Joululimppu on monelle se ainoa oikea joululeipä. Kuva: <span class="photographer">Tuomas Kolehmainen</span>
Joululimppu on monelle se ainoa oikea joululeipä. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Paljastamme salaisuudet, miten joululimppu onnistuu ja miten saat siitä huippuhyvää. Lisäksi kolme maukasta reseptiä!

Jouluun kuuluu joululeipä ja moni leipoo sen mielellään itse. Jos haluat leipoa leivän hyvissä ajoin, laita leipä pakkaseen odottamaan joulua. Yksi suosituimmista joululeivistä on joululimppu.

Näillä kolmella vinkillä joululimppu onnistuu:

1 Juuri sopivasti jauhoja

Liian löysästä taikinasta kypsyy littana ja likilaskuinen limppu. Jos taikinassa on liikaa jauhoja, limpusta tulee kuiva. Sopiva taikina on tiivistä mutta pinnaltaan tahmeaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2 Paista alhaalla

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paista limppu uunin alimmalla tasolla, jotta sen pinta ei paistu liian vikkelään. Lähellä ylävastuksia pinta palaa herkästi ja sisus jää raa'aksi. Jos pinta ottaa liikaa väriä, peitä leipä varovasti foliolla.

3 Sivele siirapilla

Siirappi pitää sutia leivän päälle juuri oikeaan aikaan. Tee ensimmäinen sively, kun joululimppu on paistunut noin 20 minuuttia ja toista muutaman kerran paiston aikana. Limpun pinta kiillottuu kauniisti mutta ei pala.

Katso joululimpun resepti täältä.

Tuunaa limppua näin:

  • Lisää taikinaan noin desilitra puolukoita ja puoli desiä pellavansiemeniä tai pellavansiemenrouhetta. Ne sopivat hyvin makean limpun piristäjiksi.
  • Tai paloittele pari desiä kuivattuja aprikooseja ja saman verran saksanpähkinöitä ja lisää ne taikinaa. Tarjoa sinihomejuuston kera.
  • Tai lisää taikinaan noin kaksi desiä kuivattuja karpaloita ja käytä tavallisen siirapin sijasta vaahterasiirappia pinnan valeluun.

Joululimppu-ohjeen ja vinkit perustuvat ruokatoimittaja Riikka Kailan artikkeliin, joka on julkaistu Kodin Kuvalehdessä.

Kokeile myös näitä:

Viikunaleipä

Lämmitä kotikalja leivän nesteeksi ja pilko joukkoon runsaasti viikunoita ja manteleita. Katso viikunaleivän resepti täältä.

Viikunaleivässä on ihanan jouluinen maku. Kuva: Elvi Rista

Valkoinen joululeipä

Valkoiseen joululeipään kannattaa säästää kattilaan jääneet riisipuuron jämät. Padassa paistettavaan leipään voi piilottaa myös onnea tuovan mantelin. Katso valkoisen joululeivän resepti täältä.

Oletko innostunut juurileivästä? Lue lisää täältä!

Katso myös aiemmin avautuneet joulukalenterin luukut:

Luukku 1: Raakakakku on terveellinen herkku

Luukku 2: Näin poistat avokadon kiven näppärästi

Luukku 3: Suomalainen menu - suosi kotimaisia tuottajia

Luukku 4-6: Juhlista samppanjalla

Sisältö jatkuu mainoksen alla