Kattaus itse tehtyjä suolatikkuja ja kotimaisia juustoja. Kuva Elvi Rista
Kattaus itse tehtyjä suolatikkuja ja kotimaisia juustoja. Kuva Elvi Rista

Haluatko suosia kotimaista? Suomalainen menu syntyy kotimaisten pientuottajien juustoista, oluista ja suklaasta. Katso vinkit itsenäisyyspäivän pöytään tai pukinkonttiin!

Suomalainen menu ja erityisesti kotimaisten tuottajien tuotteilla valmistettuna on monen mielestä hieno idea itsenäisyyspäivänä ja toki muulloinkin. Joulukuussa mietitään myös, mitä ihmettä antaa lahjaksi ystäville tai opettajille.

Ruokalahja ja kotimaisten tuottajien ruokatarvikkeet toimivat aina. Pienien tuottajien juustot, hillot, marmedit, kahvit ja oluet ilahduttavat niitä, jolla on jo kaikkea. Jos ehdit viilata ajatusta vielä hieman pidemmälle, leivo herkun pariksi jotain pientä suolaista tai makeaa.

Poimi tästä ideat, kun kokoat suomalaisen menun tai mietit ruokalahjoja ystäville:

Naposteluun

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rosmariinilla höytetyt suolatikut on helppo pyöräyttää ja tarjota juustojen parina. Ne voi valmistaa etukäteen. Pienjuustoloiden tuotteita saa mukavasti jo isoistakin kauppaketjuista. Kokeile esimerkiksi Kolatun Juustolan voitokasta kuttucheddaria, Helsingin meijeriliikkeen paperiin käärittyjä valkohomejuustoja, jotka on nimetty kaupunginosien mukaan tai Juustoportin punaviinillä maustettua Viinitarhurin juustoa. Parhaiten löydät lähipaikkakuntasi juustoherkut ja juustolat Pienjuustolat-sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rosmariinitikkujen ohjeen löydät tästä.

 

Pikkunälkään ja janoon

Vuohenjuustolla säväytetyn rosollipiirakan ainekset löytyvät lähituotteina ja kyytipojaksi sopii mainiosti pienpanimo-olut. Kotimaisten pienpanimoiden määrä on räjähtänyt muutaman vuoden aikana. Suomessa valmistetaan jo yli 800 erilaista olutta.

 

Tästä löydät rosollipiirakan ohjeen.

Parhaiten tietoa eri pienpanimoista saat Pienpanimoliiton nettisivuilta.

 

Juhlava klassikko

Suomimenun loistotähti on ehdottomasti karjalanpaisti. Se hautuu hitaasti ja varmasti meheväksi uunissa. Lihan voi hankkia suoramyyntitiloilta myös netin kautta.

Tästä löydät täydellisen karjalanpaistin ohjeen.

 

 

Suupala makeaa

Näyttävä liivatteella hyydytettävä juustokakku tekeytyy valmiiksi, kun ryhdyt puuhaan edellisenä päivänä.  Kuvan kakun koristeina on käytetty pienen kotimaisen suklaapuodin Chjokon praliineja, mutta hauska kahvipöydän puheenaihe syntyy myös kun kahviksi valitsee keskipaahteisen pienpaahtimokahvin.

Tästä löydät juustokakun ohjeen.

 

Katso myös joulukalenterin aiemmin avautuneet luukut:

Luukku 1: Raakakakku on terveellinen herkku

Luukku 2: Näin avokadon kiven poisto onnistuu näppärästi

Sisältö jatkuu mainoksen alla