Kuva: <span class="photographer">Tuomas Kolehmainen</span>
Kuva: Tuomas Kolehmainen

Kurpitsa uppoaa niin makeaan kuin suolaiseen. Lohko ja paahda keittoihin, piirakoihin tai kastikkeisiin tai soseuta inkiväärillä ryyditettyyn piiraaseen.

Syksyn ehdoton merkki on kurpitsojen ilmestyminen kauppoihin. Kasvimaan jättiläiset ovat monikäyttöisiä, ja niillä on helppo keventää ruokavaliota. Kurpitsan maku on täyteläinen mutta melko mieto, joten sen seuraan sopivat monet maut ja mausteet.

Muhkean kurpitsan käsittely on yllättävän helppoa. Halkaise kurpitsa ja koverra siemenet ja rihmastot pois esimerkiksi jäätelökauhalla. Lohko ja kuori kurpitsaliha. Uunissa paahtamalla kurpitsan maku muuttuu pähkinäisen täyteläiseksi.

Siemenet kannattaa ottaa talteen. Huuhtele ne  ja paahda rapeiksi 200 asteessa noin 10 minuuttia. Lisää siemeniä salaatteihin tai keiton ripotteiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kurpitsapasta

Mehevä ja syksyinen yhden pannun pasta syntyy, kun pilkkoo pastan kaveriksi mehevää kurpitsaa, sipulia, valkosipulia ja aurinkokuivattuja tomaatteja. Mausteinen krakovanmakkara antaa potkua kastikkeeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Unohda makkara, jos haluat tehdä pastasta vegeversion. Korvaa kanaliemikuutio kasviskuutiolla. Kumoa joukkoon purkillinen kikherneitä. Lisää mausteeksi hieman pilkottua chiliä ja lusikallinen hunajaa.

 

Tästä löydät makkara-kurpitsapastan ohjeen.

Lämpimät kurpitsa-vuohenjuustoleivät

Lämpimien voileipien täyteläisyys tulee paahdetusta kurpitsasta. Kuutioi kurpitsa ja paahda 200 asteessa noin 20 minuuttia.  Savupaprikajauhe ja kaneli istuvat kurpitsan kylkeen loistavasti. Kasvissyöjä korvaa chorizon rapeilla kurpitsansiemenillä.

Tästä löydät lämpimien kurpitsa-vuohenjuustoleipien ohjeen.

Kurpitsa-lehtikaalikeitto

Syksyn voimakeitossa on kurpitsaa, lehtikaalia ja kvinoaa. Halkaise ja koverra kurpitsaliha ja hauduta pilkottuna liemessä. Lisää joukkoon lehtikaalia ja kvinoaa. Makoisa keitto on vartissa valmis!

Tästä löydät kurpitsa-lehtikaalikeiton ohjeen.

Kurpitsagalette

Avopiirakka eli galette syntyy rennolla kädellä. Silppua taikinan joukkoon tuoretta timjamia ja paahda täytteeksi kurpitsaa ja perunaviipaleita. Täytteeseen tulee lisäksi reilusti raastettua cheddaria.

Tästä löydät peruna-kurpitsagaletten ohjeen.

Kurpitsa-sienipiirakka

Unohda piirakan täytteestä kerma ja kananmunat. Tee täytteeksi kurpitsasose uunipaahdetusta kurpitsasta. Piirakan täytteeseen saat upotettua kokonaisen kurpitsan ja reilusti sienipaistosta.

Tästä löydät kurpitsa-sienipiirakan ohjeen.

Makea amerikkalainen piirakka

Klassisen amerikkalaisen kurpitsapiirakan voi tehdä valmiiseen murotaikinapohjaan. Paahda ja soseuta täytettä varten kurpitsa. Ryyditä sose kanelilla, inkiväärillä ja sitruunankuorella ja lisää joukkoon reilusti tuorejuustoa.

Tästä löydät amerikkalaisen kurpitsapiiraan ohjeen.

 

Kuvat: Tuomas Kolehmainen, Reetta Pasanen ja Sami Repo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla