Vappu tulee! Kokosimme parhaat munkkivinkit. Lue ne ja paista elämäsi herkullisimmat munkit.  

  1. Käytä uppopaistamiseen 100-prosenttista rasvaa. Moni luottaa tavalliseen rypsiöljyyn, jossa on mieto ja neutraali maku. Myös kaupan kylmätiskistä löytyvät tiiliskivimäiset 100 % rasvaa sisältävät paketit, kasviöljyistä valmistettu munkinpaistorasva ja kookosrasva, sopivat tarkoitukseen. Älä osta kylmäpuristettua rypsiöljyä tai oliiviöljyä, sillä ne antavat leivonnaisiin oudon maun.
  2. Hanki rasvaa reilusti ja huolehdi siitä, mikä jää yli. Vaikka tekisit munkkeja vain pienen satsin, uppopaistamiseen tarvitaan noin litra öljyä. Kun olet paistanut munkit, laita kypsennysastian päälle kansi ja anna kuuman rasvan jäähtyä lasten ulottumattomissa. Kaada sitten jäähtynyt rasva suppilon avulla takaisin pulloon ja siirrä jääkaappiin. Voit käyttää samaa rasvaa munkkien paistamiseen vielä uudestaan, ainakin jos käytät sen noin viikon kuluessa. Sama systeemi toimii, kun heität käytetyn rasvan pois: Jäähtynyt öljy on helppo hävittää hyvin suljetussa muovipullossa sekajätteen joukossa. Älä kaada käytettyä rasvaa viemäriin.   
  3. Kypsennä padassa, paksupohjaisessa kattilassa tai vokkipannussa. Valitse kypsennysastiaksi kattila, pata tai tukeva vokkipannu, johon on olemassa sopiva kansi. Laakeassa vokkipannussa tarvitset kypsentämiseen suhteessa vähemmän öljyä kuin isossa padassa. Pienessä padassa munkit paistuvat vähimmällä öljyllä, mutta paistumaan mahtuu vain yksi munkki kerrallaan ja öljyn lämpötilaa on vaikea pitää tasaisena. Myös paksupohjainen, tukeva teräskattila sopii uppopaistamiseen. Älä käytä pinnoitettuja paistokasareita. 
  4. Tarkkaile paistolämpötilaa. Kuumenna öljy 170-180-asteiseksi. Oikean lämpötilan saat selville upottamalla digitaalisen paistolämpömittarin kärjen öljyyn, mutta voit seurata lämpötilan nousua myös leipäpalalla. Öljy on riittävän kuumaa, kun leipäpala muuttuu kullanruskeaksi noin minuutissa. (Jos teet gluteenittomia munkkeja, testaa paistolämpötila gluteenittomalla taikinapalalla.) Säätele lieden tehoa niin, ettei öljy pääse missään vaiheessa kuumenemaan tätä kuumemmaksi. Riittävän kuuma öljy ottaa leivonnaiset vastaan iloisesti poristen, mutta ei paahda niiden pintaa heti tummaksi. Kovasti höyryävä tai poreileva öljy kannattaa siirtää liedeltä sivuun. Ennen kuin niin tapahtuu, alenna lämpöä tai lieden tehoa. Koeta löytää oman lietesi optimaalinen teho tai lämpötila, jossa öljy pysyisi koko ajan riittävän kuumana jäähtymättä. Liian kylmä rasva imeytyy munkkeihin ennen kuin ne paistuvat. Lopputuloksena on raskaita ja rasvaisia munkkeja. Liian kuuma rasva taas käräyttää pinnan ennen kuin munkit pääsevät kypsymään sisältä loppuun.      
  5. Pidä kansi paistaessasi käden ulottuvilla. Jos öljy pääsee ylikuumenemaan, on riski, että se syttyy, jolloin liekki tulee sammuttaa tukahduttamalla. Älä milloinkaan päästä vettä kosketuksiin kuuman öljyn kanssa, sillä silloin se alkaa räiskyä. Älä myöskään pidä liesituuletinta päällä, kun paistat.
  6. Tee munkkirinkilöitä, kun haluat olla varma että onnistut. Reikämunkit ovat helpoimpia paistaa, kun kuuma öljy kypsentää leivonnaisen sekä ulkopuolelta että reiän kautta. Saat munkkeihin tasaisimman reiän pyörittelemällä taikinan ensin pulliksi, työntämällä pullan läpi jauhotetun sormen ja kieputtamalla pullaa sormiesi ympäri, kunnes reikä on kasvanut sopivan suureksi. Pyöreistä munkeista pienet ovat aina helpompia kypsentää kuin isot, jotka vaativat optimaalista lämpötilaa.
  7.  Älä uppopaista itseäsi ennen h-hetkeä! Munkit voi paistaa hyvin päivää ennen tarjoamista. Jos haluat välttää rasvanhajuisen olemuksen juhlissa, tee näin: Leivo ja paista munkit edellisenä päivänä, valuta ne hyvin talouspaperin päällä ja nostele leivinpaperilla vuoratun pellin päälle. Älä sokeroi. Peitä munkit toisella leivinpaperilla ja ylösalaisin käännetyllä pellillä. H-hetken tullessa nosta munkkipelti kylmään uuniin ja lämmitä uuni 150-asteeseen. Anna olla hetki. Kun munkit ovat lämpimiä, pyöräytä ne sokerissa ja nosta pöytään. Maku ei eroa vastapaistetuista!

Kuva: Pia Inberg

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla