ennen kuin pasta on kiehunut! Pyreestä tehty tomaattikastike on niin nopea, että hitaampia hirvittää.

Tomaattikastikeen ohjeen löydät täältä.

3. Nuudelipelastaja

Nuudelipelastaja syntyy myös viidessä minuutissa, ja sen lempinimi on "töitten jälkeen"– joka viittaa siihen, että pitkän työrupeaman jälkeen haluaa jotain superhyvää minimiponnistuksella. Tämä on juuri sitä. Laadukkaat nuudelit, avokadoa ja hieman – japanilaishenkistä luksusta, ja itkettävän hyvää.

Nuudelipelastajan ohjeen löydät täältä.

4. Vartissa valmis broilericurry

Curryt, nehän vaativat mausteiden herättelyä ja liemien keittämistä ja...Joopa joo. Maailman nopein curry syntyy vartissa kaupan valmiiksi grillatusta broilerista ja kukkakaalista, eikä häviä maun puolesta ollenkaan rakkaudella haudutetuille maustepadoille.

Pikacurryn ohjeen löydät täältä.

5. Pikafudge

Pitäähän jotain herkkuakin olla! Maukkaan fudgen voi valmistaa kiireenkin keskellä, sillä se syntyy vain viidessä minuutissa. Fudge jähmettyy itsekseen jääkaapissa yön yli ja seuraavana päivänä pääset herkuttelemaan välittömästi.

Pikafudgen ohjeen löydät täältä.

Lämpimät voileivät eivät ole pelkkää retrofiilistelyä. Näillä ohjeilla ne muuttuvat myös illanistujaisten keskipisteeksi tai superherkulliseksi, moderniksi aamupalaksi.

1. Kappelileivät lohella

Muistatko kappelileivän, suomalaisten suosikin 1970-luvulta? Tätä lohikappelia mehevöittää valkokastike. Dijoninsinappi tuo muhkeaan leipään miellyttävää särmää.

Lohileipien ohjeen löydät täältä.

2. Nyhtöleipä pestolla ja juustolla

Kolme raaka-ainetta ja 20 minuuttia aikaa – ja yhtäkkiä edessäsi on upea herkku, minkä tahansa illanistujaisten keskipiste. Tästä vieraat saavat nyhtää itselleen juuri niin monta palaa kuin haluavat. Samalla nautitaan upeasti venyvästä juustosta!

Nyhtöleivän ohjeen löydät täältä.

3. Lämpimät tomaattileivät

Nämä nopeat uunileivät maistuvat hieman pizza margheritalta.

Tomaattileipien ohjeen löydät täältä.

4. Tuna melt -toast

Savujuustolla ja avokadolla tuunatut tonnikalatoastit ovat nopeaa arkiruokaa tai tuhtia syötävää viikonloppubrunssille.

Tuna melt -leipien ohjeen löydät täältä.

5. Lämmin voileipäkakku

Eivätkö yksittäiset leivät riitä? Tee kokonainen kakku! Lämmin voileipäkakku on maukas tarjottava erilaisiin juhliin.

Lämpimän voileipäkakun ohjeen löydät täältä.