
Kesäkurpitsa on varsinainen runsaudensarvi ruokavaliotaan keventävälle, sillä siitä syntyy pastasta lähtien monenlaista. Jopa flunssalääkeeksi sopivaan smothieen se istahtaa sujuvasti.
Kesäkurpitsa (zucchini) muistuttaa hyvin paljon kurkkua, vaikka kurpitsojen sukuun kuuluukin. Kesäkurpitsassa on kurkun tapaan paljon vettä, joten se on hyvä lisä kevennystä haluavan ruokavalioon. Se sisältää jonkin verran C- ja E-vitamiineja, mutta mikään varsinainen vitamiinipommi se ei ole. Kesäkurpitsan paras puoli onkin se, että sillä saa mehevyyttä ruokiin ja sillä voi korvata liikaa hiilareita tai rasvaa sisältäviä raaka-aineita.
Vinkki! Valitse kaupasta mieluummin pieniä kesäkupitsoja kuin isoja, sillä pienet ovat maukkaampia. Kesäkurpitsat säilyvät parhaiten + 10 asteessa, joten jääkaapissa on niille liian kylmä.
Kevyempi pasta
Kesäkurpitsalla voi korvata pastan, jos haluaa välttää hiilareita ja jauhoja. Pastan kevyempi versio tehdään vuolemalla kesäkurpitsasta nauhoja, jotka keitetään pastan tapaan suolalla maustetussa vedessä. Keittoaika on kuin tuorepastalla, vain muutaman minuutin. Kokeile esimerkiksi kesäkurpitsa"pastaa" pinaattikastikkeella. Tähän ohjeeseen saat sujautettua myös edellispäivän leivänkannikat, jos paistat ne krutongeiksi tilkassa öljyä!
Ohjeen kesäkurpitsanauhoihin ja pinaattikastikkeeseen löydät täältä.
"Uunimakkara"
Kesäkurpitsan voi valmistaa uunimakkaran korvikkeeksi. Kun teet tämän ohjeen ilman kinkkua, saat kasvisruuan, joka on terveellisempi ja raikkaampi kuin lauantai-illan perinteinen uunimakkara.
Uunikesäkurpitsan reseptin löydät täältä.
Sipsit naposteluun
Paahda kesäkurpitsasta leikatut tikut uunissa rapeiksi, niin saat niistä terveellisemmät sipsin korvikkeet iltanaposteluun. Jos haluat keventää edelleen, korvaa dippimajoneesi kermaviilikastikkeella.
Rapeiden kesäkurpitsatikkujen ohje on täällä.
Piirakkaan
Piirakka sopii lähes tilanteeseen kuin tilanteeseen: lounaaksi, vierastarjottavaksi, viikonlopun ruuaksi, viinilasillisen kanssa... Tee kinkkupiiraan sijaan piirakka kesäkurpitsasta! Ihana kesäkurpitsapiirakka saa makua sitruunatimjamista ja täyteläistyy vuohenjuustolla.
Kesäkurpitsa-vuohenjuustopiiras löytyy täältä.
Smoothieen
Superhyvään flunssan oireita lievittävään lehtikaalismoothieen sujahtaa puolikas kesäkupitsa. Se tuo juomaan vihreyttä, nestettä ja hiukan vitamiinejakin. Se myös tasapainottaa voimakkaan inkiväärin ja kirpeän sitruunan makuja.
Lehtikaalismoothien ohje löytyy täältä.
P.S. Kun kesäkurpitsan kukkien aika on, niitä voi myös täyttää ja kypsentää tai käyttää vaikkapa kasvispiirakan päällä, ks. ohje täältä.
Lue myös, mitä kaikkea teet viime viikon kasviksesta kukkakaalista!