Kuva: Tuomas Kolehmainen
Kuva: Tuomas Kolehmainen

Kurpitsa uppoaa niin makeaan kuin suolaiseen. Lohko ja paahda keittoihin, piirakoihin tai kastikkeisiin tai soseuta inkiväärillä ryyditettyyn piiraaseen.

Syksyn ehdoton merkki on kurpitsojen ilmestyminen kauppoihin. Kasvimaan jättiläiset ovat monikäyttöisiä, ja niillä on helppo keventää ruokavaliota. Kurpitsan maku on täyteläinen mutta melko mieto, joten sen seuraan sopivat monet maut ja mausteet.

Muhkean kurpitsan käsittely on yllättävän helppoa. Halkaise kurpitsa ja koverra siemenet ja rihmastot pois esimerkiksi jäätelökauhalla. Lohko ja kuori kurpitsaliha. Uunissa paahtamalla kurpitsan maku muuttuu pähkinäisen täyteläiseksi.

Siemenet kannattaa ottaa talteen. Huuhtele ne  ja paahda rapeiksi 200 asteessa noin 10 minuuttia. Lisää siemeniä salaatteihin tai keiton ripotteiksi.

Kurpitsapasta

Mehevä ja syksyinen yhden pannun pasta syntyy, kun pilkkoo pastan kaveriksi mehevää kurpitsaa, sipulia, valkosipulia ja aurinkokuivattuja tomaatteja. Mausteinen krakovanmakkara antaa potkua kastikkeeseen.

Unohda makkara, jos haluat tehdä pastasta vegeversion. Korvaa kanaliemikuutio kasviskuutiolla. Kumoa joukkoon purkillinen kikherneitä. Lisää mausteeksi hieman pilkottua chiliä ja lusikallinen hunajaa.

 

Tästä löydät makkara-kurpitsapastan ohjeen.

Lämpimät kurpitsa-vuohenjuustoleivät

Lämpimien voileipien täyteläisyys tulee paahdetusta kurpitsasta. Kuutioi kurpitsa ja paahda 200 asteessa noin 20 minuuttia.  Savupaprikajauhe ja kaneli istuvat kurpitsan kylkeen loistavasti. Kasvissyöjä korvaa chorizon rapeilla kurpitsansiemenillä.

Tästä löydät lämpimien kurpitsa-vuohenjuustoleipien ohjeen.

Kurpitsa-lehtikaalikeitto

Syksyn voimakeitossa on kurpitsaa, lehtikaalia ja kvinoaa. Halkaise ja koverra kurpitsaliha ja hauduta pilkottuna liemessä. Lisää joukkoon lehtikaalia ja kvinoaa. Makoisa keitto on vartissa valmis!

Tästä löydät kurpitsa-lehtikaalikeiton ohjeen.

Kurpitsagalette

Avopiirakka eli galette syntyy rennolla kädellä. Silppua taikinan joukkoon tuoretta timjamia ja paahda täytteeksi kurpitsaa ja perunaviipaleita. Täytteeseen tulee lisäksi reilusti raastettua cheddaria.

Tästä löydät peruna-kurpitsagaletten ohjeen.

Kurpitsa-sienipiirakka

Unohda piirakan täytteestä kerma ja kananmunat. Tee täytteeksi kurpitsasose uunipaahdetusta kurpitsasta. Piirakan täytteeseen saat upotettua kokonaisen kurpitsan ja reilusti sienipaistosta.

Tästä löydät kurpitsa-sienipiirakan ohjeen.

Makea amerikkalainen piirakka

Klassisen amerikkalaisen kurpitsapiirakan voi tehdä valmiiseen murotaikinapohjaan. Paahda ja soseuta täytettä varten kurpitsa. Ryyditä sose kanelilla, inkiväärillä ja sitruunankuorella ja lisää joukkoon reilusti tuorejuustoa.

Tästä löydät amerikkalaisen kurpitsapiiraan ohjeen.

 

Kuvat: Tuomas Kolehmainen, Reetta Pasanen ja Sami Repo.

Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin toimitus testasi valmiina myytävät runebergintortut. Kolmen kärki erottui selvästi.

Testiin valikoitiin pääasiassa marketeissa myytäviä runebergintorttuja. Lisäksi mukana oli muutama leipomotuote. Testattavia leivonnaisia oli yhteensä 11 kappaletta. Yleishuomiona raati totesi, että tortuista löytyi yllättävän paljon appelsiinin makua, jopa kuoriraastetta. Seuraavia asoita sen sijaan kaivattiin lisää: karvasmantelin aromia, rommia, punssia tai ylipäätään ihanan syntistä alkoholin vivahdetta.
Todettiin, että markkinoilla olisi varmasti tilaa k18-tortulle, jossa taatusti maistuisi viina. “Nyt sitä pitää varata erikseen viereen, että voi dippailla”, eräs anonyymi testaaja kommentoi.
Kolmen kärki ja valitettavasti myös jumbosijoille jääneet tortut erottuivat joukosta selkeästi.

Torttujen hinta on jutussa ilmoitettu aina kahta kappaletta kohden, sillä lähes kaikissa tapauksissa runebergintortut myydään pareittain.

Voittaja: Fazer
hinta: 4,95 e (marketista ostettaessa)

Tämähän on oikein missitorttu, testiryhmämme kommentoi jo ennen maistamista. Ja totta se on: Fazerin tortut seisovat ryhdikkään ja houkuttelevan näköisinä, ja hillo sekä kuorrute on levitetty kauniisti. Makukin ihastuttaa, siinä on aitoa Runebergin henkeä!

Kiitämme: “Tässä maistuu kivasti manteli. On ihan mantelirouhetta seassa.” “Hillo maistuu oikeasti vadelmalta, ja karvasmantelin aromi erottuu.”
Moitimme: “Alkoholia voisi olla enemmän.”

Hopeaa:  Kannisto
Hinta: 5,40 e

Kanniston torttu on poikkeuksellisen tummaksi paistettu, ja se herättää heti raadin kiinnostuksen. Tumma väri maistuu myös mukavasti. Hilloa on paljon, ja se vaikuttaa olevan ihan aitoa, oikeaa vadelmaa. Mehevä kokonaisuus, jonka eräs testaajista olisi nostanut voittajaksi. Demokratiassa enemmistön mielipide kuitenkin voittaa.

Kiitämme: “Paljon hilloa, pysyy paahtuneen kuoren ansiosta kivasti näpeissä.” “Ainut, jonka söin näistä kokonaan.”
Moitimme: “Rasva maistuu aika paljon.”

Pronssia: Lidl
Hinta: 3,29 e

Lidlin oma Deluxe-torttu yllättää ja kirii kolmossijalle! Edullisen hinnan ansiosta kysymyksessä on ehkäpä testin paras hinta-laatusuhde. Raati rakastaa erityisesti tortun syvää hillosydäntä, joka kulkee lähes kauttaaltaan läpi leivonnaisen. Se saattaa häpeään testin monet tortut, joissa hillo on vain koristeena päällä. Kokonaisuutena: älyttömän hyvä!

Kiitämme: “Ihanan kostea ja pähkinäinen.” “Sopii myös lapsille.”
Moitimme: “Niin kostea, että laskenut hieman alleen.” “Pieni punssin puraisu tekisi tästä täydellisen.”

4. Sinuhe
Hinta: 4,60 e

Lahtelaisen Sinuhen leipomon tortuissa on pinkit sokerikuorrutukset ja muutenkin kiva ulkonäkö. Rakennekin on sopivan kostea, eikä torttu ole liian iso. Makua saisi kuitenkin olla hieman enemmän.

Kiitämme: “Kiva ulkonäkö ja rakenne.”
Moitimme: “Missä maku?”

5. Gateau
Hinta: 5,80 e

Pääkaupunkiseutulaisia odottaa muutos, sillä Fazer osti jo pari vuotta sitten artesaanileipomo Keisarin. Käytännössä se tarkoittaa, että toimipisteet sulautetaan Fazerin Gateau-ketjuun. Gateaun torttu on sinänsä oikein hyvän makuinen, mutta ei oikein muistuta runebergintorttua, vaan tavallista kahvikakkua. Päämaku on sitrus, ja joukossa on jopa appelsiininkuorta. Sen sijaan karvasmanteli ja alkoholi puuttuvat kokonaan. Vaikea arvottaa, mutta jonkinlaista keskitasoa tämä on.

Kiitämme: “Hyvää kahvin kanssa. Kostea.”
Moitimme: “Ei tämä oikeastaan ole runebergintorttu.”

6. Salonen, rommilla maustettu runebergintorttu
Hinta: 4,40 e

Salosen torttu on ulkonäöltään testin rajuin. Onkohan työntekijöillä ollut kilpailu, että kuka pystyy pisimmän välimatkan päästä heittämään hilloa niin, että se vielä osuu torttuun. Maistaessa käy ilmi, että torttu uhkaa painovoimaa. Se on nimittäin alaosastaan kuiva ja yläosasta kostea. Rommin aromia ei sokkotestissä tunnisteta, mutta sen sijaan leivonnainen maistuu testaajien mielestä “brittiläiselle.”

Kiitämme: “Onhan tässä sentään kosteutta.”
Moitimme: “Maistuu vähän pahville. Hillo ei taida olla vadelmahilloa.”

7. Salonen, punssilla (arrakilla) maustettu runebergintorttu
Hinta: 4,20 e

No nyt tuoksuu kardemumma, hihkaisevat testaajat. Salosen punssitorttu on myös hyvin kostea, se melkein tihkuu pöydälle. Maku jakaa testaajia. Osa maistaa kardemumman, toisille tulee mieleen jonkinlainen puhdistusaine. “Tässä on vähän niin kuin kaksi torttua samassa: hyvä ja huono”, eräs raatilainen summaa.

Kiitämme: Autenttinen tuoksu, kosteus.
Moitimme: Omituinen maku.

8. Rosten
Hinta: 2,98 e

Rostenin torttu on kenties ainoa, jota ei voi moittia alkoholin puutteesta: se tuntuu vahvana jo tuoksussa. Maku on kuitenkin pienoinen pettymys: alkoholi tuntuu esanssiselta, ja toisena makuna erottuu jälleen kerran sitrus, tarkemmin sanoen appelsiini.

Kiitämme: Alkoholia on uskallettu käyttää.
Moitimme: Alkoholia on käytetty omituisella, väärällä tavalla.

9. Well-kahvila: vegaaninen ja gluteeniton runebergintorttu
Hinta: 7 e

Kotitekoisen näköiset tortut leivotaan Helsingin Kaisaniemessä sijaitsevassa Well-kahvilassa itse. Testaajat eivät etukäteen tiedä niiden olevan vegaanisia ja gluteenittomia. Ulkonäöstä voi kuitenkin päätellä, että kyseessä ei ole massatuote: torttu näyttää hieman “anopin tekemältä, ehkä enemmän muffinssilta kuin runebergintortulta.”
Makua kuivallaan hieman kuivakaksi, mikä tosin voi olla myös hyvä asia: “Tää ois helppo syödä kahvitauolla käsin, kun sormet ei kastu.” Ruokatoimittajat paljastavat maistellessaan ammattitaitonsa ja epäilevät vahvasti, että kyseessä taitaa olla gluteeniton tuote. Näin on.

Kiitämme: “Maistuu hieman piparkakulta.”
Moitimme: “Hieman hiekkainen koostumus. Perunajauho tulee esiin.”

10. Leivon leipomo
Hinta: 4,25 e

Tamperelaisen Leivon leipomon torttu herättää hieman epäilyksiä, sillä sen hillossa on mattapinta. “Näyttää teolliselta”, raati kommentoi. Maku vahvistaa epäilykset: hillo ei vakuuta, eikä myöskään taikina.

Kiitämme: “Tavallaan on kiva, että tässä on vähän joulumausteita.”
Moitimme: Koostumus on kuiva ja hillo mitätöntä.

11. Laitilan leipä (gluteeniton runebergintorttu)
hinta: 3,49 e

Onkohan Laitilan torttu vanhentunut? Päiväys on kunnossa, mutta tortussa on outoja ryppyjä. Toisaalta leivonnainen on testin korkein, mikä kertoo leipurin kunnianhimoisuudesta.
Raati ei lämpene maulle. Hilloa epäillään värjätyksiä omenahilloksi, ja taikina muistuttaa vakuumiin pakattuja muffinseja.

Kiitämme: Korkea muoto.
Moitimme: “Koostumus on vähän sienimäinen, sellainen kuin niissä vakuumisitruunamuffineissa.”