Vappu tulee! Kokosimme parhaat munkkivinkit. Lue ne ja paista elämäsi herkullisimmat munkit.  

  1. Käytä uppopaistamiseen 100-prosenttista rasvaa. Moni luottaa tavalliseen rypsiöljyyn, jossa on mieto ja neutraali maku. Myös kaupan kylmätiskistä löytyvät tiiliskivimäiset 100 % rasvaa sisältävät paketit, kasviöljyistä valmistettu munkinpaistorasva ja kookosrasva, sopivat tarkoitukseen. Älä osta kylmäpuristettua rypsiöljyä tai oliiviöljyä, sillä ne antavat leivonnaisiin oudon maun.
  2. Hanki rasvaa reilusti ja huolehdi siitä, mikä jää yli. Vaikka tekisit munkkeja vain pienen satsin, uppopaistamiseen tarvitaan noin litra öljyä. Kun olet paistanut munkit, laita kypsennysastian päälle kansi ja anna kuuman rasvan jäähtyä lasten ulottumattomissa. Kaada sitten jäähtynyt rasva suppilon avulla takaisin pulloon ja siirrä jääkaappiin. Voit käyttää samaa rasvaa munkkien paistamiseen vielä uudestaan, ainakin jos käytät sen noin viikon kuluessa. Sama systeemi toimii, kun heität käytetyn rasvan pois: Jäähtynyt öljy on helppo hävittää hyvin suljetussa muovipullossa sekajätteen joukossa. Älä kaada käytettyä rasvaa viemäriin.   
  3. Kypsennä padassa, paksupohjaisessa kattilassa tai vokkipannussa. Valitse kypsennysastiaksi kattila, pata tai tukeva vokkipannu, johon on olemassa sopiva kansi. Laakeassa vokkipannussa tarvitset kypsentämiseen suhteessa vähemmän öljyä kuin isossa padassa. Pienessä padassa munkit paistuvat vähimmällä öljyllä, mutta paistumaan mahtuu vain yksi munkki kerrallaan ja öljyn lämpötilaa on vaikea pitää tasaisena. Myös paksupohjainen, tukeva teräskattila sopii uppopaistamiseen. Älä käytä pinnoitettuja paistokasareita. 
  4. Tarkkaile paistolämpötilaa. Kuumenna öljy 170-180-asteiseksi. Oikean lämpötilan saat selville upottamalla digitaalisen paistolämpömittarin kärjen öljyyn, mutta voit seurata lämpötilan nousua myös leipäpalalla. Öljy on riittävän kuumaa, kun leipäpala muuttuu kullanruskeaksi noin minuutissa. (Jos teet gluteenittomia munkkeja, testaa paistolämpötila gluteenittomalla taikinapalalla.) Säätele lieden tehoa niin, ettei öljy pääse missään vaiheessa kuumenemaan tätä kuumemmaksi. Riittävän kuuma öljy ottaa leivonnaiset vastaan iloisesti poristen, mutta ei paahda niiden pintaa heti tummaksi. Kovasti höyryävä tai poreileva öljy kannattaa siirtää liedeltä sivuun. Ennen kuin niin tapahtuu, alenna lämpöä tai lieden tehoa. Koeta löytää oman lietesi optimaalinen teho tai lämpötila, jossa öljy pysyisi koko ajan riittävän kuumana jäähtymättä. Liian kylmä rasva imeytyy munkkeihin ennen kuin ne paistuvat. Lopputuloksena on raskaita ja rasvaisia munkkeja. Liian kuuma rasva taas käräyttää pinnan ennen kuin munkit pääsevät kypsymään sisältä loppuun.      
  5. Pidä kansi paistaessasi käden ulottuvilla. Jos öljy pääsee ylikuumenemaan, on riski, että se syttyy, jolloin liekki tulee sammuttaa tukahduttamalla. Älä milloinkaan päästä vettä kosketuksiin kuuman öljyn kanssa, sillä silloin se alkaa räiskyä. Älä myöskään pidä liesituuletinta päällä, kun paistat.
  6. Tee munkkirinkilöitä, kun haluat olla varma että onnistut. Reikämunkit ovat helpoimpia paistaa, kun kuuma öljy kypsentää leivonnaisen sekä ulkopuolelta että reiän kautta. Saat munkkeihin tasaisimman reiän pyörittelemällä taikinan ensin pulliksi, työntämällä pullan läpi jauhotetun sormen ja kieputtamalla pullaa sormiesi ympäri, kunnes reikä on kasvanut sopivan suureksi. Pyöreistä munkeista pienet ovat aina helpompia kypsentää kuin isot, jotka vaativat optimaalista lämpötilaa.
  7.  Älä uppopaista itseäsi ennen h-hetkeä! Munkit voi paistaa hyvin päivää ennen tarjoamista. Jos haluat välttää rasvanhajuisen olemuksen juhlissa, tee näin: Leivo ja paista munkit edellisenä päivänä, valuta ne hyvin talouspaperin päällä ja nostele leivinpaperilla vuoratun pellin päälle. Älä sokeroi. Peitä munkit toisella leivinpaperilla ja ylösalaisin käännetyllä pellillä. H-hetken tullessa nosta munkkipelti kylmään uuniin ja lämmitä uuni 150-asteeseen. Anna olla hetki. Kun munkit ovat lämpimiä, pyöräytä ne sokerissa ja nosta pöytään. Maku ei eroa vastapaistetuista!

Kuva: Pia Inberg

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneyta. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta enemmän kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.

Jos mökiltä löytyy uuni, kulho, sekoitusväline ja pari vuokaa, voit leipoa melkein mitä vain: piirakoita, sämpylöitä ja muffineja. Poimi ideat talteen mökkilomaa varten! Ohjeet toimivat myös silloin, kun haluat leipoa kesän herkut vähän helpommin.

Leivo sekoittamalla

Sekoittamalla valmistuvat taikinat ovat mökillä ihan parhaita. Vaikka sähkövatkain kuuluisikin mökin varustukseen, yksinkertainen taikina vähentää tiskiä ja työvaiheita. Parhaassa tapauksessa vuoka toimii taikinan sekoitusastiana, kuten tässä reseptissä. Voit vaihdella marjoja sen mukaan, mitä satut saamaan.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Kesän helpoin mustikkapiirakka
Resepti
Kesän helpoin mustikkapiirakka

 

Myös muffinitaikinan voi valmistaa sekoittamalla. Tärkeintä on notkistaa rasva hyvin pehmeäksi. Sen voi tehdä vaikkapa unohtamalla voin pöydälle pariksi tunniksi ja aloittamalla leipomisen vasta sitten. Jos mökille ei sattunut mukaan muffinipeltiä, voit paistaa muffinit tukevissa paperisissa muffinivuoissa. Maailman helpoin kuorrutus on valmiiksi karamellisoitu maitotiiviste eli dulce de leche, jota löytyy useimpien kauppojen säilykehyllyiltä. Näihin muffineihin sopivat vadelmien lisäksi yhtä hyvin mustikat tai raparperipalat.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Vadelma-toffeemuffinit
Resepti
Vadelma-toffeemuffinit

 

Mansikkakakku on mökkikauden ehdoton herkku. Myös sen taikina onnistuu yksinkertaisimmillaan yhdistämällä ainekset. Jos kesäpaikkakuntasi kaupasta ei löydy hasselpähkinäjauhetta, voit vaihtaa sen mantelijauheeseen. Muscovadosokerin tilalla voi käyttää fariinisokeria eikä maku kärsi, jos lakritsijauheen jättää pois. Päälle ranskankermaa ja mansikoita, ja kesän ihanin mökkikakku on valmis.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Muscovado-mansikkakakku
Resepti
Muscovado-mansikkakakku

 

Sekoittamalla valmistuva sämpylätaikina kohoaa yön aikana jääkaapissa. Tarvitset taikinaan yksinkertaisimmillaan vain puurohiutaleita, vehnäjauhoja, kuivahiivaa, suolaa, vettä ja öljyä. Muuntele taikinan aineksia sen mukaan, mitä jauhokaapistasi löytyy. Aamulla jääkaapissa odottaa taikina, joka on valmiina lusikoitavaksi pellille. Tämä sämpyläohje on hyvä pitää mielessä myös silloin, kun leipä sattuu mökiltä loppumaan ennen seuraavaa kauppareissua.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Superhelpot aamiaissämpylät
Resepti
Superhelpot aamiaissämpylät

 

Leivo valmistaikinasta

Valmiit muro- ja kauramurotaikinat ovat mökillä käytännöllisiä. Paketillinen taikinaa sulaa leivontavalmiiksi puolessa tunnissa. Voit taputella sen suoraan piirasvuoan (Ø 26–28 cm) pohjalle ja reunoille, sillä rasvainen taikina irtoaa vuoasta helposti. Päälle voit tehdä seoksen mamman marjapiirakan tyyliin: purkillinen kermaviiliä, yksi muna, 3/4 dl sokeria ja vaniljasokeria. Sekoita joukkoon muutama desi saamiasi marjoja, levitä piirakan päälle ja paista uunin alaosassa 25–30 minuuttia.

Valmismurotaikinaan voi myös sekoittaa makuaineita, kuten tässä raparperipiirakan ohjeessa. Siinä raparperit ovat kauniina riveinä piirakan päällä, mutta idea on yhtä simppeli.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Pistaasi-raparperipiirakka
Resepti
Pistaasi-raparperipiirakka

 

Kesän helpoin piirakka voi olla myös pullataikinapohjainen, jos käyttää valmista, pakasteena myytävää pullataikinaa. Pirkka-tuotteena löytyvä pakastepullataikina on gluteenitonta. Jos käytät kaulimiseen gluteenitonta jauhoseosta, piirakka sopii myös keliaakikoille. Piirakan ideana on korvapuustin maku, joka saadaan käärimällä taikinan täytteeksi kanelia ja leikkaamalla rulla paloiksi vuoan pohjalle. Paista piirakka uunin alaosassa, jotta pohja paistuu kypsäksi siinä ajassa missä täytekin. Mehevään täytteeseen voit käyttää edellisen vuoden pakastemustikat tai pari mukillista tuoreita mustikoita. Pakastemustikoista täyte saa kauniin violetin sävyn, tuoreet mustikat taas pilkuttavat vaalean täytteen hauskasti.

 

PS Jos mökilläsi ei ole kunnon uuniakaan, muista valmiit kakkupohjat. Parhaita ovat kaupan leipäosastolta löytyvät marenkipohjat, joista voi kasata kermavaahdon ja marjojen kanssa vaivatta herkullisen kakun. Myös valmis reunallinen torttupohja on helppo elvyttää kostuttamalla se kunnolla esimerkiksi laimennetulla, kevyesti sokeroidulla sitruunamehulla. Kerma-rahkatäyte ja marjat saavat valmispohjaankin tehdyn tortun maistumaan ihanalta. 

Kuva: Anna Huovinen.